У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Реферат - Акоголізм
4



коголізм

На протязі довгого часу алкоголізм лишається надзвичайно актуальною проблемою для всього людства. Незважаючи на пильну увагу до цього явища спеціалістів багатьох професій, вона, в ці-лому, не зникає, не зменшується, а в багатьох регіонах мас тен-денцію до зростання.

Що таке алкогольне сп’яніння

Алкогольне сп’яніння - зміна фізіологічних і психічних процесів, що виникають в результаті приймання спиртних напоїв. Саме в такому стані сп’янілий чинить антисоціальні вчинки аж до тяжких злочинів.

Швидкість прояву перших ознак алкогольного сп’яніння за-лежить від міцності напою І ступеню наповнення шлунка їжею. Ступінь сп’яніння визначається кількістю випитого алкоголю на 1 кг. ваги, індивідуальною переносимістю алкоголю, а також станом організму під час приймання спиртного. При втомі, виснаженні малі дози алкоголю можуть викликати сильне сп’яніння.

Діти, старі люди, особи, що хворі на печінку, шлунок, з деякими ендокринними порушеннями, особливо відчутні до алкоголю.

Орієнтовно рахують, що концентрація алкоголю в крові до 2% відповідає слабкому алкогольному сп’янінню; до 3% - середньому ступеню алкогольного сп’яніння, до 4% - тяжкому алкогольному сп’янінню. Концентрація алкоголю в крові понад 5% рахується смертельною. Однак, при рівній концентрації алкоголю в крові ступінь сп’яніння у різних людей може бути різною.

чому різниця алкоголізму як соціального явища і хронічного алкоголізму?

Розмежування цих двох понять принципово важливе. Для позна-чення систематичного вживання спиртного на етапі, що передує хворобі, найчастіше вживається термін "побутове пияцтво". Диференціальна діагностика побутового пияцтва і хронічного ал-коголізму має значні труднощі. Відверто кажучи, назвати пов-ністю нормальною людиною побутового п’яницю не можна. Вони відносно рідко вступають в конфлікти з суспільством і частіше всього про їх згубну пристрасть знають лише близькі люди. Більше того, при визначених , значних для них обставинах ці люди досить довгий час можуть стримуватись від приймання спиртного.

Тривалість етапу побутового пияцтва коливається в досить широких межах: від 2-3 до 15 років і більше. Причина цього - Індивідуальні особливості людини. Але це не означає, що фізично і психічно нормальна людина з відсутністю патологічної спадковості ніколи не стане хронічним алкоголіком. З визначеною упевне-ністю можна сказати, що в більшості випадків раніше або трохи пізніше відбудеться "перехід кількості в якість" - зловживаючий алкоголем побутовий п’яниця перетвориться в хронічного алкоголіка. Початкова стадія хронічного алкоголізму в першу чергу характеризується появою патологічного потягу до алкоголю. Де б не знаходилась людина, чим би вона не займалась, думки її зайня-ті переважно майбутньою випивкою. Необхідно відмітити, що на початковій стадії хвороби пацієнтам часто вдасться скрити свою хворобу від товаришів по службі. Для того, щоб сп’яніти, необ-хідно випивати все більшу кількість міцних спиртних напоїв. Такі люди дуже виділяються в компанії своєю поведінкою, вони швид-ко перестають помічати реакцію оточуючих, не можуть дочекатись наступного тосту. Змінюється також форма сп’яніння: втрата контролю призводить до глибокого, тяжкого сп’яніння з переходом в довгий сон.

Для І стадії хвороби специфічна втрата рвотного рефлексу ще одним важливим проявом хвороби, що почалася, є поява так званих амнестичних форм сп’яніння. Після сну, після глибокого сп’яніння, хворі не можуть згадати попередні події.

В ІІ стадії хвороби формується астенічний симптокомплекс. У хворих з’являються невластиві їм риси характеру, форми пове-дінки, різкі прояви зниженого або підвищеного настою, підозрі-лість, тривожність, хворого морозить, послаблення кишечника, дрижання рук. Через деякий час можуть відбуватись психічні розлади, алкогольний психоз.

Наслідки хронічного алкоголізму - біологічні і соціальні тяжкі як для самого алкоголіка, так і для суспільства. Трива-лість життя хронічного алкоголіка в середньому на 15 років менша, ніж у одноліток, що не п’ють.

Як впливає алкоголь на внутрішні органи людини?

Вплив алкоголю на слизову оболонку шлунка виражається в порушенні всіх його функцій, розвитку хронічного алкогольного гастриту. Особливо великий вплив алкоголізм чинить на печінку, при довготривалому систематичному, зловживанні алкого-лем починає розвиватись алкогольний цироз печінки.

Алкоголізм - одна з причин захворювань підшлункової залозі За даними Інституту кардіології АМН атеросклероз коронарних судин серця і судин головного мозку розвиваються у осіб, що зловживають алкоголем, в 4-5 разів, а артеріальна гіпертонія в 3-4 рази частіше, ніж у тих осіб, що не п’ють; розвиток атеросклерозу судин головного мозку і сердцевого м’язу в осіб, що зловживають алкоголем з молодих років, спостерігаються вже у віці 25-35 років. Алкоголізм шкідливо впливає на органи внутрішньої секреції і, в першу чергу, на статеві залози. Внаслідок "алкогольної імпотенції" у чоловіків легко виникав різні функціональні розлади центральної нервової системи. У жінок припиняються менструації, знижується здатність до діто-народження.

Як народжуються діти алкоголіків.

Діти алкоголіків і діти, що зачаті в нетверезому стані, повільніше розвиваються психічно і фізично, серед них частіше спостерігаються вади розвитку, розумова відсталість, епілеп-сія, тощо.

Великий вплив на ефективність протиалкогольної вимовної роботи чинить подальше розширення мережі театрів, концертних залів, безалкогольних кафе, парків, зон відпочинку.

Важливою особливістю протиалкогольної пропаганди є поєднання форм масової та Індивідуальної роботи. Прийняті законо-давчі міри обмежують розповсюдження алкогольних надоїв серед населення: скорочення виробництва горілки і міцних спиртних виробів, боротьба з домашнім виробництвом міцних спиртних на-поїв - самогону. Передбачене кримінальне покарання за самого-новаріння. Батьки-алкоголіки можуть бути позбавлені батьків-ських прав. Встановлені покарання за вихід на роботу в нетве-резому стані. Особи що зловживають алкоголем, направляють на спеціальне лікування від алкоголізму. У відповідності до ст.36 Основ Законодавства про охорону здоров’я алкоголізм, поряд з Інфекційними, венеричними і психічними захворюваннями, відно-ситься до стану, що являє загрозу для оточуючих, і потребує спеціальних форм лікування і профілактики.