У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент


Профілактика карієсу зубів і захворювань пародонту у дітей, що користуються ортодонтичною апаратурою

Як відомо, лікування зубощелепових аномалій за допомогою знімної та незнімної апаратури, особливо в період прорізування зубів, являє собою вторгнення в стан ротової порожнини, що є морфологічно та функціонально відкритою системою, в якій досить важко зберегти кислотно-основний баланс. В осіб, що користуються ортодонтичними апаратами, погіршується природне очищення зубів, гігієна порожнини рота стає незадовільною, що призводить до захворювань зубів та пародонту. Метою нашого дослідження у дітей, що знаходяться на отродонтичному лікуванні.

Нами було проведено спостереження за 38 дітьми у віці 8-15 років з різними видами зубощелепових аномалій, в яких було використано ортодонтичну апаратуру. Проводили комплекс профілактичного впливу, що включав слідуючи заходи: санацію порожнини рота, включаючи зняття зубних відкладень; навчання гігієнічних навиків, включаючи правильну чисту зубів; полокання зубним еліксиром після чистки зубів протягом 30 днів. Визначили стоматологічний статус обстеження дітей з використанням індексів КПВ+кп. Проводили визначення гігієнічного стану порожнини рота за індексом Quigley-Heinв в модифікації Л.В. Федорова (1982), стан тканини пародонту (індекс РМА).

Отримані результати показали, що розповсюдженість карієсу зубів у відібраної групи ортодонтичних хворих була в межах 88,9-96,7%; інтенсивність карієсу – 7-8 на одного обстеженого. Індекс гігієни порожнини рота дорівнював 1,5-2, що відповідає поганому стану гігієни ПР, низькому рівню гігієнічних навиків та знань. Стан тканини пародонту був задовільним. У даного контингенту хворих в результаті комплексних профілактичних заходів досягнуто деякі позитивні результати в попередженні карієсу зубів і стабілізації стану тканин пародонту (індекс гігієни зменшився на 1,1; інтенсивність карієсу – 5-6). Проведене дослідження свідчить про необхідність здійснення комплексної профілактики карієс зубів і захворювань пародонту при ортодонтичному лікуванні дітей, підлітків та дорослих.