У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Контрольна робота - Невідкаладна допомога
2



Невідкаладна допомога

Невідкаладна допомога

На різних етапах роботи лікаря стоматолога у пацієнта може виникнути патологічний стан: обморок, шок.

Обморок характеризується різким погіршенням самопочуття, зростаючою слабістю, зниженням м’язового тонусу, короткочасною втратою свідомості. Обморок може виникнути в результаті дії різних факторів, які визивають спазм судин головного мозку, в тому числі від’ємних емоцій у зв’язку з страхом, неприємним видовищем, психологічною ситуацією, біллю, застосуванням лікарських препаратів.

Хворий відчуває слабість, легку нудоту, головокружіння, потемніння в очах, появу звуку або шуму в вухах. Поблідніння шкіри видимих слизових оболонок, нестійкий пульс.

Лікування направлене на покращення кровопостачання і оксигенації головного мозку. Хворому надають горизонтального положення з опущенною головою і при піднятими ногами, забезпечують доступ свіжого повітря, звільняють від тісного одягу.

Даємо нюхати пари 10-% розчину (нашатирного спирту), вводимо підшкірно кордіамін1,0 кофеїн 10-% - 1,0.

Шок розвивається по типу алергічної реакції негайного типу. Це реакція організму на зверхсильну дію екзот – ендогенних факторів. Хворий проявляє неспокій, що зумовлений відчуттям страху, жару, стисненням у грудях. Його непокоїть утруднення дихання, яке спочатку часте, потім стає судомним; нудота, блювання, рясний піт, гіперемія шкірного покриву, біль голови, відчуття пульсації в ній. Ці симптоми змінюються втратою рівноваги, судомами. Настають мимовільні сечовиділення і дефекація.

Терапія шоку повинна бути негайною і ціленаправленою:

горизонтальне положення хворого

штучна вентиляція легень

адреналін 0,1% - 0,5 мл та 0,5 мл в осередок ураження.

У тяжких випадках вводимо суміш такого складу:

адреналін 0,1 % - 1,0

атропін 0,1% - 1,0

хлорид кальцію 10% - 10,0

хлорид натрію 0,9% - 10,0

димедрол 1% -1,0