У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Реферат - Розрив матки
20



Реферат

на тему:

Розрив матки

Розрив матки, тобто порушення цілості її стінок, є дуже важкою патологією пологів. Частота розривів матки становить 0,015— 0,1 % від загальної кількості пологів.

Розрив матки — одне з найнебезпечніших ускладнень пологів. Через обширні травми, масивну крововтрату, шок, при-єднання інфекцій надання медичної допо-моги при цій патології є складним зав-данням, що включає необхідність не тільки кваліфікованого екстреного хірургічного втручання, а й цілеспрямованих реанімаційних дій та подальшої тривалої інтен-сивної терапії.

Навіть при сучасному рівні акушерської допомоги розриви матки часто призводять до смерті матері й загибелі плода.

Летальність при розриві матки досягає 12—18%, у спеціалізованих установах цей показник майже удвічі нижчий. Причиною смерті жінок у переважній більшості випад-ків є шок та анемія, рідше — септичні ускладнення. Дуже важливим чинником, що призводить до розвитку цих ускладнень, є запізнення хірургічного втручання та про-тишокових заходів, включаючи переливання крові й кровозамінників.

Будучи грізним ускладненням для мате-рі, розрив матки ще більшою мірою згубний для плода, частота його загибелі становить 35—40%, а діти, які вижили, нерідко страж-дають від наслідків гіпоксії та пологової травми.

Розрив матки трапляється переважно у жінок, які народжують повторно або народ-жували багато разів. У молодих жінок, що завагітніли вперше, ця патологія буває рідко.

Найчастіше матка розривається в період зганяння плода. У тих випадках, коли у стінці матки є значні патологічні зміни, розрив може статися в період розкриття шийки матки і навіть на самому початку пологів. Відомі також випадки розриву матки під час вагітності.

Головна небезпека розриву матки поля-гає у великій крововтраті та розвитку трав-матичного шоку. Джерелом кровотечі є ушкоджені під час розриву судини матки; чим більший їхній просвіт, тим сильніша й небезпечніша кровотеча. Наслідки крово-втрати ще більше обтяжуються травматич-ним шоком.

Плід у разі розриву матки в більшості ви-падків гине. Причини виникнення розриву матки чисельні й різноманітні. У минулому сторіччі L.Bandl запропонував механічну теорію виникнення розриву матки, згідно з якою розрив матки під час пологів поясню-ється невідповідністю між розмірами пе-редлежачої частини плода й таза роділлі. Як відомо, така невідповідність може виник-нути при вузькому тазі, неправильних пе-редлежаннях (лобне, задній вид лицьового) або при асинклітичних вставленнях голівки, при великому (гігантському) плоді, гідро-цефалії. Така сама невідповідність буває й при поперечних та косих положеннях плода.

Якщо при перелічених аномаліях роз-вивається бурхлива пологова діяльність, нижній сегмент матки дедалі більше розтягується, його стінка дуже стоншується. У цей розтягнутий нижній сегмент матки по-стійно переміщується плід. В умовах тривалої пологової діяльності нижній сегмент матки не витримує перерозтягнення й роз-ривається.

На початку XX ст. Я.Ф.Вербов та І.М.Іванов висловили власну думку щодо виник-нення розриву матки. Вони вважали, що цілість матки порушується внаслідок пато-логічних змін її стінки (неповноцінність міометрія). До змін, котрі сприяють розри-вові матки, належать також рубці після операцій (кесарів розтин, вилущування міоматозного вузла тощо), ушкодження матки під час аборту, дегенеративні й запальні процеси, перенесені до даної вагітності, інфантилізм та інші аномалії статевих ор-ганів, що характеризуються морфологічною та функціональною недостатністю міо-метрія. У цих випадках матка, об'єднана м'язовою тканиною, стає менш еластичною і навіть при невеликому напруженні й перерозтягненні може розірватися. У жінок з такими патологічними змінами матки розрив її може статися ще під час вагітності або при перших переймах.

У наш час обидві ці теорії визнані. Дове-дено, що обидва механізми відіграють суттєву роль у патогенезі розриву матки; структурні зміни стінки матки є сприяючим чинником розриву за наявності механічної перешкоди, причому чим більш виражене ушкодження стінки матки, тим менший механічний вплив може призвести до роз-риву її. Від співвідношення цих чинників, особливо від переваги того чи іншого з них, залежить клінічна картина загрозливого розриву матки.

Серед причин розриву матки особливе місце посідають рубці на матці після опе-рації кесаревого розтину (особливо корпорального); перенесені операції на матці (міомектомія, перфорація матки під час аборту), оскільки це зумовлює неповно-цінність стінки матки, коли може виникнути розрив її під час пологів (і навіть під час вагітності), якщо виникають умови, які хоча б невеликою мірою утруднюють зганяння плода.

До рідкісних причин розриву матки належать грубі травми, при цьому небезпечні не тільки удари в живіт, а й падіння на сідниці, навіть стрибки з невеликої висоти, сильні рухи плода тощо.

Класифікація розривів матки. Най-більш поширеною та всеохоплюючою є класифікація розривів матки, розроблена Л.С.Персіаниновим (1961).

За патогенетичною ознакою

1. Самовільні розриви матки:
Типові

1) механічні (в разі механічної перешкоди для розродження та при здоровій матковій стінці).

Атипові

гістопатичні (при патологічних змінах маткової стінки); механічно-гістопатичні (при поєднанні механічної перешкоди для розродження та патологічних змін маткової стінки).

2. Вимушені розриви матки:

травматичні (від грубого втручання під час пологів, якщо немає перерозтягнення нижнього сегмента матки або під час вагітності та пологів від випадкової травми); змішані (від зовнішньої дії, якщо нижній сегмент матки перерозтягнутий).

За ступенем ушкодження

Тріщина (надрив). Неповний розрив (не проникає у черевну порожнину). Повний розрив (проникає у черевну порожнину).

За локалізацією

Розрив у дні матки. Розрив у тілі матки. Розрив у нижньому сегменті матки. Відрив матки від склепіння піхви.

За часом виникнення

Розрив під час вагітності. Розрив під час пологів.

За клінічним перебігом

Загрозливий розрив. Розпочатий розрив. Завершений розрив.

Загальноприйнятий поділ усіх розривів матки на самовільні та вимушені (вони трапляються значно рідше — у 5,6—12% випадків). Уже з самої назви випливає, що самовільний — це розрив матки, який ви-ник без будь-яких зовнішніх впливів. Вимушеним вважається розрив, що стався внаслідок зовнішнього впливу. Трапляється це найчастіше внаслідок упущень та помилок під час оперативного


Сторінки: 1 2 3 4 5 6