У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Нобелівські премії у науці за 1997 рік фізіологія та медицина

Автор теорії пріона
Стенді Б. Прусінер
Каліфорнійський університет у Сан-Франциско

Нобелівською премією з фізіолоґії та медицини за 1997 рік було нагороджено Стенді Прусінера за його суперечливе "першовідкриття" того, що новий тип інфекційного збудника під назвою пріон може спричиняти велику групу фатальних захворювань. У процесі цих захворювань, які носять назву трансмісивних губкоподібних енцефалопатій (ТГЕ), мозок набуває губко-подібного вигляду. До таких захворювань відносять "сказ корів", коросту овець, хворобу Кройтцфельдта-Якоба та людську хворобу куру. У людей ці хвороби можуть передаватись шляхом ін'єкції інфікованої тканини мозку в мозок реципієнта. ТГЕ можуть також розповсюджуватись через тканини трансплантату і, очевидно, через їжу. Куру була розповсюджена у людей Форе з Папуа Нової Гвінеї, коли вони займалися ритуальним канібалізмом, а сказ корів, як вважають, поширився у Великобританії через те, що тварин годували нестерилізованим кістковим борошном із скелетів мертвої худоби.

Смерть пацієнта підштовхнула Прусінера до вивчення хвороби Кройтцфельдта-Якоба на початку 1970-х років, який зацікавився на той час єретичним твердженням, що збудник ТГЕ не містить ДНК і РНК-нуклеїнових кислот, з яких складаються ґени усіх інших патогенних чинників. Однією із підказок було те, що хоча нуклеїнові кислоти звичайно чутливі до радіації, препарати збудників ТГЕ мали високу відпірність.

У 1982 році, після невдалої спроби визначити ґени, які вказували б на вірус в екстрактах інфекційного збудника, Прусінер назвав цей загадковий збудник ТГЕ пріоном, "інфектоґенною частинкою білкової природи". Він ізолював незвичний протеїн-пріон і висловився, що ТГЕ можуть спричинятись лише цим білком.

Протягом 15 років з того часу він та інші вчені встановили визначальну роль пріона при ТГЕ. Нобелівська асамблея в Інституті Каролінска у Стокгольмі відзначила "непохитного" Прусінера за відкриття "нового біологічного принципу інфекції". Це досягнення може посприяти вдосконаленню методів лікування.

Однак твердження, що лише пріон викликає ТГЕ, все ще не має твердого доказу <archive3.html>. Лише подальші експерименти покажуть, чи рішення Нобелівської асамблеї не було передчасним.