У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Термін “фізична працездатність” вживається доволі широко, однак йому не дано поки що єдиного, теоретично і практично обґрунтованого визначення. Запропоновані визначення працездатності [13] за думкою спеціалістів, нерідко носять односторонній характер і не завжди враховують при цьому функціональний стан організму та ефективність праці.

З врахуванням вищесказаного, В.П. Зарядський і А.С. Єгоров (1971) пропонують визначити працездатність як здатність людини здійснювати конкретну діяльність в рамках заданих параметрів часу і ефективності праці. При цьому автори враховують, що працездатність слід оцінювати по критеріях професійної діяльності і стану функцій організму, іншими словами, з допомогою прямих і непрямих її показників.

Вона проявляється в різноманітних формах м’язової діяльності і залежить від багатьох чинників, серед яких суттєве значення мають чинники навколишнього середовища і здатності і готовності людини до фізичної роботи.

Тому дослідження змін працездатності є актуальним на даний час і має досліджуватись в спортивній практиці, представляючи безсумнівний інтерес для спеціалістів як і медико – біологічного, так і спортивно – педагогічного напрямів.

Особливо це має значення для дітей молодшого шкільного віку. Оскільки зміна діяльності пов’язана від переходу з дитячого садка до школи, пов’язана із формуванням нового ритму життя: режим дня, харчування, режим відпочинку, тобто цілого комплексу навчально – виховних засобів і факторів, які забезпечують правильне фізичне і розумове виховання дітей.

Мета дослідження – з’ясувати ритми фізичної працездатності дітей шестирічного віку в осінньо – весняний період.

Завдання дослідження:

Вивчити чинники, які впливають на зміни ритмів фізичної працездатності.

Дослідити статеві особливості змін фізичної працездатності.

Дослідити зміни фізичної працездатності протягом дня і тижня в різні пори року (вересень – жовтень, березень).

Об’єкт дослідження – організація навчального процесу в школі.

Предмет дослідження – фізична працездатність школярів.

Гіпотеза – Внаслідок недостатнього морфофункціонального розвитку фізична працездатність дітей шестилітнього віку є нижчою порівняно з однолітками, які не відвідували школу, що зумовлене нераціональною організацією навчально – виховного процесу.

За березень місяць

За вересень місяць