У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Реферат - Безсоння
6



“Безсоння”

План

1. Що таке безсоння?

2. Здоровий сон – основна і життєво важлива потреба людини

3. Наслідки недосипання

4. Причини безсоння

5. Профілактика безсоння

6. Лікування безсоння

1. Що таке безсоння?

Безсонням спеціалісти називають нездатність людини заснути або перебувати в стані сну протягом ночі. Багато людей час від часу не можуть заснути вночі, але зазвичай таке трапляється рідко і триває не більш ніж 2-3 дні. За статистикою близько половини дорослого населення України періодично має проблеми зі сном і близько 10% (а це приблизно 5 млн. осіб) страждають від безсоння хронічно. Коли безсоння триває протягом декількох тижнів, місяців і навіть років, то наслідки можуть бути дуже серйозні, і тоді людині може знадобитися кваліфікована медична допомога. Якщо Ви страждаєте від безсоння, то важливо пам'ятати про те, що нині медицина спроможна Вам ефективно допомогти.

2. Здоровий сон – основна і життєво важлива потреба людини

остатній і здоровий сон - це одна з основних і життєво важливих потреб людини. Людина проводить у сні близько 1/3 свого життя, і потребує приблизно 8-годинного сну щодня. 24-годинний цикл активності та сну називають "циркадним ритмом". Людина за своєю природою присто-сована до активності вдень і відпочинку вночі. Циркадний ритм "запускається" щодня під дією світла на наші очі. Нервові імпульси проходять через нервові закінчення в один із центрів головного мозку - гіпоталамус, який можна назвати "основним годинником організму". Зниження освітленості в сутінки дає сигнал нервовій системі визво-лити в шишкоподібній залозі головного мозку (гіпофізі) гормони, що регулюють обмін мелатоніну. Ці гормони виділяються у денних і нічних тварин приблизно в один і той самий час - у сутінки. Тому не можна сказати, що він зумов-лює сон, скоріше, він просто "точно встановлює внутрішній годинник" організму. Науці до сьогодні не відомо точно, як і чому настає сон. Встановлено лише, що сон складається з двох періодів, які циклічно змінюють один одного через визначений час. Умовно їх можна назвати "спокійний сон" і "активний сон". Сон починається зі "спокійного" періоду в декілька стадій, на кожній з яких він стає усе глибшим. При-близно через 90 хв. настає "активний" період, коли в люди-ни під закритими повіками починають рухатися очі. У цей момент сон людини супроводжується сновидіннями. Далі "активні" та "спокійні" періоди продовжують змінювати один одного, але тривалість "активного" сну поступово збільшується, досягаючи приблизно 60 хв. перед пробуд-женням. Важливо відзначити, що для здоров'я людини важливі як "спокійний", так і "активний" періоди сну. Зараз наукові дані говорять про те, що в період "спокійного сну" відбувається перебудова імунної системи людини, а в період "активного сну" – опрацювання мозком інформації, що визначає здатність людини до навчання і його емоційний настрій на день. Про цей важливо пам'ятати, вибираючи ліки від безсоння, що повинні не лише сприяти засипанню, але і забезпечувати нормальну періодичність "спокійного" і "активного" періодів.

3. Наслідки недосипання

он дуже важливий для життя людини. Він дає змогу відновити фізичний і психічний стан. У разі недосипання людина стає дратівливою, нервовою і схильною до де-пресії. Таким чином, безсоння може бути причиною по-рушень в емоційному і психічному стані людини, що призводить до погіршення стосунків з близькими і ко-легами, непорозумінь у сім'ї та на роботі. Недостатній сон знижує можливість людини концентрувати увагу, що, у свою чергу, призводить до погіршення пам'яті, реакції і збільшує ризик помилки при виконанні професійних обов'язків. Тому недостатність сну є однією з основних причин травматизму на роботі та аварійних ситуацій загалом, а також може зумовити постійні головні болі. Крім цього, багато досліджень свідчать про те, що недо-статній або нездоровий сон знижує спроможність імунної системи людини до опору інфекціям. За дани-ми вчених США, витрати на лікування безсоння і збитки, понесені внаслідок зниження продуктивності праці, дося-гають 100 млрд. доларів США у рік. Тому, безсоння спри-чинює значні економічні втрати.

4. Причини безсоння

Найчастіше тимчасове або хронічне безсоння спричинюють:*

Сильний емоційний стрес*

Зміна часового поясу у разі переїзду *

Робота в нічну зміну*

Надмірне вживання кофеїну і алкоголю*

Застосування (або відміна) деяких ліків*

Вплив зовнішніх подразників*

Захворювання, що супроводжуються болями*

Гормональні зміни в людей похилого віку*

Гормональні зміни в жінок усіх вікових груп*

Психоемоційні розлади (наприклад депресія)

5. Профілактика безсоння

1. Необхідно дотримуватися режиму дня: засинати і про-кидатися бажано в один і той самий час (навіть у вихідні).

2. Не вживайте препарати і продукти, що містять кофеїн, алкоголь, нікотин, і велику кількість рідини перед сном. Кофеїн і нікотин утруднюють засинання, а алкоголь може стати причиною переривання сну вночі.

3. Не переїдайте перед сном.

4. Не спіть у другій половині дня й особливо ввечері.

5. Виконуйте фізичні вправи перед вечерею. Втома на-стане через кілька годин і полегшить засинання.

6. Необхідно забезпечити в спальні прохолодну темпера-туру і доступ свіжого повітря.

7. Якщо ви не можете заснути через Вашого партнера, то спробуйте поспати кілька ночей у різних кімнатах.

8. Використовуйте ліжко лише для сну й інтимних сто-сунків. Лежачи в ліжку, не їжте, не читайте і не дивіться телевізор.

Якщо Вам не вдалося заснути протягом 30 хв., то вийдіть в іншу кімнату, почитайте або займіться чимось спокійним, поки у Вас не з'явиться сонливість, проте, не треба дивити-ся телевізор, яскраве світло підвищує нервову активність.

6. Лікування безсоння

Для лікування безсоння використову-ються: тренування методом біологічного зворотного зв'язку, керування уявою, гіпнотерапія, акупунктура, медитація са-могіпноз. Але все це повинно проходити під контролем фахівця.


Сторінки: 1 2