У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Діагностично-лікувальна робота та матеріально-технічне забезпечення першого дитячого відділу

І дитячий відділ ОПЦ озгорнуте на 40 ліжок і призначене для здійснення догляду за здоровими новонародженими дітьми та лікувально діагностичних заходів щодо новонароджених з порушенням процесу постнатальної адаптації та при захворюваннях новонароджених легкого ата середнього ступеня важкості.

Сучасні принципи перинатальної допомогу базуються на концепції ВООЗ щодо фізіологічного ведення вагітності, пологів та фізіологічного догляду за дитиною з обмеженням медичних втручань без належних показань, тому робота відділення на даний час в значній мірі регламентується Наказом №152 “Про затвердження Протоколу медичного догляду за дитиною” від 04.04.2005 р. Лікар-неонатолог здійснює первинну оцінку стану новонародженого в пологовій залі після викладення дитини акушеркою на живіт матері відразу після народження. Стан дитини оцінюєм за схемою АВС, виявляючи, чи немає вроджених вад розвитку і інших патологічних станів, які б вимагали невідкладного обстеження та втручання. При виявленні порушень ранньої фізіологічної адаптації та патологічних станів медичний догляд здійснюється за певними протоколами. При задовільному стані дитини після перетинання пуповини акушерка перекладає дитину на груди матері і в контакті “шкіра до шкіри” дитина перебуває 2 години в пологовій залі, після чого після первинного лікарського огляду неонатологом дитина може бути переведена в палату спільного перебування. Наявність в ОПЦ вагітних і роділь з різноманітною патологією, як екстрагенітальною, так і акушерською, зумовлює високий ступінь перинатального ризику для дитини, тому присутність лікаря-неонатолога на кожних пологах є обов’язковою.

За умови відсутності протипоказань новонароджена дитина повинна цілодобово перебувати разом з матір’ю в одному приміщенні. Спільне перебування матері та дитини забезпечує годування на вимогу, профілактику гіпотермії та внутрілікарняної інфекції.

При здісненні догляду за новонародженою дитиною необхідно:

1) забезпечити підтримку теплового ланцюжка (t0 в пологовій залі чи операційній +250С негайне обсушування дитини підігрітими пелюшками

контакт “шкіра до шкіри” з матір’ю (чи батьком), дитина в шапочці і шкарпетках, накрита підігрітою пелюшкою та одіялом через 2 години зважити дитину залишки родової змазки не видаляти, одягнути в теплі повзунки, сорочку, шапочці, шкарпетки, і накрити одіялом транспортувати в палату спільного перебування разом матір’ю, а після кесарського розтину - в кювезі або в дитячому ліжечку, вкритий теплою ковдрою).

2) пам’ятати про те, що більшість новонароджених не потребують проведення рутинних медичних втручань. Кожне медичне втручання (відсмоктування слизу з ротової порожнини і носоглотки, перевірка прохідності страховоходу, цитологічне та банктеріологічне дослідження шлункового аспірату, бакпосіви з шкіри пуповини пуповини, фекалій, лабораторні та рентгенологічні дослідження та УЗД, консулатації лікарів-спеціалістів) має бути обґрунтованим та безпечним для дитини і проводитись в палаті спільного перебування в присутності та за дотриманням вимоги поінформованої згоди матері.

3) перед оглядом дитини лікар миє руки та знезаражує фанендоскоп.

4) пеленання вільне

5) при догляді за пуповинним залишком після накладання клеми не користуватись антисептиками (бриліантова зелень), пов’язками чи підгузками, щоб не зменшувати рівень колонізації дитини мікрофлорою матері; пупочний залишок має бути завжди сухим та чистим (при забрудненні – відразу промити теплою кип’яченою водою з милом і ретельно просушити чистою пелюшкою).

Лікар-неопатолог І дит. відділення зобов’язаний:

бути присутнім на пологах для оцінки стану новонародженої дитини та її первинного огляду; переводити оцінку стану новонародженої за шкалою Апхар, за відсутності протипоказань до раннього прикладання до грудей матері забезпечувати початок ранньої постнатальної адаптації новонародженого відповідно до принципів ведення нормальних пологів;

здійснювати первинну реанімацію новонародженим, які народились в асфіксії, по системі “АВС”, відповідно до вимог наказу МОЗ від 06.05.2003 №194 “Про затвердження галузевої програми первинної реанімації новонароджених на 2003-2006 роки”;

забезпечувати погодинне спостереження за новонародженою з порушенням постнатальної адаптації з визначенням обсягу необхідних діагностичних, лікувальних та консультативних заходів;

під час чергування при потребі спільно з черговим неонатологом ВІТН оглядати новонароджених і приймати рішення щодо госпіталізації у ВІТН;

здійснювати догляд за здоровими новонародженими, кваліфіковану планову та невідкладну медичну допомогу при розглядах ранньої адаптації та захворюваннях новонароджених;

своєчасно інформувати завідуючого відділенням про новонароджених у важкому стані та тих, які потребують повторного огляду; про необхідність проведення консиліуму для визначення об’єму необхідних діагностичних і лікувальних заходів, про заплановану виписку, переведення новонародженоних до інших відділень, лік. закладів, про грубі порушення правил внутрішнього розпорядку з боку медперсоналу працівників, про випадки смерті новонароджених.

проводити аналіз показників своєї роботи, вивчення ефективност і віддалених результатів лікування хворих.

дотриматись санітарно-гігієнічного режиму, протиепідемічних заходів, правил медичної етики та деонтології.

контролювати виконання середнім медперсорсоналом лікарських призначень, маніпуляцій, догляду за новонародженими.

якісно та грамотно вести медичну документацію.

систематично підвищувати свою кваліфікацію.

надавати інформацію родичам про стан здоров’я новонародженої дитини.

дотримуватись правил особистого захисту, уникаючи безпосереднього контакту з кров’ю і іншими біологічними рідинами пацієнтів і донорів.

проводити санітарно освітню роботу з питань догляду і раціонального вигодовування новонародженої дитини, преваг грудного вигодовування, профілактичної вакцинації, профілактики соматичних і інфекційних захворювань в новонароджених.