У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





РЕФЕРАТ

на тему:

“Фізіологічні потреби здорової людини в харчових продуктах і енергії”

План

Поняття про фізіологічні норми харчування.

Лікувальне харчування в різних лікувально-профілактичних закладах.

Деференціація норм харчування в залежності від віку, статі і професії.

методи визначення енерговитрат людини.

Енергетично збалансовані норми харчування.

Організація харчування в залежності від енерговитрат.

1. Кожній людині потрібне фізіологічне харчування з урахуванням віку, статі, характеру праці, рухової активності, індивідуальних особливостей. Таке харчування називають збалансованим, раціональним або валеологічно обґрунтованим. Воно забезпечує підтримання фізіологічної життєдіяльності організму, достатній рівень розумового і фізичної працездатності, правильний обмін речовин, високу опірність організму до несприятливих чинників до вміння, сприяє активному довголіттю.

Їжа повинна складатися з різноманітних харчових продуктів, необхідних людині. Їжа повинна складатися з харчових продуктів рослинного так і тваринного походження. При різноманітному харчуванні що складається з продуктів тваринного і рослинного походження достатня кількість харчових. Збалансоване харчування відповідає повноцінному харчуванню. Яке характеризується оптимальною (тобто відповідає фізіологічним потреби організму) кількістю і співвідношенням всіх компонентів їжі. Збалансоване харчування містить потрібні поживні речовини, які повинен отримувати організм людини співвідношеннях. Оптимальне співвідношення в раціоні людини білків, жирів. Вуглеводів повинно наближатися до: 1:1, 2:4. Білки повинні складати 12%, жири 30-35% загальної кількості. Адже харчування здорової людини залежить від віку, професії, способу життя. Піч час фізичної праці людина потребує більше енергії ніж під час розумової праці. У характері харчування людей велике значення мають традиції, рівень розвитку культури, науки, ступінь забезпеченості та доступність продуктів харчування. Принципи фізіологічного повноцінного харчування.

І енергетична цінність раціону харчування повинна відповідати енергетичним витратам організму.

ІІ хімічний склад (інгредієнти) їжі має відповідати фізіологічним потребам організму в поживних речовинах.

ІІІ Це різноманітність вживаних для харчування продуктів.

ІV Оптимальний режим харчування тобто такий режим харчування, що забезпечує регулярність надходження їжі та включення психофізіологічного механізму травлення.

2.У лікувально-профілактичних закладах харчування встановлюється в вигляді дієт. Дієти розрізняються за енергетичною цінністю, хімічним складом, набором продуктів, їх кулінарною обробкою, масою температурою блюд, режимом харчування. Дієту в одиноких випадках складають для окремих хворих при легкому, середньо-тяжкому і тяжкому перебігу хвороби. Основною системою призначення лікувального харчування являється групова система, при якій хворому назначають ту чи іншу загальноприйняту дієту, із числа заздалегідь розроблених і надають повну лікувальну дію. В рамках однієї дієти можливе розділення на більш-менш строгі (наприклад 1-А – протерта; 1б – не протерта).

Загальні принципи дієтичного лікування в лікувально профілактичних закладах.

відпочиваючі в профілакторіях одночасно працюють або учаться. Тому використання дієт по енергоціннотсі і хімічному складу повинні враховувати як фізіологічні норми харчування, для населення різних груп інтенсивності роботи так і відповідні потреби до різних дієт.

В профілактичних закладах відпочивають працездатні люди у яких хронічні захоплювання в більшості випадків знаходиться в стадії ремісії. Крім того на відміну від спеціалізованих санаторій в профілактичні заклади направляють здорових людей, перш за все робочих гарячих цехів, підземних робіт, контактних з професіональними шкідливостями, вагітних жінок, донорів.

Профілакторії при виробничих підприємствах з двох чи трьозмінною роботою переводяться на неперервний графік роботи з забезпеченням гарячого харчування.

В штатом профілакторій відсутня посада лікаря-дієтолога і основну роботу при організації лікувального харчування проводить дієтсестра.

В профілакторіях рекомендують перш за все дієти №1,2,5,7/10, 9 і 15. Конкретне число дієт залежить від контингенту відпочиваючих і можливостей харчоблоку. В невеликих профілакторіях можна зменшувати число перекислених дієт використовуючи механічно і хімічну щадну їжу. При більш широких профілакторіях її число на оборот збільшується.

В профілакторіях повинно бути 4-разове харчування х розподіленням енергоцінності добового раціону по прийманням їжі в залежності від змін роботи в підприємствах.

3.До раціону дітей дошкільного і шкільного віку повинно входити достатня кількість вітамінів і мінеральних речових. Добовий раціон дітей доцільно розподілити на 4 рази м’ясо і рибу краще давати на сніданок і обід, а на полудень і вечерю рослинно молочну їжу. При цьому близько 40% калорій має припадати на обід, 25% - на сніданок, 15-20% на вечері і 10-15% - на полудень.

Для дорослих цей розподіл може бути такий: ранній сніданок – 30%, другий сніданок –20%, обід – 40%, вечеря –1 0% калорій раціону.

Для харчового раціону на приклад помітна 15 р. треба виключити 98 г білків, 86 г жирів, 424 г. Вуглеводів.

4.Лие у ХVІІІ ст. з’явилися дослідження, які дали можливість точніше підійти до проблеми визначення витрат організму. Речовини що надходять до організму зазнають змін з утворенням механічної, теплової, електричної енергії. Перетворення енергії в організмі відбувається за рахунок надходження їх у вигляді хімічних речовин їжі.

Відношення кількості енергії що надходить з їжею до тієї кількості що виділяється і становить біоенергетичний баланс. Значення цього балансу – складання харчового раціону для людей ураховуючи надходження і витрати енергії при різній роботі.

Для визначення енергії що утворюється при описанні, досліджувану речовину спалюють у калориметричній башні. За температурою нагрівання води в калориметрі визначають величину звільнення енергії в калоріях. Вважають що й г вуглеводів і білків при спалювання в організмі дає 4,1 ккал, а 1 жиру – 9,3 ккал.

Кількість енергії, яка утворюється в організмі і виділяється у вигляді тепла можна обчислити методом прямої і непрямої калориметрії. При прямій визначають все тепло, що виділяється в зовнішнє середовище за певний час. Для обліку тепла користуюся калориметричними катерами. Тепло яке утворюється організмом нагріває воду що циркулює по трубах у системі камери. Знаючи температуру води що тече по трубах, а також к-сть води що нагріваються


Сторінки: 1 2