У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Реферат - Туберкульоз
2



Небезпечна хвороба

Небезпечна хвороба

Туберкульоз відомий уже багато тисячоліть.

Людина – не єдина мішень для мікробактерій. Потенційну небезпеку для людини несуть велика рогата худоба, кози, свині, кури, собаки, кішки. Мікробактерії туберкульозу проникають в організм найчастіше впри вдиханні повітря, але можливе зараження через слизові оболонки та пошкоджену шкіру при безпосередньому контакті з хворими тваринами. Здебільшого туберкульоз атакує легені, але може уражати й кістки, нирки, очі, шкіру. Небезпечними для оточення є лише ті туберкульозні хворі, які разом із мокротою виділяють мільярди мікробактерій – вони тривалий час здатні викликати недугу.

За сучасними даними, близько 80 : дорослого і 15 % дитячого населення України інфіковано туберкульозом. У багатьох розвинених країнах серед дорослого населення відповідна цифра не перевищує 10-15 %. Нині туберкульоз – найпоширеніша в світі інфекційна хвороба. В Україні загальна захворюваність на туберкульоз із 1990-1997 р. зросла на 43 % або 46 випадків на кожні 100 тис. населення – цей показник перевищив епідемічний поріг, що змусило ВООЗ оголосити про наявність у нашій країні епідемії туберкульозу.

Чи кожна інфікована людина приречена захворіти на туберкульоз? Ні. Групи підвищеного ризику – це люди, які зловживають алкоголем, наркотиками, мають незадовільний стан у побуті, люди, які звільнилися з місць позбавлення волі.

Особливо чутливі до туберкульозної інфекції діти та підлітки, а також особи похилого віку. Як же запобігти захворюванню та туберкульоз? Насамперед важливо дотримуватися здорового способу життя, правил особистої гігієни, повноцінно харчуватися і відпочивати. Дітям за спеціальним календарем проводиться специфічна профілактика туберкульозу – щеплення вакциною БЦЖ. З метою своєчасного виявлення необхідно раз на рік проходити флюорографію. Проте є ознаки, які мають вас насторожити – постійний кашель, швидка стомлюваність, знижена працездатність, зменшення апетиту і ваги тіла, трохи підвищена температура.

Що робити, коли у вас виявили туберкульоз? Курс одужання триває не менше 6-8 місяців, але й після вам доведеться кілька років перебувати на обліку в диспансері. Пам’ятайте: немає нічого гіршого, ніж безсистемне і непослідовне лікування туберкульозу, перерви в прийомі ліків.