У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





РЕФЕРАТ

на тему:

Організатор військово-польової хірургії і основоположник радянської нейрохірургії Микола Нилович Бурденко

В історії вітчизняної медицини ім'я  Миколи Ниловича Бурденко (1876-1946) по праву стоїть в одному ряді з такими гігантами, як Н. І. Пирогов, І. М. Сеченов, З. П. Боткіин, І. П. Павлов.

Розвиваючи кращі традиції Миколи Івановича Пирогова, М. Н. Бурденко вражав всіх своєю різносторонністю своїх інтересів. Анатомія і фізіологія, організація і тактика медичної служби озброєних сил, нейрохірургія як нова самостійна галузь медичної науки, велика робота по організації медичних наукових досліджень в країні на новій основі, що увінчалася створенням під його керівництвом штабу медичної науки в Радянському Союзі - Академії медичних наук СРСР - ось далеко не повний перелік інтересів і звершень цього найбільшого ученого-лікаря, видатного суспільного і державного діяча.

Найбільший хірург, організатор військово-польової хірургії і основоположник радянської нейрохірургії Микола Нилович Бурденко. Микола Нилович Бурденко народився 22 травня (3 червня) 1876 року в селі Кам'янка, Пензенської губернії в сім'ї сільського писаря, "заступника" по судових справах.

Батьки вибрали сину духовну кар'єру. Роки навчання - спочатку в духовному училищі, а потім в Пензенській духовній семінарії, проте Микола  Бурденко вирішує стати лікарем і поступає на медичний факультет Юрьевського (Дерптського) університету.

Російсько-японська війна перериває утворення студента Н. Бурденко.

Це відбулося в червні 1904 р., в розпал російсько-японської війни. Біля маньчжурського села Вафаньгоу йшов жорстокий бій. На полі битви тут і там лежали поранені, але допомогти їм було комусь. Розташований неподалеку медичний загін через пануючої на фронті плутанину не отримав вчасно уриказа, не знав, де необхідна медична допомога, і стояв в бездіяльності.

- Вважаю ганебним далі залишатися на місці, - заявив Микола  Бурденко, студент-медик, добровільно що приїхав на фронт. - Ми зобов'язані шукати поранених, а не чекати, поки вони знайдуть нас. Хто зі мною, пішли!

Невелика група рушила до передових позицій. Скоро вона вийшла на лінію рушничного вогню. Засвистіли кулі. Не бачивши і не чувши нічого, Бурденко  перев'язував поранених. Одного, іншого, третього. Ось молодий медик схилився над розпростертим солдатом, і в ту ж хвилину куля пробила йому руку. Підповз санітар роти.

- Не мене, не мене, - сердито відмовився від допомоги студент. - Йому допомагай, - вказав він на лежачого без свідомості солдата.

Тільки переконавшися, що поранений перев'язаний і відправлений до тилу, Бурденко дозволив перев'язати і свою руку.

В цьому епізоді - весь Микола Нилович Бурденко. Микола Нилович Бурденко (1876-1946), людина обов'язку, строгий, часом суворий, але повний беззавітній любові до трудівника війни - солдату. Згодом він став знаменитим лікарем, всесвітньо відомим вченим, головним хірургом Радянської Армії.

Як помічник лікаря у складі передового санотряду Н. Н. Бурденко  працює на перев'язувальних пунктах полковим санітаром, а потім операційним фельдшером, і солдатський Георгіївський хрест, отриманий їм за участь в боях і поранення, - наочне свідоцтво його хоробрості, любові до своєї благородної справи.

В 1906 р. медичний факультет Юрьевського (Тартуського) університету присудив Бурденко диплом "лікаря з відмінністю". Тридцятирічний лікар пройшов до цього часу велику школу життя. Йому - студенту з бідної сім'ї - доводилося багато працювати. Не раз виїжджав він в села на боротьбу з епідеміями тифу, чорної віспи, скарлатини. Але напружена праця не віддаляла його від товаришів. В студентські роки Микола Бурденко був душею всіх зібрань і демонстрацій революційно набудованого студентства.

В 1909 році Н. Н. Бурденко успішно захистив дисертацію на звання доктора медицини, а в 1910 році  Микола Нилович був вибраний професором оперативної хірургії Юрьевського ( нині Тартуського) університету.

З медичних наук молодого лікаря понад усе цікавила хірургія. Ще студентом він захопився спадщиною великого Пірогова, читав твори чудового хірурга, писав про нього статті. Н. И. Пирогов - вчений мислитель, творець військово-польової хірургії (хірургії військового часу) - до кінця життя залишався ідеалом Бурденко.

Професор Н. Н. Бурденко вивчає віддалені результати операцій з'єднання шлунку з худою кишкою, проводить на собаках експерименти по створенню штучного стравоходу, займається лікуванням "вовчої пащі", проблемами кишкової пластики.

Займається Н. Н. Бурденко і питаннями військово-польової хірургії. І у вересні 1914 року, будучи вже висококваліфікованим хірургом, Н. Н. Бурденко добровільно йде на фронт.

Пролунала перша світова війна. Брденко, визнаний учений-хірург, подав прохання "про відпустку на час війни" і поспішив на фронт. Він бере участь в бойових операціях, створює госпіталі і перев'язувально-евакуаційні пункти, керує установами Червоного Хреста, учить молодих лікарів, оперує сам. Особливо турбувало Бурденко, що через погано організовану допомогу багато солдатів вмирають від кровотечі. Не раз професор сам обходив поле бою, щоб відшукати поранених і запобігти їх загибелі.

Після закінчення війни Н. Н. Бурденко приїжджає до Москви. Саме тут виявився талант ученого і розвернулася лікувальна, наукова, педагогічна, організаційно-адміністративна і державна діяльність  Миколи Ниловича БурденкоНиколая Ниловича Бурденко.

Спочатку Н. Н. Бурденко очолив кафедру оперативної хірургії і топографічної анатомії медичного факультету Першого Московського університету, перетвореного в 1930 році в Перший Московський медичний інститут, а з 1924 року і до кінця життя керував кафедрою факультетської хірургії.

Учений-фронтовик, Бурденко раз у раз зустрічав протидію з боку урядовців, що стояли на чолі царської армії. Тільки радвлада дала можливість широко розвернутися його організаторському і науковому таланту. В 20-х і 30-х роках друзі і учні бачили професора Бурденко в цивільному костюмі, але учений не забував про сумний досвід минулих воєн. Він склав перше в нашій країні "Положення


Сторінки: 1 2