У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Реферат - Кашлюк (коклюш)
1



Кашлюк (коклюш)

Кашлюк (коклюш)

Збудником захворювання є кашлючна палочка. Джерелом інфекції служить хворий. Найбільша заразність хвороби в катаральному періоді, тобто в перші неділі судорожного кашлю. Інфекція передається повітряно-капельним шляхом. Діти дуже сприятливі до цього захворювання, яке дуже шкідливе особливо для дітей раннього віку. Найбільше число захворювань у віці від 1 до 5 років.

Інкубаційний період триває від 3 до 15 днів.

Спочатку хвороба протікає нетипічно. Потім з’являється сухий кашель, який посилюється протягом 1-1,5 неділь, а особливо по ночах. Під час кашлю дитина прагне сісти, обличчя червоніє, а очі наповнюються слізьми. Катаральний період триває від 2 до 14 днів. Поступово захворювання переходить у період спазматичний. Кашель приймає судорожний характер в вигляді приступів. Кашель проходить з характерним свистом. Обличчя стає червоно-синім. Приступи кашлю нерідко закінчуються рвотою. Із рота виділяється слюна і мокрота. Тільки з 5-6 неділі приступи стають рідшими.

Ускладнення. Стосується дихальних шляхів: бронхіту, запалення легень, які іноді при кашлюку приводять до смерті, зрушується нервова система, появляються судороги, втрачається пам’ять. Профілактика – ізоляція хворого на 40 днів від початку хвороби. Карантин – 14 днів. Довготривалі прогулянки на свіжому повітрі. Вакцинація дітей.