У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Курсова робота

на тему:

Застосування лікарських рослини Тисменицького району у народній медицині

ЗМІСТ

Вступ 3

1. Загальна характеристика лікарських рослин 5

1.1. Біоекологічні особливості основних видів лікарських рослин

Тисменицького району

2. Застосування лікарських рослин у народній медичині.

3. Охорона і розведення окремих, омомбливо цінних представників

лікарських рослин.

Висновки

Література

Додатки

ВСТУП

З давніх-давен людина навчилася знаходити необхідні рослини для боротьби з недугами. Знання про лікування травами передавалося з покоління в покоління. І вже нині наукова медицина використовує значну частину лікарських рослин, взятих з народної медицини.

З року в рік щедріше розкриває перед людьми природа свої чарівні таємниці.

Дикоростучі лікарські рослини мають велике значення як джерело сировини для медицини та фармацевтичної промисловості, тому першочерговим завданням, яке стоїть перед ботаніками є вивчення рослинних ресурсів нашої країни.

Дикоростучі лікарські рослини є основним матеріалом для ряду лікарських препаратів, а в багатьох випадках використовуються без спеціальної переробки.

Лікарські рослини завжди були великими друзями людини. Першим учителем був ліс, а першою аптекою – природа.

З роду в рід, з покоління в покоління передавалися рецепти емпіричного лікування. Таємниці рослин-лікарів знали знахарі, костоправи, серед яких було немало справді розумних людей, пристрасно закоханих у свою справу.

У наш час лікарські препарати, виготовлені з рослинної сировини, та й сама сировина широко використовуються у медичній практиці. При лікуванні ряду захворювань такі препарати є незамінними. У світовій медицині лікарські препарати, виготовлені з рослин, становлять 30%.

Слід відмітити, що наші далекі предки – скіфи та слов’яни – здавна володіли великим запасом знань про лікарські рослини і широко використовували їх при наданні медичної допомоги.

З того часу минуло багато століть і, нажаль, велика кількість лікарських рослин вже вимерла, або знаходиться на межі зникнення. Тому, ті лікарські рослини, що не ростуть суцільно в межах свого ареалу, а лише в певних місцях виростання, причому коли екземпляри виду зустрічаються рідко, поодиноко, то проводити заготівлі економічно невигідно, особливо в тих випадках, коли вихід сировини з однієї рослини невеликий.

На сучасному етапі розвитку наукової вітчизняної медицини, яка до цього протягом віків нагромадила неоціненні знання, широко користуються в повсякденній практиці гомеопати і навіть алопати. Велика когорта фахівців-медиків вводить у практику багато нових цінних лікарських рослин.

Дослідження і аналіз лікарських рослин є актуальною на сьогоднішній день, тому що звертаючи увагу на екологічний стан довкілля все більші переваги мають засоби природного походження. У літературі відсутні дані щодо видового різноманіття лікарських рослин Тисменицького району.

Основна мета, яка стоїть переді мною при виконанні цієї роботи, полягає в дослідженні лікарських рослин Тисменицького району, їх місця знаходження, запаси і застосування в народній медицині.

Щодо завдання, то воно включає в себе такі пункти:

ознайомитися з науковою літературою по даній темі;

визначити кількість лікарських рослин на території Тисменицького району;

встановити які рослини і в яких місцях найчастіше зустрічаються;

на основі роботи зробити висновки по поширенню лікарських рослин і їх заготівлі і застосуванні в народній медицині.

Зокрема увага була звернута на ті лікарські рослини, які не є у плані заготівлі, але завдяки великій кількості можуть заготовлятись. Тільки заготівля цих рослин повинна проводитись раз в 2-3р., щоб не зменшились, а в гіршому випадку не зникли б ці рослини з флори нашої місцевості.

Загальна характеристика лікарських рослин

На досліджуваній території Тисменицького району флора лікарських рослин представлена трав’янисто – лучною та деревною рослинністю. Внаслідок строкатих кліматичних умов і географічного положення, рослини району характеризуються великою різноманітністю.

Основним видом деревної різноманітності є дуби. Рідше осика, береза. З чагарників поширена ліщина, лоза, крушина, шипшина та ін.

Внаслідок зрідженості лісової деревостану добре розвинений в лісі трав’яний покрив. Часто зустрічаються Convallaria majalis, Fragaria vesca, Vaccinium myrtillus, Vinca minor, Viola odorata, Dryopteris filix max, Calluna vulgaris та ін.

Із різнотрав’я найбільше поширений Achillea millefolium, Plantago major, Artemisia vulgaris, Urtica dioica, Gallium verum, Calustegra seprum, Polygonum aviculare та ін.

У Тисменицькому районі найбільш розповсюджені такі лікарські рослини: трава звіробою, яку застосовують як в’яжучий і протизапальний засіб, трава золототисячника – використовується для посилення апетиту і травлення, трава грициків – кровоспинний засіб, трава деревію – для лікування ран і кровотеч, трава череди – засіб для лікування золотухи і діатезу, а в народній медицині застосовується також, як потогінний засіб.

У своїй роботі я проводила дослідження над видами дикорослих лікарських рослин Тисменицького району.

Встановлено слідуюче: Betula pubescens, Hypericum perforatum, Vinca minor найчастіше зустрічається на території Єзупільського та Івано-Франківського лісництв, горіх????? проростає рідко, поодинокі екземпляри зустрічаються біля осель.

Найбільше дуба звичайного на території Івано-Франківського лісництва. Є на території району і поодинокі дуби-гіганти.

Tilia cordata масово зустрічається на території лісництв Тисменицького і Івано-Франківського. Viburnum opulus, Rosa cinnamomea, Ribes nigrum, Sorbus aucuparia, Sambucus nigra, Equisetum arvense, Urtica dioica ростуть розкидано по всій території району. На території Вовчинецьких гір є зарості Berberis vulgaris, крім того тут зустрічається Crataegus oxyacatha. Тут ще проростають такі цінні лікарські рослини як Filipendula vulgaris Moench., Salvia pratensis L., Sanguisorba officinalis L., Primula veris L. та ін. Lilium martagon L., Gymnadenia conopsea (L) R. Br., пальчатокорінник травневий – види занесені до Червоної книги України.

Frangula alnus зустрічається здебільшого у підлісках, лісі. Малина Рибнянського урочища має промислове значення. Рідко, поодиноко на території району зустрічається Lycopodium clavatum. Є невеликі залишки Convallaria majalis. На території району невеликими ділянками проростають Rumex confertum, Chelidonium majus, Capsella bursa pastoris. Vaccinium myrtillus у масиві можна зустріти на території Івано-Франківського лісництва,


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8