У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Реферат - Захворювання губ
13



РЕФЕРАТ

на тему:

Захворювання губ

Хейліт (cheilitis)

Хейліт – запалення губи, що зустрічається як самостійне захворювання і як симптом при різних хворобах слизової оболонки рота. Ізольоване ураження губи або в поєднанні із змінами інших відділів слизової оболонки рота можливо при багатоформній ексудативній еритемі, медикаментозному алергічному стоматиті, вірусних захворюваннях, гіпоавітамінозах групи В і ін. Тому термін «хейліт» не відповідає діагнозу, а указує лише на локалізацію запалення різного походження.

У справжньому розділі висловлюються самостійні хейліти — захворювання, при яких вражається тільки губа. Найпоширенішою є класифікація захворювань губ Р. Д. Савкиной (1965):

Ексфоліатівний хейліт: а) суха форма; б) ексудативна форма. Гландулярний хейліт: а) первинний; би) вторинний; у) гнійний. Хронічні рецидивуючі тріщини губ. Екзематозний хейліт: а) при загальній екземі; б) контактний; у) мікробний. Актинічний хейліт: а) екзематозна форма; б) серозная форма. Абразивний преканцерозний хейліт (Манганотті). Макрохейліт (синдром Мелькерссона — Розенталя і ін.).

Хронічні тріщини губ є симптомом різних захворювань (кандидоз, гіповітаміноз і ін.).

Ексфоліатівний хейліт (cheilitis exfoliativa)

Хронічне захворювання тільки червоної облямівки губи, що супроводжується лущенням. Етіологія неясна. Важливе значення в патогенезі ексфоліатівного хейліту надають функціональним розладам нервової системи. У переважного числа хворих ексфоліатівним хейлітом виявлені короткочасні депресивні реакції, невротичний стан і інші види психопатології, підтверджені результатами електроенцефалографії— різко виражена дифузна зміна біоелектричної активності головного мозку. Крім того, є дані про зміну функції щитовидної залози (переважно гіперфункції). Спостерігається спадкова схильність у хворих ексфоліатівним хейлітом.

При патогістологічному дослідженні виявляється фіброз строми унаслідок запальних, іммуноалергічних або обмінних порушень. Зміни епітелію є вторинними. При цьому спостерігаються акантоз, пара- і гіперкератоз, дистрофічні зміни клітин з утворенням так званих порожніх клітин, позбавлених цитоплазматичних включень, і порушення міжклітинних зв'язків, що супроводжується отшелушиванієм пластів ороговіваючого епітелію. Клінічно виділяють суху і ексудативну форми захворювання. Суха форма частіше діагностується у підлітків і у осіб молодого віку. Наголошується поразка обох губ або тільки однієї з них.

Суха форма. Хворих турбують сухість губ, іноді паління, свербіння, постійне лущення. Луски, що утворилися на губі, хворі нерідко скушують, але вони утворюються через декілька днів знов. Елементи поразки мають вид лусок, центр яких щільно пов'язаний з належною тканиною. Луски локалізуються виключно на червоній облямівці губи, залишаючи вільними ділянки, прикордонні з шкірою і слизистою оболонкою губ. Течія хронічна, протягом років.

Ексудативна форма. Може бути слідством трансформації сухої форми або виникає відразу гостро. Провокуючими чинниками у виникненні ексудативної форми є висипання простого герпесу. При ексудативній формі губа набрякла, гіперемійована, утворюються масивні кірки різного кольору (білі, жовті) залежно від складу мікрофлори. Характерною клінічною особливістю ексфоліатівного хейліту навіть за наявності обширних кірок є те, що патологічний процес ніколи не розповсюджується на шкіру або слизисту оболонку губи. Другою відмітною особливістю ексфоліатівного хейліту є відсутність ерозій після видалення скориночок або лусок (наявність ярко-гіперемійованої поверхні). Утворення масивних кірок при ексудативній формі хейліту пов'язане із значним підвищенням проникності кровоносних судин губ.

Перебіг цієї форми хейліту також хронічний. Можливі спонтанне поліпшення і рецидивування протягом багатьох років. Переродження ексфоліатівного хейліту, не дивлячись на тривалу течію, не відмічено.

Диференціальна діагностика. Еськфоліатівний хейліт слідує відрізняти від екзематозного, метеорологічного хейлітов, червоного вовчаку губ.

Лікування. Представляє значні труднощі. При виявленні тиреотоксикозу необхідні консультація і лікування у ендокринолога. Зважаючи на часте виявлення змін нервової системи призначають седативні препарати — еленіум, седуксен (по 1 пігулці на ніч), 0,25% розчин новокаїну (по 1 столовій ложці 3 рази на день до їжі) і 2% розчин броміду натрію (по 1 столовій ложці 3 рази на день після їжі). Для змазування губ використовують мазі, що містять кортикостероїди, — синалар, локакортен, фторокорт, 0,5% Преднізолоновую мазь і ін. Призначають також вітаміни С і групи В (В1, В2) в лікувальних дозах. Добрий результат одержаний від застосування прикордонного проміння Букки в поєднанні з внутрішньом'язовим введенням пірогенала в умовах стаціонару. Починають з введення 50 МПД (мінімальна пірогенная доза) через день або 2 рази на тиждень і, додаючи по 100 МПД, доводять одноразову дозу до 1000—1500 МПД. При призначенні цього препарату слід строго керуватися свідченнями і протипоказаннями. Використовують також ін'єкції екстракту алое в перехідну складку (по 1—2 мл), новокаїнові блокади (0,5—1% розчину по 2—3 мл) в ту ж область. При лікуванні сухої форми найефективнішим виявилося поєднання седатівних препаратів з ін'єкціями алое.

Гландулярний хейліт (cheilitis glandularis)

Гландулярний хейліт — запалення дрібних слинних залоз — розвивається унаслідок аномалії нижньої губи. При цьому наголошуються гіпертрофія залоз, збільшення їх кількості і поява залоз в зоні Клейна, де в нормальних умовах вони відсутні. Іноді гландулярний хейліт виявляється і на верхній губі. Чоловіки захворюють в 2 рази частіше, ніж жінки, переважно у віці старші 40— 50 років.

Розрізняють дві клінічні форми хейліту: простій гландулярний хейліт (cheilitis glandularis simplex) і гнійний, апостематозний (cheilitis glandularis apostematosa).

Простій гландулярний хейліт. Може бути первинним і вторинним. Простій первинний гландулярний хейліт часто протікає без виражених суб'єктивних відчуттів. При огляді видно розширені вивідні протоки слинних залоз в зоні Клейна і (рідко) прилеглій до неї червоній облямівці. При пальпації визначаються гіпертрофовані дрібні слинні залози у вигляді щільних утворень, з виділенням крапель слини (симптом роси). Унаслідок інфікування і значного виділення слини розвиваються мацерація, запалення. Іноді утворюються ділянки гіперкератозу навколо розширених отворів, що зливаються у вогнища лейкоплакії. У важких випадках з'являються тріщини, ерозії, кірки. Вторинний простій гландулярний хейліт розвивається на фоні різних захворювань губ (червоний плоский


Сторінки: 1 2 3 4