У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





КУРСОВА РОБОТА

на тему:

Онтогенез молочних залоз та пов’язаних з ним патологій

 

План

Вступ

1. Обстеження молочної залози на виявлення патологій.

2. Мастопатія – одна із видів патологій молочних залоз.

3. Рак молочної залози.

4. Лікування патологій молочної залози.

Висновок

Список використаної літератури.

Вступ

Коли ви запитаєте у чоловіка, що він найбільше цінує в жінці, він відповість — розум, і виразно подивиться на її груди», — сказав герой одного з художніх фільмів. За статистикою, 87% представниць слабкої статі незадоволені цією частиною свого тіла. Хтось хоче її збільшити, хтось — зменшити, інші — узагалі кардинально змінити форму. Сьогодні ми поговоримо про груди з медичної точки зору. «Молочна залоза» — складний орган, створений природою для годівлі дітей. Складається з особливих клітин, розташованих усередині, котрі під впливом статевих гормонів починають синтезувати молоко. Групи таких клітин утворюють дольки, що об’єднуються у великі долі (15—20 штук). У кожної долі є вивідний протік, що відкривається в соску. Підтримує і живить цю складну структуру сполучна тканина, створюючи каркас і форму грудей. Діяльність молочної залози регулюють інші залози внутрішньої секреції. Головна роль, звісно ж, належить яєчникам із їхніми естрогенами та прогестероном. Вони відповідальні за формування структури органа. Гіпофіз, щитовидна залоза, регулюючи діяльність яєчників, керують цим процесом. Стан інших внутрішніх органів (особливо печінки, шлунково-кишкового тракту) також впливає на стан молочної залози.

Все це робить її дуже вразливою, призводить до того, що кожна друга жінка стикається із захворюваннями молочної залози, а кожна восьма може почути найстрашніший діагноз — «рак молочної залози». Вчасно поставлений діагноз дає можливість 94% жінкам повністю вилікуватися від цього захворювання. На жаль, навіть ті, хто, виявив у себе відхилення від норми, бояться йти до лікаря. 42% звертаються, коли лікувальні заходи вже неефективні. Найчастішою проблемою, із якою жінки звертаються до лікаря, є мастопатія — захворювання, що характеризується зміною нормального співвідношення між залозистою та сполучнотканинною частинами органа. Таке порушення може призвести до ущільнення залози (фіброзна мастопатія), утворення кіст (кістозна мастопатія) або поєднання цих процесів (фіброзно-кістозна мастопатія). Це далеко не повний перелік видів захворювання. Уражатися може дифузно як уся залоза, так і окремі ділянки.

По розрахункам статистиків, вибирати метод лікування рака молочної залози протягом життя будуть змушені 3% жінок. Рак молочної залози в нашій країні, як і у всіх промислово розвитих країнах - найчастіша злоякісна пухлина в жінок. По частоті захворюваності рак молочної залози вийшов на перше місце, випередивши не тільки рак шийки матки, але і рак шлунка, рак легені й інші пухлини, що зустрічаються у жінок та чоловіків.

Своєчасне виявлення і лікування інших захворювань молочних залоз, таких як мастопатія (результат порушення гормонального балансу), фіброаденома (доброякісна пухлина округлої форми; кіста молочної залози).

Необхідні також своєчасне лікування запальних і інших захворювань статевої системи, печінки, щитовидної залози й інших ендокринних органів.

Нормалізація сексуального життя, відмовлення від тривалого запобігання від вагітності презервативами у віці до 25 років, планування родини, вагітності, лактації (грудне вигодування).

Усунення стресових ситуацій.

Лікарська (негормональна) терапія: полівітаміни - А, У1, У6, З, Е; загальзміцнювальні засоби (адаптогени) - екстракт елеутерококу, пантокрину чи інших; препарати чи продукти утримуючі калій і йод - морська капуста, оротат калію , панангін; продукти, що містять волокнисту рослинну клітковину (свіжі овочі і фрукти ).

Відомо, що з десяти виявлених у молочній залозі змін дев'ять виявляють самі жінки!

1. Обстеження молочної залози на виявлення патологій

Кращий час для самообстеження - перший тиждень після закінчення місячних, коли молочна залоза найбільше розм'якшена. Робіть це щомісяця (або хоча б раз у 2-3 місяця). Жінкам, що знаходяться у менопаузі, необхідно вибрати один із днів місяця, наприклад, перше число.

Треба звернути увагу на нижню білизну, що стикається з молочними залозами. Незначні виділення із соска можуть залишатися непоміченими, але будуть залишати на бюстгальтері плями: жовті, бурі, червонуваті, водянисті чи зеленуваті.

При огляді сосків необхідно визначити, чи немає змін їхньої форми і кольору, чи не утягнені, чи не мокнуть, чи немає виразок або тріщин.

При огляді шкіри відзначаються зміни кольору, наявність почервонінь усієї поверхні чи окремих ділянок, висипки, попрілості, змін, що нагадують "лимонну кірку". Необхідно визначити, чи добре шкіра збирається в складку і чи не утворить желобок на випнутій ділянці при здавлені пальцями, чи немає набрякань, утягнутості, виразок, ділянок зморщеної шкіри. При огляді перед дзеркалом звертають увагу на форму і розмір молочних залоз (чи немає збільшення або зменшення в розмірах, нерівності поверхні), чи розташовані залози на одному рівні (рівномірно чи піднімаються при підйомі і закладі рук за голову, чи немає фіксації однієї з них, підтягнутості верх чи убік). Повторюють огляд залоз при поворотах праворуч і ліворуч.

Зручніше за все огляд проводити у ванній кімнаті. Намилені пальці рук будуть сприяти обмацуванню молочних залоз. Якщо огляд проводять у кімнаті необхідно використовувати креми і лосьйони.

Обмацування поверхні роблять подушечками, а не кінчиками пальців. У противному випадку наявне утворення в молочній залозі відіпхнуться в глибину.

Обмацування роблять чотирма чи трьома зімкнутими пальцями в залежності від розмірів молочної залози. Великий палець у пальпації участі не бере. При великих розмірах залози протилежна рука підтримує її.

Обмацування роблять методично (по квадратах або по спіралі) круговими проникаючими пружними рухами подушечок пальців. Хаотичне і безсистемне обстеження, хватальні рухи є неправильними.

Спочатку роблять поверхневе промацування, коли подушечки пальців не проникають у товщу тканини залози, що дає


Сторінки: 1 2 3 4 5 6