У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Ендогенна профілактика карієсу зубів у дітей

Усі заходи з профілактики карієсу зубів можна поділити надержавні, соціальні, медичні, гігієнічні та виховні (Овруцький Т. Леонтьєв В.К., 1986). Система державних профілактичних засобів включає заходи з охорони здоров'я матері та дитини, охорони навколишнього середовища. Реалізація державної системи заходів охорони здоров'я населення спрямована передусім на антенатальну профілактику захворювань, на формування та розвиток здоровя дитини, на підтримання здоров'я дорослої людини і є основі профілактичного напряму охорони здоров'я в нашій країні.

Система соціальних заходів з профілактики карієсу пов'язана забезпеченням здорового способу життя — дотримання раціонального режиму праці, відпочинку, науково обгрунтованих норм харчування,особистої гігієни. До гігієнічних заходів з профілактики карієсу належать гігієнічне виховання населення із питань стоматології, контроль за станом навколишнього середовища та харчування. Запровадженням гігієнічних заходів (фторування питної води, контроль за якісним та кількісним складом їжі та води) забезпечується потреба дітей та дорослих у повноцінних факторах здоров'я організму та органі порожнини рота.

Виховні заходи з профілактики карієсу зубів зводяться до поліпшеня знань про здоровий спосіб життя, прищеплення навичоки догляду за органами порожнини рота і підтримання їх у здоровому організмв. Ці задачі вирішують лікарі, середній медичний персонал, та батьки.

Медичні заходи з профілактики карієсу зубів спрямовані нп розробку та запровадження етіологічно і патогенетично обгрунтовання засобів та методів впливу на організм і органи порожнини рота. підвищення їх стійкості до карієсу, а також на зниження карієсогенності несприятливих чинників навколишнього середовища на порожнину рота.

Фторування води

Одним з визнаних методів профілактики карієсу є фторування питної води — контрольоване додавання сполук фтору до води водопостачання з метою довести концентрацію іонів фторуі у питній воді до рівня, який є достатнім для ефективної профілактики карієсу зубів і в той же час не має несприятливого впливу на функціональні можливості організму людини, фізичний стан здоров'я населення. Вперше штучне збагачення водо-провідної води фтором було здійснено у 1945 р. і відтоді набуло поширення більш ніж у 35 країнах, у яких понад 150 млн чоловік* і раз вживають фторовану воду. Багаторічні спостереження підтвердили, що фторування води гарантує зниження захворюваності карієсом у 2-3 рази. В комбінації з іншими профілактичними заходами (раціональне харчування, обмеження вмісту у їжі легкоферментованих вуглеводів, раціональний догляд за порожниною рота,своєчасна санація порожнини рота) фторування води може знизити захворюваність карієсом у 5—10 разів. Дослідження, проведені у місцях, де фторується вода (США, Нова Зеландія і т.д.), показали,що витрати на санацію зубів серед школярів знизились у 2 рази.Проведені в колишньому СРСР розрахунки визначали, що фторування води може знизити потребу в лікуванні та видаленні зубів на 10% і в зубному протезуванні на 25—30%. Максимальне зниження карієсу досягається у дітей, які живуть у районі із фторованою водою від раннього віку.Так, в Івано-Франківську, де протягом 10 років фторування води проводилось якісно і безперервно, стабільно підтримувалась рекомендована концентрація фтору у школярів 7—10 років, які вживали збагачену фтором воду від моменту народження,інтенсивність карієсу зубів (індекс КПВ) знизилась на 68,5—73,1%, поширеність карієсу — на 22,4—26,4%. У дітей старшого віку (11—14 років) зміни інтенсивності карієсу менш значні. Епідеміологічне вивчення карієсу зубів у зв'язку із концентрацією фтору (КР) у воді і експериментальне підтвердження його результатів дозволило дійти таких висновків (Габович Р.Д., Мінх О.О.,1979).

1. Фтор природних вод має виражену антикаріозну дію у всіперіоди онтогенезу для постійних та молочних зубів. При оптимальній КР" (1...1,5 мг/л) захворюваність карієсом постійних зубів у школярів знижується в середньому у 2—3 рази (на 50—75%), збільшення КР" на 0,1 мг/л знижує захворюваність карієсом на 5-10%.

2. З метою попередження карієсу зубів доцільно використову вати штучно збагачену фтором воду, оскільки відсутні будь-які теоретичні підстави для сумніву щодо її протикаріозної дії порівняй із природною водою.

3. Значення фторпрофілактики карієсу зубів за сучасних умов не лише не зменшилось, але все більше зростає.

Вибір оптимальної концентрації іона фтору є центральним питанням при здійсненні фторування води. Дійсно, чим вища (до 1,5мг/л) вибрана КР", тим більша профілактична дія фтору; при її збільшенні на 0,1 мг/л ця дія зростає на 5—10%. З іншого боку, чим вища КР", тим більша вірогідність того, що буде перейдено рубіж толерантності до фтору окремих осіб, сигналом чого служит поява "плямистої емалі" (флюорозу) зубів у дітей. Кріїцього, залежно від кліматично-погодних умов, змінюється водовжи вання, отже, і кількість фтору, який потрапляє до організму, що також має враховуватись при виборі оптимальної КР". Держстандарт 2874-73 рекомендує з метою гарантії безпеки при цілорічному фторуванні води встановлювати концентрацію іона фтору на рівні 70—80% від максимально припустимої для кожного кліматичного району. Це становить для 1-го та 2-го районів 1,05...1,2 мг/л, для 3-го — 0,84...0,96 мг/л, для 4-го — 0,49...0,56 мг/л.Градація концентрації фтору в питній воді запропонована Р.Д.Габовичем (1950):

до 0,03 мг/л — дуже низька концентрація Р". При вживанні такої води ураженість карієсом зубів підвищується у 2—4 рази. У дітей можуть частіше спостерігатись затримки скостеніння та дефекти мінералізації кісток, у людей похилою віку частіше виявляється

остеопороз.

0,3...0,7 мг/л — низька концентрація Р". У населення при цьому в 1,2— 2 рази більша уражуваність карієсом зубів. Показане фторування води, особливо якщо КР" менша за 0,5 мг/л;

0,7...1,1 мг/л — оптимальна концентрація Р". При ній ураженість населення карієсом зубів близька до мінімальної, клінічний перебіг карієсу зубів більш сприятливий, у дітей порушення розвитку, скостеніння та


Сторінки: 1 2 3 4 5