У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Міністерство охорони здоров’я України

Тема лекції: Профілактика туберкульозу.

План

1.Вступ

2.Характеристика різних видів профілактики туберкульозу: соціальної,санітарної,медичної (імуно і хіміопрофілактики, соціальної та ветеринарної профілактики.

3.Організація протитуберкульозної роботи в Україні на різних рівнях: ФАП, сільська лікарська амбулаторія, дільнична лікарня, номерна лікарня і ТМО,міські і обласні клінічні лікарні, кафедри фтизіатрії та НДІ.

4.Висновки.

Література

Лекційний матеріал професора В.І. Зозуляка.

Матеріали лекцій доцента І.І.Пилипенка.

Перельман М.И. Туберкулез.Учебник для студентов мед. институтов. – М., 1990.

Пилипчук Н.С. Туберкулез. – М., 1998.

Савула М.М., Ладний О.Я. Туберкульоз: Підручник. – Тернопіль: Укрмедкнига, 1998. – 324 с.

Фещенко Ю.І., Мельник В.М. Організація протитуберкульозної допомоги населенню - К.: Здоров’я, 2006. – 654 с.

Фещенко Ю.І., Мельник В.М. Сучасні методи в діагностиці туберкульозу. – К.: Здоров’я, 2002.

Фтизіатрія. Підручник. За редакцією В.І. Петренка. – Вінниця: Нова книга, 2006. – 504 с.

Циганенко А.Я., Зайцева С.І. Фтизіатрія. Підручник для студентів вищих навчальних закладів. – Харків: Факт, 2004. – 390 с.

В.І. Зозуляк .Фтизіатрія. Підручник..- Івано-Франківськ.- 2000. – 100 с.

Додаткова:

Мельник В.П. Этиология и патогенез туберкулезу // Doctor. – 2002. – №4. – С. 17-20.

Наказ №384 МОЗ України «Про затвердження Протоколу надання медичної допомоги хворим на туберкульоз» від 9.06.2006 р.

Наказ №385 МОЗ України «Про затвердження Інструкції щодо надання допомоги хворим на туберкульоз» від 9.06.2006 р.

Фешенко Ю.И. Ситуация с туберкулезом в Украине // Doctor. – 2002. – №4. – С. 11-14.

Фещенко Ю.І.; Мельник В.М. Контроль за туберкульозом в умовах Адаптованої ДОТС-стратегії – К.: Медицина, 2007. – 478 с.

Фещенко Ю.І.; Мельник В.М. Сучасна стратегія боротьби з туберкульозом в Україні: [Виробниче видання]. – К.: Здоров’я, 2007. – 664 с.

Фещенко Ю.И., Мельник В.М. Фармако-терапевтический справочник пульмонолога и фтизиатра – К.: Здоров’я, 2004. – 200 с.

Фещенко Ю.И., Мельник В.М. Фтизиатрия: становление и развитие, направления и приоритеты // Doctor. – 2002. – №4. – С. 9-10.

Фещенко Ю.І.; Мельник В.М. Фтизіоепідеміологія – К.: Здоров’я, 2004. – 624 с.

Фещенко Ю.І.; Мельник В.М., Коблянська А.В. Хіміорезистентний туберкульоз – К.: Здоров’я, 2003. – 136 с.

МЕТА. Навчити студентів методики проведення профілактичних заходів проти туберкульозу та попередження інфікування. Засвоїти методики імуно- і хіміопрофілактики, соціальної та ветеринарної профілактики. Ознайомити з організацією протитуберкульозної служби в Україні.

Зміст лекційного матеріалу.

Вступ

Актуальність теми:

Туберкульоз-інфекційне захворювання, небезпечне в епідеміологічному відношенні розвитком епідемій і пандемій, може мати гострий або хронічний перебіг, з періодами загострень і затихань, часто з багаторічним перебігом і високими показниками інвалідності і смертності.

За останнє десятиріччя епідеміологічні показники туберкульозу зросли в 2,6 рази, що дало змогу Кабміну та МОЗ України в 1995 році оголосити цю хворобу в країні епідемією.

