У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент


Тема: „Бактеріоскопічне дослідження харкотиння у кашлюючих більше трьох тижнів, як метод виявлення туберкульозу в сучасних епідеміологічних умовах”

План

Який використовується матеріал для виявлення МБТ.

Методи виявлення МБТ.

Бактеріоскопічний метод виявлення МБТ.

Література:

Підручник для вищих медичних закладів.

Автори:

Савула М. М.

Ладний О. Я.

Матеріалом для виявлення МБТ є харкотиння хворих на туберкульоз легень, промивні води бронхів. При позалегеневих формах туберкульозу досліджують спинномозкову рідину, ??? із черевної порожнини, гній із нориць, сечу, кал, пунктат із лімфатичного вузла, тканину, отриману під час біопсії.

Важливо правильно зібрати харкотиння. Необхідно зранку прополоскати рот і відкашляти вміст верхніх дихальних шляхів в стерильну плювальницю. При невеликій кількості харкотиння його можна збирати протягом доби. Для збільшення кількості харкотиння напередодні призначають відхаркувальні засоби або подразнювальні аерозольні інгаляції 15%-го розчину натрію хлориду в 1%-му розчині соди. Які підсилюють секрецію бронхіальних залоз. При відсутності харкотиння досліджують промивні води бронхів.

Методи виявлення МТБ.

Бактеріоскопічний.

Бактеріологічний (культуральний) посів на живильне середовище.

Біологічний.

До бактеріологічного методу дослідження відносять:

пряма бактеріоскопія;

флотація;

люмінесцентна мікроскопія.

Пряма бактеріоскопія – один з основних методів виявлення МТБ, простий, загальнодоступний , швидкий. Пряму бактеріоскопію харкотиння можна здійснювати в умовах будь-якої лабораторії. Недоліком методу є те, що МТБ можна виявити лише при їх значній кількості – 50000-100000 і більше мікробних тіл в 1 мл паталогічного матеріалу.

Методика забарвлення мазка за Цілем-Нільсеном ґрунтується на кислото-, луго-, спиртостійкості збудника – здатності МТБ після забарвлення фуксином утримувати барвник навіть після тривалого знебарвлення кислотою або спиртом, на відміну від іншої мікробної флори.

Методика.

на предметному склі роблять тонкий мазок із харкотиння і висушують над полум’ям пальника.

На фіксований препарат накладають смужку фільтрувального паперу, зверху наливають розчин карбонового фуксину й нагрівають над полум’ям пальника до появи парів.

Змивають залишки фарби водою.

Знебарвлюють мазок в 20%-му розчині сірчаної кислоти, або в 3%-му розчині солянокислому спирті до рожево-сіруватого кольору, промивають водою.

Дофарбовують 30 хвилин 0,025%-м розчином метиленового синього.

На висушений мазок наносять краплю оливкової або рицинової олії і оглядають через імерсійну систему мікроскопа. Під мікроскопом МБТ мають вигляд паличок червоного кольору на синьому фоні препарату. Для підвищення імовірності знаходження МБТ дослідження харкотиння проводять не менше трьох разів.

Метод флотації ґрунтується на тому, що при збовтуванні водної суспензії харкотиння з вуглеводнем (ксилол, бензин, бензол, толуол) мікро бактерії прилипають до крапель вуглеводню. Вуглеводень легший за воду і тому спливає на поверхню у вигляді піни, у якій концентруються мікро бактерії (флотаційне кільце). Із флотаційного кільця беруть матеріал, з якого готують мазок за принципом товстої краплі (нашарування 3-4 мазків із попереднім висушуванням). Мазок забарвлюють за Цілем-Нільсеном. При застосуванні методу флотації МБТ знаходять на 10-15% частіше, ніж при звичайній бактеріоскопії.

Люмінесцентний метод ґрунтується на здатності ліпідів МБТ сприймати люмінесцентні барвники, а потім світитися під ультрафіолетовими променями. Залежно від барвника МБТ світяться яскраво-червоним кольором на зеленому фоні, або золотисто-жовтим на темно-зеленому фоні. Застосовують такі барвники: акредин, суміш аураміну ОО з родаміном. Мазок оглядають під спеціальним люмінесцентним мікроскопом. Метод люмінесцентної мікроскопії підвищує можливість виявлення МБТ на 14-30 %, порівняно з прямо бактеріоскопією і на 8 % - порівняно з флотацією.