У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Реферат - Наркоманія
5



Джерело зла, що володіє дурманом,

Для слабких духом безпощадний

ворог.

Він добре відомий наркоманам

Той, тільки з вигляду

нешкідливий мак.

С. МИХАЛКОВ

Передусім треба сказати, що таке наркоманія, або токси-команія. Наркоманія — це хво-робливий психічний стан, зу-мовлений систематичним вжи-ванням у немедичних цілях шляхом ковтання, вдихання або ін'єкцій деяких лікарських або інших речовин (природних або штучних), що супрово-диться звиканням і неперебор-ним потягом до постійного по-новлення їх прийому з метою отримання специфічних пере-живань, різних біо- і психо-тропних ефектів, а також для полегшення психічного або фізичного стану за їх відсут-ності. У цьому разі відзна-чається зміна поведінки і осо-бистості споживача. Всі різно-види наркоманії об'єднані загальними причинами появи, розвитку, перебігу і наслідку. Однак при цьому вони відрізняються деякими клінічними проявами, швид-кістю розвитку захворювання і важкістю наслідків. Це пов'язано зі специфікою і силою ток-сичної дії тієї або іншої наркотичної отрути. Кожний нарко-тик у клініці як гострої, так і хронічної інтоксикації має свої ознаки, що дає можливість лікарям ставити діагноз за клінічною картиною.

Як вказувалося раніше, слово «наркоманія» пішло від грецьких «narke» — затьмарення свідомості, заціпеніння, оніміння, паралічі та «наркозне» — смерть, манія, божевіл-ля, безумство, пристрасть. У цих словах є коротке пояснення стану, до якого потрапляє той, хто приймає наркотики, а та-кож наслідків їх прийому.

Існує досить багато різновидів наркоманії. Мабуть, стільки, скільки є наркотичних речовин,— немає жодного наркотич-ного засобу, який у разі вживання не став би джерелом роз-витку наркоманії. Різниця лише в тому, що одні речовини при-зводять до наркоманії швидше, ніж інші. Нині ті або інші види наркоманії (токсикоманії) зустрічаються майже у всіх краї-нах світу, розрізнюючись лише за формою, глибиною і мірою поширення. Хоча всі наркотичні отрути об'єднані загальни-ми властивостями, кожна з них має свої особливості. Тому дія кожної з них, що виявляється певною клінічною карти-ною, заслуговує особливої уваги.

Для зручності наркоманії (токсикоманії) поділяють на групи залежно від фармакологічних властивостей речовин, що їх спри-чинюють. Розглянемо найпоширеніші форми наркоманії.

Опіоманія (опіїзм) — це наркоманія, пов'язана зі звикан-ням до медичних або саморобних препаратів опію. Різнови-дом опіоманії є морфінізм, або морфіноманія,— вид нарко-манії, обумовлений хронічним отруєнням морфієм. Це важ-ка форма наркоманії, відмінна неухильним прогресуванням, ускладненням з боку фізичної і психічної сфер, складністю лікування і високою смертністю. До них належать і нарко-манії морфінного типу, що з'являються у разі вживання син-тетичних препаратів з опіоподібною хімічною структурою, які мають таку саму болезаспокійливу дію і здатність спри-чиняти звикання до них і залежність. Це такі препарати, як мепередин, проксифен, дифеноксилат та ін. Вони обумовлю-ють схожу клінічну картину наркоманії.

Морфінізм і опіїзм (прийом чистого опію) дуже схожі, оскільки спричинюються спорідненими наркотиками. Од-нак морфінізм протікає важче і вилікуватися від нього склад-ніше.

Різновид опіоманії — кодеїноманія, або кодеїнізм,— хро-нічне захворювання, що розвивається у разі зловживання ко-деїном у чистому вигляді або препаратами, до яких він вхо-дить. У кодеїну слабша наркотична дія, ніж в опію і морфію. Тому у разі кодеїнізму наркотична залежність виражена не так різко, як у разі морфінізму та опіоманії. Ізольований ко-деїнізм відмічено відносно рідко, частіше він поєднується з морфінізмом або опіоманією; кодеїном замінюють опій або морфій за їх відсутності. Вживання кодеїну досить часто при-зводить до комбінованого прийому наркотиків, формування полінаркоманії.

Наступним різновидом опіоманії можна вважати героїнізм. Це важка наркоманія, що виникає у разі вживання героїну, відмінна від попередніх злоякісним перебігом і важчими на-слідками. У Гонконзі, наприклад, де цей вид наркоманії до-сить поширений, кажуть, що для людини, яка приймала ге-роїн протягом двох тижнів, повернення немає. Ця форма нар-команії поширеніша за кордоном. У нашій країні героїн почали застосовувати лише останнім часом.

Гашишизм (гашишеманія або гашизм) є, мабуть, най-поширенішою наркоманією у світі. Він займає 3-є місце, поступаючись лише вживанню алкоголю і палінню тютюну. Га-шишизм розвивається у разі пристрасті до наркотичних пре-паратів різних сортів конопель, кожний з яких має свої незначні особливості в розвитку захворювання. Наприклад, уживання препаратів з американських конопель веде до менш важкого перебігу захворювання порівняно з індійськими. Вза-галі гашишизм — менш важкий вид наркоманії, ніж вищеперелічені. Гашишизм розвивається повільніше за опіїзм або морфінізм. Однак особлива небезпека полягає в тому, що він часто спонукає до прийому сильніших наркотиків, ніби торує їм дорогу, прочиняючи двері до наркотичного пекла. За дея-кими даними зарубіжних досліджень, лише 1% осіб, які вжи-вають найнебезпечніші та найсильніші наркотики, не починали свій шлях у наркоманію через вживання препаратів ко-нопель.

Кокаїнізм — це більш важкий вид наркоманії порівняно з гашишизмом не лише за медичними, а й за соціальними на-слідками. Наркомани, які вживають крек й інші різновиди кокаїну, агресивніші до оточуючих, ніж опіомани, гашишемани та ін. Кокаїнізм розвивається у разі вживання кокаїну в формі медпрепаратів або рослини еритроксилон кока, яка його містить. Кокаїн порівняно рідко є першим наркотиком, до якого вдається молодь. Звичайно його починають приймати, маючи деякий стаж споживання інших, слабших наркотич-них засобів.

З лікоманій досить часто спостерігається барбітуроманія — токсикоманія, зумовлена зловживанням снотворними засобами і названа так тому, що більшість з них є похідними барбітурової кислоти, яка сама не має снотворної дії. Свою назву вона отримала від імені нареченої хіміка, котрий відкрив цю кислоту. Приймають снотворні препарати особи зі стійки-ми порушеннями сну, з так званою межовою психічною па-тологією — невротики, психопати. Хоча снотворних препа-ратів досить багато, але спричинюють вони один досить не-безпечний вид


Сторінки: 1 2