У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Івано-Франківський державний медичний університет

Курсова робота

Використання фенілсаліцилату у технології лікарських форм

План

І. Вступ

ІІ. Загальна характеристика фенілсаліцилату як сполуки:

Одержання;

Фізико хімічні властивості;

Тотожність;

Кількісне визначення;

Зберігання;

Застосування.

ІІІ. Використання фенілсаліцилату в технології лікарських засобів:

Екстемпоральні прописи:

а) тверді лікарські форми;

б) рідкі лікарські форми;

в) м’які лікарські форми.

Мануальні прописи;

Несумісності;

а) тверді лікарські форми;

б) рідкі лікарські форми.

IV. Висновки

V. Література

Вступ

На сьогоднішній день відомо кілька сот тисяч різних речовин, які знайшли своє використання в різних галузях народного господарства. Багато з цих речовин широко використовуються в медицині як лікарські засоби, або як складники лікарських засобів.

Велике значення для медицини відіграють дезинфікуючі засоби, які використовувалися і використовуються при різних інфекційних захворюваннях зовнішньо і внутрішньо. Відома велика кількість зовнішніх антисептиків, які переважно є токсичними речовинами, і невелика група внутрішніх. Одним із внутрішніх антисептиків є фенілсаліцилат, який також широко використовують в дерматології та косметології, як світлофільтр.

Фенілсаліцилат (Phenylii salicylas, Phenylium salicylicum)

Салол (Salolum)

Фенілсаліцилат – феніловий ефір саліцилової кислоти:

Фенілсаліцилат був синтезований і запропонований як дезінфікуючий засіб шлунково-кишкового тракту М.В.Ненцьким у 1886 році. Покладений в основу цього синтезу принцип називається “принципом салолу”. Він полягає в тому, що активні речовини, які мають подразнюючу або токсичну дію, потрібно вводити не в чистому вигляді, а у вигляді їх складних ефірів. Проходячи через шлунок, фенілсаліцилат не змінюється, а у лужному середовищі кишечника гідролізується дуже повільно з утворенням фенолу і саліцилової кислоти, які не накопичуються у великих кількостях, що забезпечує тривалу і м’яку антисептичну дію на кишкову флору.

Для синтезу фенілсаліцилату використовують суміш натрію феноляту з натрію саліцилатом, на яку діють хлороксидом фосфору:

Фенілсаліцилат являє собою білий кристалічний порошок або дрібні безбарвні кристали зі слабким запахом. Практично нерозчинний у воді, розчинний у спирті і розчинах їдких лугів, легкорозчинний у хлороформі, дуже легко – в ефірі, а також у жирах і оліях.

Температура плавлення порошку (кристалів) становить 42-43С.

Відповідно до ДФ Х ст.523 тотожність препарату визначають, розчиняючи відповідну кількість препарату в спирті і діючи розчином феруму (ІІІ) хлоридом, при цьому спостерігають фіолетове забарвлення розчину. Для ідентифікації препарату також використовують метод, який полягає в тому, що до препарату додають концентровану сульфатну кислоту і воду, при цьому відчувається запах фенолу: потім додають формалін – спостерігають появу розового кольору.

Відповідно до ДФ Х. ст.523 водний розчин фенілсаліцилату має нейтральну реакцію. А кількісне визначення фенілсаліцилату в препараті проводять титриметричним методом і його в препараті повинно бути не менше 99,0%.

Зберігають у добре закупореній тарі, яка захищає від дії світла.

Використовуються як антисептичний засіб при захворюваннях кишечника (коліках, ентероколітах), сечовивідних шляхів (циститах, пієлітах, пієлонефритах), а також світлофільтр, який поглинає УФ-випромінювання в засобах для захисту від загару, у дерматології та косметології.

Використання фенілсаліцилату в технології лікарських засобів.

Екстемпоральні прописи

І. Тверді лікарські форми.

Прості порошки

1. Rp.: |

Phenylii salicylatis 0,3

D.t.d. №6

S. По 1 порошку з рази на день всередину

Лікарська форма – простий дозований порошок для внутрішнього вживання. Відважують у ступку 1,8 (0,3х6) фенілсаліцилату. Оскільки фенілсаліцилат важко подрібнювана речовина, тому розтирають з 18 краплями (10 крапель на 1,0) спирту. Розважують по 0,3 на 6 доз. Упаковують у вощаті капсули. Оформляють етикеткою “Порошки”, “Внутрішнє”.

Складні порошки

2. Rp.: | Phenylii salicylatis

Benzonaphtoli aa 0,25

M.f. pulvis

D.t.d. №12

S. По 1 порошку з рази на день всередину

(при метеоризмі)

#

Rp.: | Phenylii salicylatis

Hexamethylen tetramini aa 0,5

M.f. pulvis

D.t.d. №12

S. По 1 порошку з рази на день всередину

Лікарська форма – складний дозований порошок для внутрішнього вживання, який містить важко подрібнювану речовину – фенілсаліцилат. У ступку відважують відповідну кількість фенілсаліцилату, додають відповідну кількість крапель спирту і розтирають. Потім додають попередньо відваживши, певну кількість у першому випадку бензонафтолу, у другому – гексаметилтетраміну, змішують і розтирають. Розважують по 0,5 (1,0) відповідно на 12 доз. Упаковують у вощані капсули. Оформляють етикеткою “Порошки”, “Внутрішнє”.

3. Rp.: | Methyleni coerulei 0,01

Phenylii salicylatis 0,5

M.f. pulvis

D.t.d. №12 in capsules gelatinosal

S. По 1 порошку з рази на день всередину

Лікарська форма – складний дозований порошок для внутрішнього вживання, який містить важко подрібнювану речовину – фенілсаліцилат та барвну речовину – метиленовий синій. В окремо виділену ступку для барвних речовин поміщують відважений фенілсаліцилат, додають певну кількість крапель спирту розтирають і висипають на капсулу, залишивши у ступці приблизно половину. На спеціальних терезах відважують метиловий синій, додають до фенілсаліцилату, що залишився в ступці, зверху насипають шар розтертого фенілсаліцилату (метод “тришаровості”) і тільки після цього старанно змішують до однорідності. При такому порядку роботи знижуються втрати барвної речовини за рахунок зменшення адсорбції на поверхні ступки і товкачика, а також вдається швидше одержати однорідну суміш. Одержаний однорідний порошок розважують на 12 доз по 0,51 у желатинові капсули. Оформляють етикеткою “Порошки”, “Внутрішнє”.

4. Rp.: | Phenylii salicylatis 0,25

Bismuthi subnitratis 0,25

M.f. pulvis

D.t.d. №12

S. По 1 порошку з рази на день всередину

Лікарська форма – складний дозований порошок для внутрішнього вживання, який містить важко подрібнювану речовину – фенілсаліцилат і легко розпилювану речовину – вісмуту нітрату основного. У ступку відважують фенілсаліцилат додають відповідну кількість крапель спирту для кращого подрібнення і розтирають. Потім відважують вісмуту нітрат основний додають у ступку, змішують і розтирають до однорідності. Розважують по 0,5 на 12 доз. Упаковують у вощані капсули. Оформляють етикеткою “Порошки”, “Внутрішнє”.

5. Rp.: | Phenylii salicylatis 0,3

Extracti Belladonae 0,01

M.f. pulvis

D.t.d. №6

S. По 1 порошку з рази на день всередину

#

Rp.: | Extracti Belladonae 0,01

Phenylii salicylatis 0,15

Natrii hydrocarbonatis 0,25

M.f. pulvis

D.t.d. №6

S.


Сторінки: 1 2 3 4