У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





РЕФЕРАТ

на тему:

Клінічна рентгеноанатомія і рентгенодіагностика

Клінічна рентгеноанатомія і рентгенодіагностика, як кожна приватна область знання, має свою специфіку. Ця специфіка полягає в методі, у способах і об'єктах його застосування. Рентгенодіагностика - це об'єктивне анатомічне і патанатомичне трактування рентгенівського зображення по можливості в динаміку і завжди в зв'язку з клінічними даними, це функціональна анатомія на живому і для живого.

Маючи свій метод і доступні йому об'єкти дослідження, клінічна рентгеноанатомія і рентгенодіагностика дозволили установити ряд загальновизнаних положень, теоретичне і практичне значення яких надзвичайно великий. Без основ рентгенології, без закономірностей, установлених нею, лікар будь-якої спеціальності нерідко може втратити необхідну впевненість у правильності поставленого діагнозу й у виборі лікувальних заходів. У силу цих обставин рентгенологія в даний година тією чи іншою мірою впливає на загальномедичні установки і тактику шкірного лікаря завдяки встановленим нею важливим закономірностям.

У світлі сучасних даних і, зокрема , багаторічних досліджень авторів систематично і докладно представлена рентгеноанатомія кістяка вільних кінцівок, плечового пояса і таза дорослої людини, особливості зростаючого організму і літнього віку, індивідуальні особливості в різні вікові періоди і границі нормального і початок патологічного, а також виражені патологічні зміни і їхнього динаміка. Докладно викладається анатомічний субстрат рентгенологично обумовлених симптомів, що дозволяє в багатьох випадках перебороти ще існуючу неясність і навіть плутанину в термінах.

У керівництві приділена значна увага анатомічно і рентгенологично обумовленим загальним закономірностям розвитку і старіння костносуставного апарата в нормі й у патології і представлень стан кіст у якості одного з показників фізіологічного стану організму. Зазначені часто і більш варіанти, що рідко зустрічаються, нормального, іноді помилково розглянуті чи як патологію нахилу до такій. У тієї ж година описані аномалії розвитку, що тією чи іншою мірою чи відбилися можуть відбитися на функції відповідного органа, а також деякі, що зустрічаються в практичній діяльності каліцтва, сумісні з життям організму.

Усі ці дані заслуговують на увагу в багатьох відносинах, оскільки смороду узяті з практики і для практики. У тієї ж година ці дані, сприяючи розкриттю зв'язків між формою і функцією, є об'єктивно документованим матеріалом, що полегшує розуміння роботи регулюючих систем.

Чутливість кісткової системи до трофічних зрушень, безсумнівно, дуже велика. Вона виявляється в деяких випадках у дуже грубих змінах, у важких поразках костносуставного і всього опорно-рухового апарата (сирингомиэлические і табические артропатии і т.д. ). Однак заслуговують на увагу і більш часто обумовлені тонкі зміни і їхня динаміка.

У томі, присвяченому голові в рентгенівському зображенні, мі, крім загальних установок і опорних пунктів для трактування знімків у нормі і патології, представили досить докладно і приватну патологію, виклавши в систематичному виді клініко-рентгенологічні дані при травмах і захворюваннях кіст голови. Подготовляемое нове видання тому, присвяченого кістам і суглобам тулуба в рентгенівському зображенні, також буде доповнено систематичним клініко-рентгенологічним викладом приватної патології.

Однак зміст дійсного тому більш обмежено. Це порозумівається просторістю підметів викладу рентгеноанатомических даних про кінцівки з обліком вікових і індивідуальних особливостей, а також загальних установок для трактування знімків при патологічних процесах у кістах, суглобах і м'яких тканинах у початкових фазах і при явно виражених змінах. Ні можливості одночасно з усім перерахованим дати в тім же томі в систематичному виді ще і приватну патологію.

Кінцівки страждають від травм і захворювань значно частіше, ніж голова і тулуб. Праворуч, однак, не тільки в цьому. Патологічні процеси в кінцівках дуже своєрідні по своїх проявах, плину і результаті в залежності від локалізації в тій чи іншій кісті, у тім чи іншому суглобі. Патологія тазостегнового суглоба навіть по одній лише номенклатурі поразок дуже відрізняється від патології плечового і колінного суглобів і, Тім більше, від патології пястно-фаланговых, плюсне-фаланговых і межфаланговых суглобів. Томові необхідна ще спеціальна великий чи монографія навіть ряд монографій, присвячених приватній клінічній рентгенодіагностиці, розпізнаванню травм і захворювань при різній локалізації їх у кінцівках.

Посібник по рентгеноанатомии і рентгенодіагностиці включає як свою інтегральну частину ілюстративний матеріал. Останній при наявності точних і вичерпних написів має самостійне значення і може виявитися корисним у такій же мері, як атласи для вивчення анатомії і патологічної анатомії.

Анатомічні малюнки є одним з найдавніших пам'ятників людського мистецтва і знання в їхній найбільш ранніх формах. Якийсь мінімум анатомічних зведень безумовно мався й у первісних людей. Палеолітичний мисливець, що володів якимись елементами анатомії, без яких була б немислима успішне полювання, передавав за допомогою малюнків свій досвід не тільки своїм родичам, Алі і нащадкам, затрачаючи на це багато години і зусиль. Про це свідчать досить ретельно виконані малюнки на стінках палеолітичних печер. На цих анатомічних малюнках були відзначені ті місця (наприклад, положення серця в мамонта і бізона), куди треба цілитися, щоб завдати смертельного удару. У збережених пам'ятниках мистецтва первісної людини представлені зображення кістяка. Таким чином, анатомічні малюнки, здебільшого дуже примітивні, Алі іноді дивують своєю точністю і художністю, існували задовго до створення писемності.

Питання про тім, якою мірою і якими наочними приладдя користалися при передачі анатомічних знань в історичні часи аж до появи перших підручників по анатомії з малюнками, виходить за межі дійсного керівництва.

Леонардо да Вінчі був першим, хто представивши в систематичному виді анатомічні малюнки не тільки дивної краси, Алі і разючої точності. Цей геніальний живописець, різнобічний розум якого збагатив багато наук, був у тієї ж година


Сторінки: 1 2 3