У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Реферат - Целюліт
20



РЕФЕРАТ

на тему:

Целюліт

План

9

Передмова

Целюліт є синдромом, сукупністю симптомом, результатом сполучення декількох чинників впливу, що в остаточному підсумку призводять до утворення бугрів і ямочок в області стегон і сідниць. У яскраво виражених запущених випадках ці деформовані жирові утворення покриті до того ж зморшками і складками, унаслідок чого значно псуються контури тіла.

Целюліт дуже часто визначають як не що інше, як жир. У цьому зв'язку слід зазначити, що незважаючи на те, що целюлит часто супроводжується надлишковою вагою, він зовсім не є головною причиною хвороби. Дійсно, худі жінки скаржаться на наявність целюлита аж ніяк не рідше.

Целюліт - хвороба разбалансованого організму, організму, у якому втрачена природна гармонія. У цьому процесі відіграють роль декілька чинників. І в першу чергу це спосіб життя.

Дисбаланс в організмі наступає тоді, коли зрадливий спосіб життя підриває основи системи функціонування людського тіла. Гармонія в першу чергу порушується у внутрішньому середовищі організму, який складається з рідини, що омиває усі клітини тіла. Саме вона доставляє клітинам живильні речовини і забирає продукти виділення, граючи життєво важливу роль не тільки в тому, як людина виглядає і як себе почуває, але й у тому, які обриси має наше тіло. Целюліт з'являється там, де розвивається дисбаланс у цьому життєво важливому середовищі, що характеризується двома чинниками: циркуляцією лімфи, тобто повільним і постійним прямуванням цієї рідини, а також балансом натрію і калію. Недостатня ефективність цих процесів призводить до застійних явищ, що і лежать в основі утворення целюліта.

Незважаючи на те, що целюліт утворюється усередині жирової тканини, це не особливий вид жирових клітин. Целюліт може супроводжуватися або не супроводжуватися надлишковою вагою, і навіть худі і найвищою мірою активні жінки страждають від наявності целюліта. Іншими словами, надлишковий жир - це тільки частина синдрому целюліта, оскільки хвороба містить у собі велику кількість інших симптомів. Всі порушення відбуваються одночасно - а це і є природою синдрому створюючи дисбаланс і порушуючи гармонію в організмі задовго до того, як людина розпізнає наявність целюліта.

Стратегія боротьби з проблемою целюліта включає раціональне харчування, фізичні вправи, догляд за шкірою, боротьбу зі стресами і психомоторні тренуванням.

1. Фактори, через які з’являється целюліт

Відразу під зовнішнім шкірним покровом або епідермісом розташовується пухка сполучна тканина, що складається:

З клітин, переважно жирових, у яких зберігається енергія,

Фібробластів, особливих клітин, що синтезують колаген;

Волокон колагенових і еластинових, що виглядають, як мережа комірчастої структури, що забезпечує міцність і еластичність шкірного покрову;

Основної речовини або міжклітинного матеріалу, що має за структурою вид гелю і граючої ролі своєрідного "клею", що зв'язує разом усі складові частини шкірного покрову.

Всі ці компоненти пронизані кровоносними і лімфатичними судинами, а також закінченнями нервових волокон. Якщо шкіра гладка і пружна, це означає, що в шкірному покрові є гармонійна рівновага між усіма його складовими. Але ця рівновага може порушуватися, причому досить легко.

Стегна і сідниці є частинами жіночого організму, найбільш схильними до утворення в них целюліту. Саме в цих місцях жіночого тіла шкірний покров характеризується найбільшою товщиною і рихлістю, а значить і найбільш схильний до внутрішніх порушень різноманітного роду. До того ж при наявності надлишкової кількості жиру він частіше усього локалізується саме в цих областях. Цей процес не випадковий, він генетично запрограмован гормональною системою нашого організму. Ці ж гормональні чинники забезпечують затримку води в тілі людини, що, у свою чергу, ще більш збільшує проблему боротьби з целюлітом.

Якщо в місцях, схильних до утворення целюліта, кровообіг млявий й інертний, в кінцевому результаті це виливається в застійні явища. Капілярна система ослаблена, має місце зайва інфільтрація, що призводить до накопичення рідини в міжклітинних просторах. Для оптимального харчування клітин і мінімального накопичення рідини циркуляція лімфи в капілярах, яка називається мікроциркуляцією, повинна проходити на високому рівні ефективності. Підвищення ефективності процесу мікроциркуляції і є однією з основних задач стратегії боротьби з целюлітом.

Нестача тонусу м'язів також є одним із головних чинників, що вносять свою лепту в утворення субстанції целюліта. В основному целюліт розвивається саме в тих областях тіла, де м'яза в'ялі і нерозвинені. Приміром, нестача тонусу сідничного м'яза, найбільшого м'яза нашого тіла, призводить до того, що сідниці відвисають і, більш того, спричиняють за собою порушення форми стегна, у верхній частині якого утвориться характерна опуклість. Зміцнивши сідничні м'язи, людина в такий спосіб як би підтягує нагору м'яза стегна і прибирає нерівні обрисі.

Відновлення колагену

Для того щоб вашої шкіри була пружною і гладкою, необхідно забезпечити надходження в організм сировини для колагенових волокон. Будучи однією зі складової білку і головною молекулярної складової тіла, колагенові волокна надають шкірі еластичність, пругкість і форму. Колагенові волокна починають руйнуватися, коли людині тільки здійснюється 20 років. Проте навряд чи цей процес можна приписати лише віковим змінам. Велика частина руйнацій є слідством неправильного способу життя.

1.1. Неправильне харчування

Недолік істотних компонентів харчування, будь те внаслідок бідного вибору продуктів, поганого виховання або недбалого відношення до харчування, через визначений час позначиться в порушенні балансу на клітинному рівні, що, у свою чергу, призведе до ланцюга реакцій, який в остаточному підсумку створює проблему целюліта. Наприклад, нестача калію, що надходить в організм, у сполученні з надлишком натрію є головною причиною застійних явищ, що характерні для целюліта. У будь-який дієті кількість натрію, що надходить в організм, значно перевищує кількість калію, і, таким


Сторінки: 1 2 3 4 5 6