У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Догляд за хворими

Догляд за хворими і літургія (liturgia) це комплекс заходів, що спрямовані на полегшення стану хворого і забезпечення позитивного процесу лікування.

Догляд за хворими, в широкому розумінні, включає в себе наступні заходи:

створення і підтримання здорового гігієнічного середовища навколо хворого;

спостереження за функціонуванням усіх органів і систем організму хворих;

створення і підтримання позитивного психологічного середовища навколо хворого, підбадьорювання, навіювання віри в одужання;

проведення діагностичних маніпуляцій (збирання сечі, калу, шлункового та ін. соків);

надання допомоги при фізіологічних відправленнях, під час прийому їжі;

виконання призначень лікаря;

виконання лікувальних процедур (постановка банок, п’явок, гірчичників, компресів, примочок, виконання ін’єкцій та ін);

профілактика ускладнень, що можуть виникнути при неправильному догляді за важкими хворими (пролежні, гіпостатична пневмонія та ін.);

надання долі карської (першої медичної) допомоги при деяких невідкладних станах (промивання шлунку, постановка клізм, допомога при блюванні, запаленні, непрямий масаж серця, штучна вентиляція легень та ін.);

ведення медичної документації.

З цього випливає, що такі поняття як догляд за хворим та лікування є ланками єдиного процесу, доповнюють одне одного і спрямовані на досягнення однієї мети – одужання чи покращення рівня здоров’я пацієнта.

Неможливо досягнути позитивного результату в лікуванні будь-яких хворих без твердих знань методик та чіткого виконання гігієнічних та лікувальних процедур і маніпуляцій. В зв’язку з цим медичні працівники, в тому числі і фармацевти повинні знайти аналогію і фізіологію методики, найпростіші механізми розвитку паталогічного процесу в організмі, його перебіг, можливі ускладнення, дію конкретної лікувальної процедури (банки, гірчичники, компреси, п’явки тощо), особливості особистої гігієни важко хворих.

1. Транспортування хворих

Транспортування хворих – перевезення або перенесення їх з одного відділення до іншого або з одного лікувального закладу до іншого, а також перекладання хворого у ліжку.

В залежності від загального стану всіх хворих ділять на транспортабельних і нетранспортабельних.

Транспортабельними вважаються пацієнти, які без шкоди для свого здоров’я можуть самостійно пересуватися (задовільний стан), яких можна перевозити на каталці, кріслі-каталці, переносити на ношах (стан середньої важкості, важкий стан).

Нетранспортабельними вважаються пацієнти, які знаходяться у важкому стані, а перевезення чи перенесення може спричинити загрозу для життя. Такі хворі потребують невідкладної або реанімаційної допомоги.

Пацієнтів у стані середньої важкості транспортують на кріслі-каталці.

1.1 Методика транспортування на кріслі-каталці.

Пацієнту пояснюють суть і хід майбутньої процедури. Спочатку нахиляють крісло-каталку вперед, наступивши на підставку для ніг і, підтримуючи його, садять в крісло. Опускають крісло-каталку у вихідне положення. Під час транспортування необхідно спостерігати за тим, щоб руки пацієнта не виходили за межі підставки.

1.2 Транспортування хворих на ношах

Транспортування здійснюється за допомогою двох чоловік. Медичний персонал під час перенесення повинен йти не в ногу, короткими кроками. При транспортуванні хворих на сходах поступають таким чином:

при транспортуванні вгору (мал. 2) хворого несуть головою вперед. Той, що йде попереду тримає ноші на опущених руках, той, що йде позаду, тримає ручки нош і себе на плечах.

Мал. 2 Транспортування хворих вверх по сходах

при транспортуванні вниз пацієнта несуть ногами вперед. Той, що йде позаду тримає ручки ноші на витягнутих руках, той, що йде попереду, тримає ручки нош на своїх плечах.

Мал. 3 Транспортування хворих вниз по сходах

Існує багато прийомів перекладання хворих в залежності від площі приміщення, кількості медичного персоналу.

При достатній площі приміщення ноші ставлять перпендикулярно до ліжка. В першому варіанті (мал. 4) кожний кінець нош ставлять до головного кінця ліжка. При другому варіанті головний кінець нош розміщують біля кожного кінця ліжка (мал. 4б). При недостатній площі приміщення ноші слід ставити паралельно до ліжка (мал. 4в).

Мал. 4 (а, б) Варіанти розміщення нош або каталки стосовно ліжка

(в) Розташування каталки стосовно ліжка у малій палаті.

При перпендикулярному приставленні нош (каталки) трьома особами (мал. 5) – одна підводить руки під голову та лопатки хворого, другий – бере хворого під таз та верхню частину стегон, третій бере хворого посередині стегон та гомілки. Узгодженими рухами вони одночасно піднімають хворого та кладуть на ноші.

При перпендикулярному положенні нош двома особами (мал. 6) у положенні хворого лежачи одна особа підводить руки під шию і помашки??? хворого, інша підводить руки під поперек та коліна хворого. На мал. 6 показані інші варіанти перенесення хворого двома особами.

1.3 Методика транспортування потерпілих на кріслі-каталці

Етапи проведення:

А) пояснюють пацієнту суть і хід майбутньої маніпуляції;

В) нахиляють крісло-каталку вперед, наступивши на підставку для ніг;

С) просять пацієнта стати на підставку для ніг і, підтримуючи його, садять в крісло;

опускають крісло-каталку у вихідне положення;

Е) при транспортування необхідно спостерігати за тим, щоб руки пацієнта не виходили за межі підставки.

1.4 методика перекладання хворого з нош на ліжко

А) облаштовують ліжко хворому;

В) пояснюють пацієнту суть і хід майбутньої процедури.

І спосіб.

С) ставлять ноші перпендикулярно до ліжка, що їх головний кінець підходять до кожного кінця ліжка;

стають біля пацієнта з одного боку: одна особа підводить руки під голову і ??? пацієнта, інша – під таз і верхню частину стегон, третя – під середину стегон і гомілки;

обережно і синхронно перекладають пацієнта на ліжко з поворотом на 90.

ІІ спосіб.

С) ноші нижнім кінцем розміщають перпендикулярно до головного кінця ліжка;

стають з одного боку пацієнта: один підводить руки під голову і лопатки пацієнта, другий – під таз і верхню частину стегон, третій – під середину стегон і гомілки;

Проводять перекладання пацієнта на ліжко обережно і синхронно з поворотом на 90.

ІІІ спосіб.

С) розміщують ноші паралельно до ліжка так, щоб головний кінець був біля головного


Сторінки: 1 2 3 4 5 6