У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





План.

Вступ.

Характеристика біологічно активних

Особливості у використанні БАДів у клінічній практиці.

Лікарські препарати.

Висновок.

Вступ

"Якщо виникає якась хвороба, то десь обов'язково існує рослина, з допомогою якої ця виліковується".

Здавна люди вірили в магію зцілення. Спочатку вони ввірували в чудо-цілителів. Потім прийшла інша віра - в чудодійні трави. І ця віра не зникає по цей день. Тисячоліттями збиралися рецепти, які народ передає з покоління у покоління. їх можна з повною відповідальністю назвати безсмертними.

Природа, створюючи Людину, заклала в її організм потенціал, якого достатньо для боротьби практично з будь-якими захворюваннями.

Парадоксально, але наша цивілізація, при всіх її досягненнях, розгубила цей багаж знань і значно звузила ці можливості. В наші дні організм людини, з огляду на різні суб'єктивні та об'єктивні обставини, ще з утроби матері втрачає значну частину цього потенціалу і ці втрати збільшуються з роками, а крім того людина психологічно, а можливо, і генетично, налаштована на те, що варто їй відчути недомагання, як тут же на допомогу прийдуть таблетки, капсули, порошки, уколи.

Ще декілька тисячоліть назад в Єгипті, Китаї, Тибеті, Індії, а пізніше і в наших природних регіонах, склалися досить строгі системи терапії різних захворювань шляхом використання рослинних препаратів. Були розроблені технологічні прийоми виготовлення настоїв, екстрактів, порошків з природної сировини. Фітотерапія традиційно мала в Україні широке визнання і збереглась практично в кожній оселі у вигляді відвару календули для полоскання горла при застудах, соку буряка чи цибулі під час нежиті, чаю з малиною, липою, калиною при гострих респіраторних інфекціях. Але досягнення хімії ХІХ-ХХ століть, особливо у сфері органічної хімії та синтезу, здійснили революцію у фармакології і відтіснили на задній план природні лікарські засоби. Чисті хімічні з'єднання з відомою структурою. їх висока ефективність і точне дозування, вузька спрямованість, дієвість, відносно мінімальна побічна дія на фоні майже необмежених можливостей сучасної хімії - ті достатньо переконливі аргументи, які до недавнього часу не дозволяли розвиватися альтернативній медицині. Однак така позиція зазнає сьогодні значних змін. Дійсно, сьогоднішня фармакологія — це препарати, отримані, головним чином, шляхом синтезу, дуже активні речовини, які можуть доволі швидко зняти загострення захворювання і перевести його в хронічну форму. Однак оздоровлення організму повністю не відбувається. Деякі сучасні ліки своєю дією можуть ще більше ослабити захисні сили, а до деяких організм людини звикає і втрачається їх ефект.

Сучасна людина, людина XXI століття, користується найновітнішими досягненнями науково-технічного прогресу, але живе в важких екологічних умовах. Ми п'ємо забруднену воду, дихаємо загазованим повітрям, зловживаємо медикаментами, анаболіками хімічного походження, ведемо нездоровий спосіб життя, палимо, зловживаємо алкоголем. Але природа ніколи не залишає нас у безвихідному становищі і дає шанс вижити, підвищити імунітет та опірність організму, використовуючи натуральні природні речовини та новітні зберігаючі технології. Потрібно об'єктивно і професійно оцінювати впровадження здорового способу життя та оздоровчого раціонального застосування нового класу вітчизняних харчових добавок та біологічно активних речовин.

Для того, щоб організм міг стати більш стійким, більш активно протистояти захворюванню і якнайскоріше впоратися з ним, при призначенні фармпрепаратів, лікарі і рекомендують засоби, які відновлюють збалансоване функціонування всіх систем організму, стимулюють його природні сили: лікувальне харчування, біологічно активні добавки, вітаміни та ін. Природні ліки мають такі широкі можливості, таку цілительну силу, що нерідко дивує не тільки пересічних громадян, а й людей, які стоять біля їх витоків.

На сьогодні погляди українських лікарів на фітопрепарати є неоднозначними. Звичайно, при гострих станах, коли необхідно надавати невідкладну допомогу, треба користуватись тими лікарськими засобами, які мають швидку дію. Але з кожним роком все більше лікарів схиляються до думки що при численних хронічних недугах, які вимагають прийому медикаментів протягом тривалого часу, поряд з традиційними медичними засобами ефективним є і застосування фітопрепаратів. 80% американців, 50% жителів Європи і, нажаль, тільки 3% українців вживають фітопрепарати, БАДи для лікування і профілактики багатьох видів захворювань. Зараз є всі підстави вважати, що інтерес до фітопрепаратів буде постійно зростати як зі сторони пацієнтів, так і зі сторони медиків. На користь цього свідчить і зріст авторитету натуральної медицини, і практично невичерпні можливості біоресурсів Землі. Сьогодні набуває широкомасштабного розвитку наукова фітотерапія - це кафедри в університетах. академіях, офіційні державні курси спеціалізації для лікарів, сотні монографій, а також вітчизняні фірми - виробники, що спеціалізуються на виготовленні біологічно активних добавок та фітолікувальних засобів. Зростає питома вага фітотерапевтичних ліків у аптеках.

БІОЛОГІЧНО АКТИВНІ ДОБАВКИ ДО ЇЖІ

Про них говорять вже десять років, але суперечки до цих пір не затихли, і думки настільки ж протилежні та категоричні. Так що ж таке БАД їжа двадцять першого століття чи шарлатанство? Протилежні погляди, як правило виникають тому, що люди не можуть самі розібратися з цією проблемою. Інформації немало, але вона залежить від того, хто її надає, яку мету він при цьому переслідує та, яку думку хоче нав'язати споживачу. Багато людей не довіряють БАД тому, що сумніваються в якості цих продуктів. Чи сертифіковані вони? Чи відповідають рекламовані якості та ефекти тим, які виявили та підтвердили надійні спеціалісти? І справді, багато виробників сьогодні не можуть надати ці дані в повному обсязі. В результаті споживач не знає, де він може отримати об'єктивну інформацію. Часто вона просто малодоступна, оскільки знаходиться в спеціальних журналах, маловідомих методичних розробках і законодавчих актах.

Порівняно недавно ситуація з БАД


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8