Туберкульоз соціальна хвороба. Як правило, хворіють соціально назахищені пацієнти, безробітні, мігранти, ті, що мають шкідливі звички. Сприяють розвитку хвороби: погіршення екології, наслідки катастрофи на ЧАЕС, супутня патологія, промислові шкідливості та інші.

Це стає зрозумілим якщо враховувати,що в природі є великий ендогенний резервуар інфекції. Так, дорослі до 40 років інфіковані мікобактерією туберкульозу (МБТ) у 85-90%, а діти до 14 років- у 21,8%. На Землі інфікована одна третина населення. Тому, для виникнення захворювання необхідні дві умови: перша – наявність МБТ в організмі, друга – зниження імунологічної реактивності організму. Першу умову має багато населення, другу викликають вище вказані фактори. Хворий на туберкульоз (ТБ) є основним джерелом зараження оточуючих людей. Ізоляція хворого та подальше його лікування – це один із факторів попередження розповсюдження ТБ.

Профілактика туберкульозу (ТБ) – це комплекс заходів направлених на попередження та розповсюдження ТБ. Перш за все це загальнодержавна справа, в якій основна виконуюча роль належить медичним працівникам. Питання профілактики ТБ стосується кожної людини, сім’ї. Тому знання основ профілактики ТБ сприятимуть попередженню виникнення ТБ. Хворобу легше і дешевше попередити, ніж лікувати, особливо це стосується ТБ, адже лікування цієї хвороби занадто дороге, окрім цього, хвороба може набути хронічного перебігу і завершиться летально.В умовах епiдемiї туберкульозу кожному лікарю, незалежно від спецiальностi, вкрай необхідно знати основи профілактики туберкульозу.

Профілактика туберкульозу в майбутньому буде основним методом боротьби з цією хворобою. В наш час, це один з методів зниження епідеміологічних показників хвороби.

Враховуючи вище сказане, зрозуміло, що студентам необхідно добре освоїти розділ лікування та профілактики ТБ. Це два нероздільні шляхи в зниженні захворюваності на ТБ та його розповсюдження.

Особливістю цієї хвороби в наш час є:

ріст захворюваності;

великий резервуар ендоінфекції;

значне зниження профілактичних методів серед населення у зв’язку з економічними негараздами.

Профілактика туберкульозу – це одночасне здійснення широких оздоровчих, соціальних, гігієнічних, спеціальних, санітарно-епідемічних заходів, направлених на зміцнення здоров’я населення та попередження виникнення і поширення туберкульозу.

Профілактика захворювання на туберкульоз – заходи соціально-економічного, організаційного, протиепідемічного та медичного характеру, спрямовані на запобігання виникненню та масовому поширенню туберкульозу, а також на своєчасне виявлення інфікованих мікобактеріями туберкульозу дітей та підлітків і хворих на туберкульоз серед населення;

Мета:

Підвищення опірності організму:

специфічної;

неспецифічної.

Завдання:

попередження зараження;

попередження захворювання;

попередження рецидиву.

3. Види профілактики.

соціальна.

медична:

санітарна;

імуно- і хіміопрофілактика;

санпросвіт робота.

Ветеринарна.

І. Соціальна профілактика – це комплекс заходів, які впливають на стан здоров’я населення, підвищують опірність його до туберкульозу.

Державне регулювання - це реалізація державної політики шляхом розробки та виконання цільових програм підвищення добробуту населення, створення інших економічних, соціальних і правових умов для попередження захворювання на туберкульоз та його масового поширення, лікування, забезпечення належного контролю та нагляду за здійсненням протитуберкульозних заходів.

Це такі заходи:

Покращення житлового будівництва

хворим на відкриті форми туберкульозу надається ізольована житлова кімната.

Благоустрій: організація водопостачання, каналізації, газифікації.

боротьба із забрудненням атмосфери і грунту:

удосконалення технологічних процесів;

ліквідація наслідків аварії на ЧАЕС;

озеленення міст

Охорона


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7