У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Міністерство освіти і науки України

Зміни серцево-судинної системи при сколіозі

Зміст

Вступ…………………………………………………………………………….….3

І. Сучасні погляди на патогенез сколіозів……………………………………..6

1.1 Поняття сколіозу, етіологія і патогенез…………………………………....6

1.2 Класифікація, ступені сколіозу……………………………………………….8

ІІ. Методики дослідження змін серцево-судинної системи при сколіозах...15

2.1 ЕКГ……………………………………………………………………………..15

2.1.1 ЕКГ у дітей з патологією постави……………………………………....15

2.1.2 Особливості гемодинаміки і діастолічної функції правих відділів серця у підлітків з сколіозом……………………………………………………21

2.2 Рентгенологічні методи дослідження серця і великих судин у хворих при сколіозі………………………………………………………………………..24

2.2.1 Рентгено-анатомічні співвідношення серця і великих судин при сколіозі……………………………………………………………………………..25

2.2.2 Функціональні зміни серця і великих судин…………………………..34

2.3 Характеристика змін серцево-судинної системи при сколіозі ІІІ-ІV ступенів у зв’язку з застосуванням ЛФК…………………………………….40

Висновки…………………………………………………………………………...47

Список використаної літератури…………………………………………………49

ВСТУП

Актуальність теми. Сколіоз відноситься до числа найбільш складних проблем сучасної ортопедії. Це захворювання характеризується цілим комплексом типових морфологічних, а, також, рентгенологічних змін хребта, грудної клітки, тазу, внутрішніх органів. Сколіоз у сучасному представленні – це не симптом деякого захворювання, а поліетіологічна хвороба, що характеризується визначеним симптомокомплексом [2,8].

Сколіотичні порушення хребта вважають одними з найбільш складних вад опорно-рухового апарату людини. Сколіоз називають біологічною трагедією людства. За статистичними даними вчених в Україні розповсюдження сколіозу серед дітей в середньому складає 6,9, а у підлітків (16-17) – 8,5 на 1000 обстежених, хоча ця частота є різною для різних вікових груп: в яслах - 0,32, в садках – 2,69, в школах – 12,2 на 1000 обстежених[1].

При проявах сколіозу відмічаються порушення не тільки функцій опорно-рухового апарату, але і виникнення та розвиток негативних зрушень у функціонуванні внутрішніх органів, серцево-судинної, дихальної, нервової систем, що первинно обумовлено процесом патологічного викривлення хребта.

Грубі деформації хребта і грудної клітки приводять до значного зменшення життєвої ємності легень, що у свою чергу викликає перевантаження правого передсердя і шлуночка й у результаті є причиною виникнення кіфосколіотичного серця.

У літературі є повідомлення, що при кіфосколіотичній деформації ІІІ-ІV ступенів відбувається зміщення, стиснення серця та магістральних судин. Це призводить до функціональних та морфологічних змін, в основному, в правих відділах серця та судин малого кола кровообігу, а саме: до утруднення кровоплину в системі легеневої артерії, підвищення венозного тиску, перевантаження, гіпертрофії, а надалі – до розширення правої половини серця[22, 24].

Незважаючи на численні дослідження, дані про стан серцево-судинної системи у дітей з функціональними порушеннями постави в літературі носять фрагментарний характер. Тому досить важливою є систематизація цих знань.

Тема “Зміни серцево-судинної системи при сколіозі” є досить актуальною в наш час. Дослідження цієї теми дає, перш за все, широкі уявлення про зміни параметрів серцево-судинної системи, зміни положення серця, що отримуємо за допомогою ЕКГ та рентгенологічних досліджень. На цій основі ми можемо діагностувати порушення серцево-судинної системи при сколіозах ІІІ-ІV ступенів, спостерігати суттєві зсуви показників.

Знання про патологічні зміни внутрішніх органів при сколіозі, малиб спонукати до серйознішого ставлення щодо проблеми сколіозу, а теж до змін серцево-судинної системи при сколіозах, і звичайно, до застосування більш ефективних методик лікування.

 

Мета дослідження – аналіз літературних джерел, присвячених анатомічним та функціональним змінам серця та великих судин при сколіотичній хворобі.

Для досягнення цієї мети були поставлені такі завдання:

Аналіз літературних вітчизняних і закордонних джерел, присвячених питанням етіології, патогенезу, класифікації сколіозів.

Аналіз методик дослідження змін серцево-судинної системи при сколіозах.

Характеристика змін показників серцево-судинної системи при застосуванні ЛФК.

Об’єкт дослідження: коливання показників серцево-судинної системи при сколіозі.

Предмет дослідження: інструментально-функціональні параметри серцево-судинної системи у людей при сколіозі.

РОЗДІЛ 1

СУЧАСНІ ПОГЛЯДИ НА ПАТОГЕНЕЗ СКОЛІОЗІВ

 

1.1 Поняття сколіозу, етіологія, патогенез.

Сколіоз - прогресуюче захворювання хребта, яке характеризується викривленням його у фронтальній площині та супроводжується поворотом хребців навколо вертикальної осі в сторону випуклості (торсією).

В результаті торсії тулуб відхиляється в сторону направлення випуклості викривлення. За законом рівноваги організм, який прагне зберегти вертикальне положення тулуба, реагує утворенням компенсуючих викривлень, направлених випуклістю в сторону, протилежну первинному згину[10].

Повна компенсація викривлення самостійно відбувається лише в 30 % випадків сколіозів. При розвинутому сколіозі виявляють значні структурні зміни в області хребта, тазу і навіть черепа, стверджує С.Майох. Це призводить не тільки до деформації постави, але й до порушення функції органів грудної клітки, насамперед легень, а в особливо тяжких випадках сколіозу також і серця. Хворі з важкими ступенями сколіозу не доживають до 40 років[25].

ПАТОГЕНЕЗ СКОЛІОЗУ

(по А. І. Казьміну)

Початок викривлення хребетного стовпа - це епіфізеоліз міжхребцевих дисків.

Зсув дисків при епіфізеолізі веде до зсуву пульпозного ядра в одну із сторін. Хребет скривлюється у бік відсутності ядра і викривлення його в інший бік неможливе. Вертикальне положення хворого при цьому так само неможливе.

Встановлено, що стабілізація дуги викривлення не залежить від ступеня розвитку хвороби, а залежить від ступеня зсуву пульпозного ядра. Зсув його відбувається лише на вершинах первинних викривлень. Поки пульпозне ядро не мало ознак дегенерації, зберігалася асиметрія дисків. З початком дегенерації ядра ця асиметрія починала зникати і з'являлася клиновидна деформація тіл хребців. Порушення зростання тіл хребців наступає тільки після дегенерації дисків і є вторинним процесом, пов'язаним із станом дисків і зокрема, - пульпозних ядер. Це підтверджує епіфізеоліз дисків. Що сприяє його появі? Збочення обмінних процесів? Вертикальне положення тіла людини? Встановити це поки не можливо. Перш за все, для з'ясування цього питання необхідні хворі з початковими стадіями розвитку хвороби, а ортопед, найчастіше, вперше бачить хворого вже з дугою викривлення, що сформувалася.Зсув пульпозного ядра приводить до дисбалансу м'язів природного м'язового корсета: на висоті викривлення напружені


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13