У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Захворювання кісток при порушенні вітамінного обміну

Рахіт був описаний Гліссоном в 1650 р. Представляє системну поразку скелету, викликану дефіцитом ергокальциферолу (віт. D) або недостатнім ультрафіолетовим опромінюванням.

Клінічно в дітей 2-4 міс виявляється підвищеною дратівливістю, потливістю і облисінням голови, нестійким стулом, запізнюванням терміну закриття роднічка і прорізування зубів. В крові визначається гипохромна анемія, лейкопенія, кальцій сироватки крові в межах норми, фосфатемія.

Рентгенологічні ознаки ураження кістки з'являються через декілька тижнів після перших клінічних виявів. Звичайно це наголошується з 6-місячного віку і закінчується на третьому році життя дитини.

Найзначніші зміни на тлі системного остеопорозу наголошуються в дистальном метафизі стегновій кістці і в проксималь-ном метафизе большеберцовой, плечової кісток. Відбувається стоншування і випрямляння зони зростання, що замикають пластинки эпифизов не визначаються, з'являється смуга широкого эпиметафизарного прояснення, коркова речовина диафизов стоншена (мал. 25).

Діаметр метафизов збільшується, набуває блюдцевидную форму. При одужанні наголошується відновлення замикаючої пластинки метафизов, відкладення солей кальція в напрямі від диафиза до эпифизу. З'являється зона обызвествления, замінююча зниклу, яка розширяється до повного злиття з метафизом.

Рахіт, що виник на другому році життя дитини і пізніше, називається пізнім рахітом. При цій формі рахіту виразима деформація скелета, нервово-ендокринні порушення. При лікуванні, що проводиться, рентгенологічна картина може бути близька до сифілітичного остеохондриту і періоститу. Основним диференціально-діагностичним критерієм є той, що кісткові вияви рахіту визначаються на знімках з 6-ої міс життю дитини, а остеохондрита - до 6-го міс закінчуються. Поява ядер окостеніння при сифілісі рання, а при рахіті пізніше звичайних термінів.

Ськорбут був описаний Cartier в 1535 р. В даний час захворювання достатньо вивчене, представляє собою комплексний авітаміноз з переважаючим недоліком аскорбінової кислоти.

Захворювання протікає Частіше від 3 до 14 міс життя дитини при пізньому включенні в меню овочів і фруктів.

В клінічній картині захворювання переважають слабість, відсутність апетиту, хворобливість кісток при пальпації, подкож*

Мал. 25. Схематичне зображення рентгенологічних змін при рахіті (по З. А. Рейнбергу): а - норма; б - квітучий рахіт; в - початок лікування; г - відновні зміни в процесі лечения.наслоений і появі козирка. Остеогенная саркома не вражає эпифизарный хрящ, тому рентгенологічна картина суглоба залишається незмінною (мал. 28).

Остеобластічеськая форма остеогенной саркоми на початку свого розвитку має вид декількох вогнищ остеосклерозу в метафизах кістці без чітких контурів. Пухлина проростає всі шари кістки. Реакція збоку окістя на початку захворювання уявлена у вигляді лінійного одношарового і багатошарового периостоза, а потім обширного голчатого, циркулярно охоплюючого кістку (мал. 29).

Змішаний тип остеогенной саркоми характеризується поєднанням процесів деструкції і костеобразования з переважанням тих або інших. Так само, як і при інших типах остеогенной саркоми, визначається периостальная реакція.

При всіх типах остеогенных сарком зустрічаються" патологічні переломи. Частіше вони бувають при остеолитической формі, рідше - при остеобластической і змішаній.

Метастазірованіє остеосаркомы відбувається гематогенным шляхом в легені, спинний мозок, поперекові хребці.

Саркома Юїнга. Пухлина Юїнга вражає дитячий і юнацький вік. Найбільш часто вражаються епифизы стегнової, большеберцовой малоберцовой і плечової кісток, а також кістки тазу (крило і тіло подвздошной кістки). В інших кістках локалізується рідко.

Однією з перших ознак є тупий ниючий біль, припухлість щільноеластичної консистенції, розширення підшкірних вен, порушення функції кінцівки.

Рентгенологічна картина різноманітна. В ранній період захворювання в довгій трубчастій кістці визначаються дрібні вогнища деструкції і периостальные реакції. В цей період важко відрізнити пухлинну природу захворювання від запального процесу. Пізніше змінюється характер периостальных нашарувань. На тлі шаруватого періоститу в диафизе визначається периостальный козирок. Вогнища остеолиза бувають дрібні, крупні і пластинчаті.

Відмітною особливістю пухлини Юїнга в плоских кістках є крупноосередкова деструкція, відсутність периостальной реакції, наявність экстраосальной припухлості.

Метастазіруєт в інші кістки скелета (хребці, череп, довгі трубчасті кістки), а також в легені, печінка, головний мозок, нирки.

Мієломная хвороба (хвороба Рустіцкого - Келлера, миеломатоз) - рідке захворювання, що представляє собою системну поразку скелета.

Раннє розпізнавання утруднено. Частіше хворіють чоловіки у віці 40-60 років. Осередки ураження локалізуються в плоских кістках (грудині, ребрах, черепі, хребцях), іноді в довгих трубчастих кістках. Біль, як і при інших пухлинах, є важливим симптомом, хоча вона починається пізно. При локалізації пухлини в хребцях може спостерігатися сдавление спинного мозку. Наголошується збільшення селезінки, а також регіональних лімфатичних вузлів. В пізніх стадіях захворювання розвивається виснаження. Повторна анемія наступає унаслідок значної ураження кісткового мозку. В ранніх стадіях захворювання змін в крові немає, позжеСОЭ - 30-70 мм/ч, незрілі клітки білого ряду в периферичній крові. В 30 % випадків в сечі визначають тіла Бенс-Джонса.

Рентгенологічно вогнища деструкції різних розмірів, визначається здуття кістки, стоншування коркової речовини. Наголошуються патологічні переломи довгих трубчастих кісток.

Фібросаркома - пухлина, що складається з фибропластических елементів. Вражає, чоловіків і жінок будь-якого віку. Локалізується в метадиафизах довгих трубчастих кісток.

Залежно від локалізації і походження фібросаркоми бувають переферические (периостальные - із зовнішнього волоконного шара окістя) і центральні (медуллярные - з соединительнотканной стромы кісткового мозку).

З клінічних ознак на перший план виступає біль, припухлість, порушення функції кінцівки.

Рентгенологічно при центральних фібросаркомах в товщі кістки визначається вогнище деструкції неправильної форми, з нечіткими контурами. При периостальных фібросаркомах в м'яких тканинах, паралель длиннику-кістці визначається овальне або округле затемнення. Коркова речовина зруйнована, іноді спостерігається його потовщення. Періостальниє нашарування слабо виразимі.

З ускладнень наголошуються патологічні переломи, метастазирование. Центральні фібросаркоми протікають бурхливо, рано метастазируют, периферичні - поволі ростуть, пізно метастазируют.

Метастатична поразка кісток спостерігається в 2-3 разу Частіше первинних пухлин. Перше місце по


Сторінки: 1 2 3 4 5