У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ТЕМА: Структурно-функціональні особливості зубо-щелепної системи в онтогенезі

ЗМІСТ

Вступ | 3

І. Розвиток ротової порожнини: | 4

Розвиток верхньої щелепи;

Розвиток нижньої щелепи.

ІІ. Стадії розвитку зубів: | 6

1. Закладка і утворення зародків;

2. Диференціація;

3. Гістогенез зубних тканин;

4. Розвиток постійних зубів.

ІІІ. Прорізування зубів. | 10

ІV. Клініко-морфологічна класифікація патологій | 11

1. Аномалії числа зубів;

2. Аномалії величини форми зубів;

3. Аномалії положення окремих зубів;

4. Звуження щелеп і зубних дуг;

5. Прогнатія:

а) зубоальвеолярна;

б) функціональна;

в) скелетна;

г) верхньощелепна макрогнатія;

д) нижньощелепна мікрогнатія.

6. Прогенія:

а) справжня;

б) несправжня;

в) вимушений прикус.

7. Глибокий прикус:

а) зубоальвеолярний;

б) скелетний.

8. Вимушений прикус.

9. Перехресний прикус.

Використана література | 28

ВСТУП

Відомості про анатомо-фізіологічні особливості будови щелепно-лицевої області необхідні для розуміння тих патологічних процесів, розвиток і прояв яких знаходяться в прямій залежності від будови і характеру навколишніх органів і тканин. Наука "Стоматологія" поділяється на З розділи: терапевтичний, хірургічний і ортопедичний. Терапевтичний розділ стоматології об’єднує ряд захворювань органів порожнини рота, які підлягають в основному консервативному, а інколи і комплексному лікуванню. Хірургічна стоматологія - це наука про захворювання органів порожнини рота, кісток лицевого скелета, тканин, прилеглих до відділів обличчя і шиї, які потребують хірургічних методів лікування. Ортопедичну стоматологію можна оприділити як науку про розпізнавання, профілактику і лікування аномалій і набутих дефектів, пошкоджень і деформації органів зубо-щелепної системи.

Метою є вивчення етіології, патогенеза, клініки і діагностики запальних, опухолевих захворювань, пошкоджень і їх наслідків, набутих і вроджених дефектів, аномалій розвитку і деформацій щелеп і зубів, органів порожнини рота, тканин приротової області і методів їх лікування.

РОЗДІЛ І. РОЗВИТОК РОТОВОЇ ПОРОЖНИНИ

Розвиток порожнини рота з ротової ямки тісно пов’язаний з розвитком лицевої частини черепа. Його утворення відбувається у двотижневого ембріона із механізму жаберного апарату. Розвиток ротової порожнини починається з випячування екдерми на головному кінці зародка назустріч сліпому кінцю передньої кишки, від якої на першому етапі ротова ямка відділена глотковою перепонкою. На 3 тижні ембріонального періоду розвитку відбувається розрив глоткової перепонки, в результаті чого виникає з'єднання ротової ямки з порожниною первинної кишки. Обидва ці утворення утворюють первинну ротову порожнину ембріона, яка розташовується між верхніми і нижніми щелепними відростками. На 6-7 тижні розвитку ембріона в результаті зростання країв піднебінних відростків відбувається розділення первинної ротової порожнини на остаточну порожнину рота і носа .Ще до повного зростання піднебінних відростків і остаточного утворення верхньої і нижньої щелеп на 6-7 тижні ембріонального періоду з'являються перші ознаки розвитку зубів.

Верхня щелепа проходить дві стадії розвитку, її перетинковій основі на 7-8 тижні внутрішньоутробного розвитку з'являються два ядра закостеніння. Одне з них закладується під очною випуклістю, утворюючи лобну, скулову, задню частину піднебінного відростка і очну поверхню. Друге ядро знаходиться в передній частині піднебінного відростка і формує міжщелепну кістку, яка зберігається у тварин в вигляді самостійної кістки. На 5-му місяці внутрішньоутробного розвитку кісткові ядра закостеніння зливаються в одну кістку. В альвеолярному відростку закладені зародки молочних і постійних зубів. Повітряносна пазуха виникає на 6-му місяці внутрішньоутробного розвитку у вигляді випячування слизової оболонки середнього носового ходу. Після народження порожнина пазухи збільшується і до 8-9-го року заповняє майже все тіло верхньої щелепи.

Нижня щелепа непарна, рухома по відношенню до інших кісток черепа, має вигляд вигнутої платники і поділяється на тіло і гілки. Нижня щелепа формується переважно з сполучної тканини, яка розвивається з першої жаберної дуги (меккелів хрящ). На 4-му місяці внутрішньоутробного розвитку з'являється 6 кісткових крапок, які зливаються в кісткову пластинку. Після народження дитини виникають вторинні ядра закостеніння в області підборідочного отвору, на рівні різців, в шийці нижньої щелепи і в основі вінцевого відростка. Сполучення правої і лівої половин в єдину нижню щелепу починається на першому році життя і закінчується в кінці другого року.

РОЗДІЛ ІІ. СТАДІЇ РОЗВИТКУ ЗУБІВ.

Зуби людини проходять довгий шлях розвитку, початок якого відносять до кінця другого місяця ембріонального періоду і закінчується він прорізуванням третіх постійних молярів у віці 20-25 років і старше.

Розрізняють 3 стадії в розвитку молочних і постійних зубів. Перший період - закладка і утворення зачатків, другий - дифференціацію зубних зачатків і третій - період гістогенезу зубних тканин.

Перший період. Багатошаровий плоский епітелій ротової ямки в визначеному місці потовщується і вростається в мезенхіму у вигляді епітеліальної пластинки, яка пізніше розділяється на дві - щічно-губну і зубну пластинки. Щічно-губна пластинка розростається спереду і утворює щічно-губку бороздку - в передвір’ї порожнини рота. На 8 тижні на щічно-губній поверхні зубної пластинки вздовж її нижнього краю утворюється 10 колбовидних виростів, які являються заротками зубних органів по числу майбутніх постійних зубів. На 10 тижні в кожний епітеліальний зубний орган починає вростати мезенхіма у вигляді зубних сосочків, обриси яких відповідають формі майбутньої коронки зуба. Зубний сосочок являє собою таке утворення, з якого в процесі диференціювання кліткових елементів утворюється дентин і пульпа зуба. Одночасно з цим по периферії зубного органу і зубного сосочка відбувається ущільнення мезенхімальних клітин з утворенням третьої складової частини зубного зародка - зубного мішочка. Він в процесі складної трансформації його структурних елементів утворює цемент, періодонт і кісткову зубну лунку (альвеола). Таким чином розвинутий зародок зуба складається з трьох утворень - епітеліального зубного органу, зубного сосочка і зубного мішочка.

На відміну від первинної епітеліальної пластинки, повністю позбавленої елементів нервової тканини, в мезенхімі зубного мішочка, а пізніше і зубного сосочка (9-10 тиждень) виявляються пучки тонких


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7