У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Загальні відомості про онкологічні захворювання

Рак, як хвороба, що вражає людину, відома з незапам'ятних часів. Палеонтологи знайшли пухлинні зміни в щелепі первісної людини, що жила близько півмільйона років тому. Рак згадується в стародавніх папірусах. Чому ж проблема злоякісних новоутворень стала такою актуальною саме останнім часом? 

Соціально-економічний прогрес і величезні досягнення медицини в боротьбі із тяжкими інфекціями, дитячою смертністю й туберкульозом призвели до того, що люди стали жити набагато довше. Сьогодні людині більше всього загрожують хвороби, що найчастіше зустрічаються в літньому й старечому віці і однією з таких хвороб є рак.

Проблема рака багатогранна, у її рішенні беруть участь медики різних спеціальностей і представники інших наук: біологи, генетики, біохіміки, фармакологи, соціологи, психологи, етнографи і багато інших. На сьогодні накопичений величезний науковий і статистичний матеріал з різних питань, що стосуються причин виникнення, захворюваності й смертності від злоякісних пухлин. За останні десятиліття медицина збагатилася новими знаннями й досвідом у лікуванні цієї хвороби. 

Про те, що таке рак, закономірності його виникнення й розвитку, методи діагностики й лікування Ви дізнаєтеся із статей цього розділу. 

Статті на теми 

Сутність пухлинного процесу.

Термін "рак" прийшов до нас із давніх часів і, ймовірно, пов'язаний з тим, що колись люди не знали суті хвороби. В даний час науці відомо багато форм пухлинних захворювань, велику частину яких складають раки, тобто злоякісні пухлини, що розвиваються з епітеліальної тканини. 

Стадії розвитку злоякісних пухлин.

Багатоманітність поширення і росту злоякісної пухлини важко вмістити в прийняті чотири стадії. Для вироблення індивідуального плану лікування потрібно більш точне визначення поширеності пухлини. 

Сучасні класифікації солідних пухлин.

Класифікація пухлин - це своєрідна мова спілкування лікарів, за допомогою якої вони приходять до взаєморозуміння. Вона виступає як ключ до розкриття сутності пухлинного процесу, дає можливість визначення не тільки нозологічної форми і гістологічного типу пухлини, але й ступеню її поширення в організмі. 

Передпухлинні захворювання.

Клінічно й експериментально встановлено, що деякі патологічні процеси частіше за інші передують появі пухлини. Тому ці хронічні процеси називають передпухлинними, або передраковими захворюваннями. 

Метастази й рецидиви злоякісних пухлин.

Дослідження показують, що занесення злоякісних клітин у ближні чи віддалені органи не обов'язково призводить до розвитку метастатичної пухлини. У віддалених органах і тканинах виявлялись цілком життєздатні пухлинні клітини без росту. 

Методи діагностики злоякісних пухлин.

В наш час у розпорядженні лікаря, що обстежує хворого, підозрілого на наявність пухлинного захворювання, існує багато засобів і методів, що дозволяють діагностувати злоякісне новоутворення на ранніх стадіях. 

Загальні принципи лікування онкологічних хворих.

Лікування онкологічних хворих здійснюється строго індивідуально. Для кожного хворого виробляється план лікування в залежності від локалізації пухлини, стадії, характеру росту, гістологічної будови, віку і загального стану хворого. 

Особливості дитячої онкології.

Пухлини дитячого віку мають свої особливості по частоті ураження тих чи інших органів, клінічних симптомах і перебігу процесу, а також методах виявлення та лікування, в значній мірі відмінних від пухлин у дорослих.  

Пишіть нам. Ваш досвід, ваші знання і враження можуть бути багатьом корисні й повчальні. Ваші питання і наші відповіді на них можуть допомогти не тільки вам, але й іншим людям. Ми підготуємо статті на теми що, Вас цікавлять, опублікуємо ваші листи з коментарями фахівців онкологів і психологів. 

Чекаємо Ваших листів.  

Сутність пухлинного процесу

Пухлиною називають надлишкові патологічні розростання тканин, що складаються з якісно змінених, таких що втратили диференціацію клітин організму. З прийнятих у медицині термінів, що позначають пухлинний процес, найбільше часто вживаються наступні: тумор - tumores, новоутвір - neoplasma, бластома - blastomata,- остання найбільш повно відображає сутність процесу. Бластома походить від грецького дієслова бластонейн - рости. По характеру й темпах росту пухлини поділяються на доброякісні й злоякісні. 

Доброякісні пухлини - tumor benignum, ростуть повільно, можуть існувати роками, не збільшуючись. Вони оточені власною оболонкою. Під час росту, збільшуючись, пухлина відсуває навколишні тканини, не руйнуючи їх. Гістологічна будова пухлини незначно відрізняється від тканини, у якій вона розвивалася. Тому доброякісні пухлини носять назви власних тканин, із яких вони розвинулися, з додаванням суфікса "ома" від грецького терміна "онкома" (пухлина). Наприклад, пухлина з жирової тканини - ліпома, із сполучної - фіброма, із м'язової - міома, із кісткової тканини - остеома і т.д. Видалення доброякісної пухлини з її оболонкою веде до повного виліковування хворого. 

Злоякісні пухлини - tumor malignum, ростуть значно швидше. Оболонки не мають. Пухлинні клітини і їхні тяжі проникають у навколишні тканини (інфільтративний ріст), ушкоджуючи їх. Проростаючи лімфатичну або кровоносну судину, вони струменем крові чи лімфи можуть переноситися в лімфатичні вузли або віддалений орган і утворювати там вторинне вогнище пухлинного росту - метастаз. Гістологічна картина злоякісної пухлини значно відрізняється від тканини, із якої вона розвинулася. Клітини її атипові, поліморфні, із великою кількістю мітозів. Характерною ознакою пухлинної тканини є анаплазія - повернення до більш примітивного типу. Морфологічно це проявляється втратою диференціації, функціонально - утратою специфічної функції. Розрізняють злоякісні пухлини епітеліальної природи - раки, і такі що виникли з похідних мезенхіми - саркоми. 

До 90 % всіх злоякісних пухлин складають раки. Тому всі злоякісні утвори прийнято називати раковими, а заходи щодо боротьби зі злоякісними пухлинами - протираковими заходами. 

Термін "рак" прийшов до нас із давніх часів і, ймовірно, пов'язаний з тим, що колись люди не знали суті хвороб, позначали їх по якій-небудь помітній ознаці найбільш доступних форм захворювання. Латинське слово канцер (cancer) - рак, давньогрецьке каркинос (karkinas) - краб. За


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12