У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат

на тему:

Ревматологія: визначення, класифікація, етіологічні чинники. Основні критерії діагностики. Принципи лікування. Профілактика і прогноз.

Утримання

Визначення клінічної дисципліни ревматологии

Ревматология як самостійна науково-практична дисципліна сформувалася 25 років тому. Ревматичні хвороби (РБ) являють собою одну з найбільше поширених патологій організму людини. В даний час в Україні зареєстровано більш 3 млн. хворих. По поширеності РБ знаходяться на 3 місці після захворювань органів кровообігу і травлення. У структурі первинної інвалідності займає 2 місце. По тимчасовій непрацездатності знаходяться на 1 місці серед хвороб внутрішніх органів.

У поняття «ревматичні хвороби» включають різноманітні по походженню захворювання переважно системного, рідше локального характеру, що протікають із стійким або минущим суглобним синдромом. Це ревматизм і дифузійні хвороби сполучної тканини, такі, як системна червона волчанка(ВКВ), системна склеродермия(ССД), дерматополимиозит і інші, різноманітні артриты й артрозы, хвороби хребта запального і дегенеративного характеру, хвороби м'яких (внесуставных, околосуставных) тканин, як, наприклад, периартриты, бурситы, міозити .

Теоретичним обгрунтуванням об'єднання цих численних хвороб в одну групу явилася те обставина, що їхню основу складають переважну поразку сполучної тканини, як щільної, до якої відносять дерму, сухожильно-связочный апарат, хрящову, кісткову тканину й інші, так і її спеціальних типів (синовиальные і серозные оболонки, базальные мембрани судин і епітелію й ін.).

Перераховані вище анатомічні структури найбільше часто утягуються в патологічний процес при ревматичних хворобах, їхньою відмінною рисою є системна поразка сполучної тканини запального або дистрофічного генеза, що знаходить свій відбиток у розвитку полиартритов, в основі яких лежить запалення синовиальных оболонок багатьох суглобів, полиостеоартрозов (для котрих характерно переважне залучення в процес хрящових структур суглобів), дерматополимиозитов. Істинно системними хворобами сполучної тканини є системна червона волчанка і близькі аутоиммунные захворювання, при котрих одночасно уражається шкіра, суглоби, серозные оболонки, базальные мембрани судин.

Класифікація ревматичних хвороб

В даний час до числа ревматичних відносять множину захворювань, в основі яких лежить системна або локальна поразка сполучної тканини, а найбільше частим клінічним проявом є суглобної синдром. Таких патологічних станів нараховується більш 80.

Перші вітчизняні класифікації РБ були створені ще в 1928-1930 р. Всесоюзним антиревматическим комітетом, відповідно до яких виділяли три групи хвороб - ревматична лихоманка, хвороби суглобів і «м'язовий ревматизм». У 1971 р. була прийнята «Робоча класифікація захворювань суглобів і внесуставных м'яких тканин опорно-рухового апарата». Всі хвороби суглобів були розділені на чотирьох групи: 1) самостійні форми захворювань (артриты й артрозы); 2) повторні суглобні синдроми; 3) травматичні ушкодження; 4) захворювання м'яких околосуставных тканин.

У відповідності зі структурою Міжнародної класифікації хвороб (IX перегляд) РБ у значній мірі охоплені XIII класом «Хвороби кістково-м'язової системи і сполучної тканини», у якому три підкласи : 1)власне ревматичні - артропатии і родинні порушення, 2)дорсопатии і 3)ревматизм (за винятком «ревматизму хребта»), що об'єднують у свою чергу ще 20 рубрик. Міжнародна класифікація хвороб побудована але анатомічній ознаці, по локалізації, тому в XIII клас не включені ревматизм і ревматичні пороки серця, системні васкулиты, подагра, що відповідно віднесені до хвороб серцево-судинної системи і порушенням обміну речовин. А це означає, що статистичні матеріали, отримані на основі цієї класифікації, не відбивають повною мірою ревматичну патологію.

У перші вісім поділів класифікації віднесені РБ запального характеру, частина з яких об'єднані по загальному этиологическому (артриты, пов'язані з інфекцією) або патогенетическому (ДБСТ, системні васкулиты) ознаці; окремі найбільше значимі хвороби (ревматизм, РА) виділені в самостійні поділи. У IX і XII поділи входять нозологические форми захворювань, що мають змішаний запально-дегенеративний характер (микрокристаллические артриты й атропатии, пов'язані з іншими захворюваннями). У Х роздів віднесений дегенеративні захворювання суглобів і хребта. У окремі рубрики виділені хвороби внесуставных м'яких тканин (роздів XIII) і ті хвороби кісток, із якими повинний бути знаком ревматолог (роздів XIV).

Група ДБСТ істотно розширена за рахунок умикання дифузійного фасциита, ревматичної полимиалгии, що рецидивируют полихондрита і рецидивирует панникулита, змішані захворювання сполучної тканини, при якому сполучаться окремі признакиССД, дерматополимиозита і (або) (ВКВ).

Група системних васкулитов (розділа III) має близькі або подібні з ДБСТ патогенетические механізми і терапевтичні підходи, але відрізняється переважно поразкою судин (ангиит, артериит) і принципом лікування.

У поділ VII включені захворювання, що мають загальну генетичну основу (асоціація з HLA B27), при яких уражаються не тільки периферичні суглоби, але і илеосакральные зчленування і хребет по типі спондилоартритаЪЪ, що анкилозирует.

Артриты, пов'язані з інфекцією (роздів VIII), підрозділяються на дві основні підгрупи: інфекційні, обумовлені прямим упровадженням причинного агента в суглобні тканини, і реактивні - артриты, що розвиваються в результаті иммунопатологических реакцій на попередню інфекцію, при котрих, проте, інфекційний агент не виявляється в порожнині суглоба. Також включені захворювання, інфекційна природа яких доведена останнім часом (хвороби Уиппла, лаймовский артрит), арбовирусная інфекція, що протікає із суглобним синдромом (карельська лихоманка).

До групи микрокристаллических артритов (роздів IX) віднесене нове захворювання, пов'язане з випаданням у порожнину суглоба кристалів гидроксиапатита, що виявляється гострим суглобним синдромом (гидроксиапатитовая артропатия).

У поділі XI об'єднані різноманітні захворювання суглобів нез'ясованого генеза, а також опухоли й опухолевидные процеси в суглобах.

«Атропатии при інших захворюваннях», є повторними стосовно основних хвороб, перерахованим у поділі XII, що діагностуються і лікуються спеціалістами відповідного профілю при участі ревматологов, що здійснюють лише діагностику і лікування повторного суглобного синдрому. Проте ревматолог нерідко вперше зштовхується з таким хворим і повинний правильно визначити діагностичну і терапевтичну тактику.

Хвороби кісток (роздів XIV), що входять у компетенцію ревматологов, виділені в спеціальну групу й об'єднані з


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8