У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Основні ускладнення, які виникають при грудному вигодовуванні з боку матері і дитини

Ускладнення ГрВ, прояви | Що робити

1. Повільне прибуття молозива І молока в перші дні після пологів. |

Часте прикладання дитини до грудей, годування з обох молочних залоз із дотриманням правильної техніки. Використання докорму (за показаннями), але без застосування пляшечки і соски (з ложечки або чашечки).

2. Відстрочений лактопоез — уповільнення становлення лактації (до 15-20 днів після пологів). |

Технічно правильне прикладання новонародженого до обох молочних залоз не менш ніж 12 разів на добу з періодичним докормом і застосуванням всього комплексу заходів, спрямованих на боротьбу з гіпогалактією (див. розділ VI).

3. Надмірно бурхливе наростання лактопоезу. Туга, напружена, болюча залоза зі вторинно втягнутим або плоским соском. |

Зменшення напруги молочної залози шляхом зціджування молока перед годуванням. Після годування — зціджування молока до м'якого стану залози. Кількість годувань — за вимогою дитини.

4. Закупорювання молочного протоку. Ло-кальне помірне болісне затвердіння, труднощі при зціджуванні, нема підйому температури, гіперемії (почервоніння шкіри) | Перевірити техніку прикладання дитини до грудей; усунути тиск одягу, частіше годува-ти дитину. Перед годуваннями - теплий компрес і м'який масаж груді в напрямку соска. Міняти позиції при годуванні.

5. Фізіологічне згрубіння молочної залози. Спостерігається на 3-4 добу після пологів. Пов'язане з напливом молока, крові, лімфи. Викликається тимчасовою невідповідністю між секрецією і рефлексом виведення молока, триває приблизно до 5-6 доби. Набряк, затруднення виділення молока, біль в обох залозах. |

Перевірити правильність прикладання дитини до грудей, Часте, тривале годування. Теплий компрес на залозу на 10-15 хвилин перед годуванням, холодний - після годування. Масаж шиї і спини.

6. Патологічне згрубіння. 3—4 доба після пологів. Причина - значне уповільнення встановлення співвідношень між продукцією і виведенням молока або слабкістю окситоцинового рефлексу. Щільна, болюча залоза, годування не дає полегшення, підвищення температури тіла, набряк і навіть гіперемія. Спостерігається з обох боків. |

Часте годування. Перед годуванням за 2-3 хвилини введення в/м 0,5 мл окситоцину двічі на день. Зціджування молока перед годуванням, якщо дитина не може захопити сосок і ареолу. Холодний компрес для зменшення набряку після годування. Масаж шиї і спини.

7. Плоскі або втягнуті соски. |

Пояснити матері, що годування грудьми можливе, тому що дитина смокче не соски, а груди. Використати для відтягування сосків молоковідсос, бюстгальтер з отвором на місці сосків. Допомогти матері розташувати дитину біля груді в різних положеннях. В крайньому випадку застосувати накладки для сосків.

8. Тріщини сосків. Виникають при неправильній техніці ГрВ, особливо після використання пляшечки з соскою або "пустушки" (плутанина сосків), а також при неправильному віднятті від груді. |

Виправити неправильну техніку прикладання дитини до грудей. Між годуваннями повітряні або сонячні ванни для сосків, підсушування феном після кожного годування. Змазувати сосок молозивом або "заднім" молоком. Не мити з милом соски перед кожним годуванням (достатньо 1-2 рази на день під час загального туалету). Використовувати бюстгальтер з простої тканини, міняти кожен день. При глибоких інфікованих тріщинах — зробити перерву в годуванні хворою залозою, обробити сосок розчином калію перманганату (1:5000), маззю каланхое, етонію.

9. Кандидозна інфекція. Болючі сверблячі соски, відчуття печіння, коління. Почервоніння і блиск сосків і ореоли. Виникають навіть при правильному прикладанні дитини до груді. |

Лікування антигрибковими засобами (нистатинову мазь наносити на соски 4 рази на день після годування грудьми або 0,5% розчином генціанвіолету щоденно протягом 5 днів).

10. Мастит - запалення молочної залози. Маститу найчастіше передує лактостаз. Тремтіння, значне підвищення температури (38° і більше), пітливість, слабкість, болі в області молочної залози, її збільшення, ущільнення, набряк, гіперемія, пальпація окремих дуже щільних болючих ділянок залози, труднощі при зціджуванні. |

Ретельне, регулярне зпорожнення молочної залози, забезпечення правильного прикладання дитини до грудей, обережне зціджування після годування. Підвищене положення молочної залози. Холодний компрес, окситоцин за 2—3 хвилини до годування або зціджування. Комплексна дезінтоксикаційна і антибіотикотерапія. Годування дитини забороняється при наявності гнійного маститу.

11. Додаткові молочні дольки. З'явлення на 3-4 день, найчастіше у паху, з одного або обох боків болючих щільних утворень, які збільшуються паралельно з прибуттям молока. |

Забороняється масаж, розминання. Холодний компрес або компрес з камфорним маслом локально на додаткові дольки.

12. Рубцеві зміни молочної залози. Пов'язані з попередніми операціями на молочній залозі з приводу гнійного маститу, пухлин, косметичних цілей. |

Доцільний індивідуальний підхід з консультуванням спеціаліста-мамолога, краще під час вагітності. Слід пам'ятати, що успішне годування однією молочною залозою можливе.

Протипоказання до годування грудьми традиційно діляться на дві

групи: з боку матері і з боку дитини.

Протипоказання з боку матері:

відкрита форма туберкульозу із

бациловиділенням;

особливо небезпечні інфекції (віспа, сибірська виразка);

правець;

стан декомпенсації при хронічних хворобах серця, печінки, нирок;

гострі психічні захворювання;

злоякісні новоутворення.