У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент


Реферат

на тему:

“Анатомічні особливості та порушення серцево-судинної діяльності”

План

Ішемічна хвороба серця (ІБС)

Порушення ритму і провідності серця.

Хвороба гіпертонії.

Вади серця.

Первинне ураження серцевого м'яза

Легеневе серце

Тромбоемболії

Анатомія серцево-судинної системи

Для того, щоб говорити про захворювання серцево-судинної системи необхідно представляти її будову. Кровоносна система ділиться на артеріальну і венозну. По артеріальній системі кров тече від серця, по венозній - притікає до серця. Розрізняють великий і малий кола кровообігу. 

Великий коло включає аорту (висхідна і низхідна, дуга аорти, грудний і черевний відділ), по якій тече кров від лівих відділів серця. Від аорти кров потрапляє в сонні артерії, які постачають кров’ю головний мозок, підключичні артерії, які постачають кров’ю руки, ниркоподібні артерії, артерії шлунку, кишечнику, печінки, селезінки, підшлункової залози, органів малого тазу, подвздошные і стегнові артерії, які постачають кров’ю ноги. Від внутрішніх органів кров відтікала по венах, які впадають у верхню порожнисту вену (збирає кров від верхньої половини тулуба) і нижню порожнисту вену (збирає кров від нижньої половини тулуба). Порожнисті вени впадають в праве серце.

Мале коло кровообігу включає легеневу артерію (по якій, проте, тече венозна кров). По легеневій артерії кров поступає в легені, де збагатив киснем і ставати артеріальною. По легеневих венах (чотири) артеріальна кров поступає в ліве серце.

Перекачує кров серце - порожнистий м'язовий орган, що складається з чотирьох відділів. Це праве передсердя і правий шлуночок, що становлять праве серце і ліве передсердя і лівий шлуночок, що становлять ліве серце. Багата киснем кров, що поступає з легких по легеневих венах потрапляє в ліве передсердя, з нього - в лівий шлуночок і далі в аорту. Венозна кров по верхній і нижній порожнистій венам потрапляє в праве передсердя, звідти в правий шлуночок і далі по легеневій артерії в легені, де збагатив киснем і знов поступає в ліве передсердя.

Розрізняють перикард, міокард і эндокард. Серце розташовано в серцевій сумці - перикарді. Серцевий м'яз - міокард складається з декількох шарів м'язових волокон, в шлуночках їх більший ніж в передсерді. Ці волокна, скорочувавшись, проштовхують кров з передсердя в шлуночки і з шлуночків в судини. Внутрішні порожнині серця і клапани вистилає эндокард. |

Права коронарна артерія

Передня нисхідна артерія

Вушко

Верхня порожниста вена

Нижня порожниста вена

Аорта

Легенева артерія

Гілки аорты

Праве передсердя

Правий шлуночок

Леве передсердя

Лівий шлуночок

Трабекули 

Хорди

Трикуспідальний клапан

Митральний клапан

Клапан легеневої артерії