У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Міністерство освіти і науки України

Реферат на тему :

Роль фізіотерапії в лікуванні дерматовенерологічних хворих.

План

Особливості фізіотерапевтичного лікування при захворюваннях шкіри.

Електролікування:

А) Електрофорез;

Б) Електросонотерапія;

В) Діоденамотерапія;

Г) Дарсонвалізація;

Д) Індуктотермія;

Е) УВЧ – терапія.

3. Світло лікування:

А) Ультрафіолетове опромінення;

Б) Фотохіміотерапія;

В) Лазеротерапія.

Сучасна фізіотерапія завдяки досягненням фізики, техніки володіє широким вибором лікувальних дій. Фізичні фактори діють на місці свого безпосереднього застосування, на мікро циркуляцію, обмінні процеси тканин і на весь організм. Шкіра являє собою велике рецепторне поле, взаємозв’язане з центральною і вегетативною нервовою системою.

Фізіотерапевтичні методи можна приймати в умовах стаціонару поліклініки, санаторіях, комплексі кліматобальнео лікуванням. Використання їх особливо важливо в холодний період року.

В лікуванні захворювання шкіри використовують багато фізіотерапевтичних методів: електролікування, (електрофорез, діодинамотерапія, електросон, дарсонвалізація, індуктотермія, УВЧ і СВЧ терапія), світолікування, водолікування, ультразвукова терапія.

В назначенні фізпроцедур необхідно врахувати не тільки рік народження пацієнта, адаптаційні можливості організму й сумісність окремих фізпроцедур.

Не бажано приймати ті фізичні фактори, з енергією яких хворий має професіональний контакт (наприклад, ультразвук у людей працюючих з вібраторами або ультразвуковими дефекторами).

Діодинамотерапія – метод, в основі якого лежить дія на організм постійних імпульсивних струмів. Струми Бернера (імпульсні, невеликої сили і напруги) володіють швидким знеболюючим ефектом. Нейрогуморальний компонент діодинамотерапії характеризується поліпшенням кровообігу і живлення поражених органів тканин.

Дарсонвалізація – це метод при якому на організм діє струм Дарсонваля. В дерматології використовується місцева дарсонвалізація (імпульсний синусоїдальний струм високої частоти 110 кГц високої напруги – 20 кВ і дуже малої сили 10 -15 мА). Струм Дарсонваля знеболює дає протизапальний ефект.

Індуктотермія: метод заснований на наведенні струму високої частоти електромагнітного поля, в результаті якого досягається тепловий ефект. Індуктотермія дає протизапальний знеболюючий, спазмолітичний ефект. Під дією індуктотермії посилюється фагоцитоз, збільшується концентрація гормонів крові.

УВЧ – терапія – метод, при якому з лікувальною ціллю діють електричним полем ультрависокої частоти. УВЧ дає протизапальну і бактерицидну дію, стимулює фагоцитоз, прискорює процеси епітелізації.

Світлолікування: метод заснований на дії інфрачервоного опромінення. В основі фізіологічної дії ультрафіолетової радіації є три процеси: біофізичний, гуморальний, нервнорефлекторний.

УФ – опромінення в дерматологічній практиці проводять по основній і ускореній схемі починають з Ѕ біодози поступовим підвищенням до трьох доз – 20 процедур.

Фотохіміотерапія – метод заснований на сукупності приймання ультрафіолетової радіації і фотосинсибілізуючих препаратів. Для проведення сеансів є спеціальні кабінети обладнані лампами з ультрафіолетовим спектром 320 – 400 нм. В таких умовах можна опромінювати хворих в будь-якому положенні. Сеанси проводяться 4 рази в тиждень, експозиція 20-30хв.

Лазеротерапія – метод, при якому на організм діє енергія лазерного опромінення. Під дією лазерного опромінення посилюються репараційні процеси, епіляція тканин, покращується периферичний кровообіг, стимулюються реакції клітинного імунітету.

Отже, пряма дія фізичних процедур багатосторонньо впливає на лікування ділянок шкірних захворювань.

Література

А.І. Малярський. Фізіотерапія захворювань шкіри.