У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат на тему: Методи диф. діагностики специфічних запальних реакцій у щелепно-лицевій ділянці

Використовування ультразвука в стоматології (хірургії)

Найважливішою проблемою практичної медицини, особливо хірургії, є діагноста гострих захворювань органів черевної порожнини. З труднощами при розпізнаванні гострої хірургічної патології зустрічаються навіть найдосвідченіші фахівці, особливо при нетиповому ходу захворювання, що характерне для осіб старечого віку, у дітей, людей з шкідливими звичками. Враховуючи сказане, використовування всіх можливих діагностичних процедур для отримання найдостовірнішої інформації і встановлення правильного діагнозу є повсякденною необхідністю в клініці хірургічної патології. Ультразвукове обстеження в контексті сказаного, зайняло ведучєє місце в діагностиці гострого холециститу і панкреатиту. Проте, досвід використовування УЗД в діагностиці іншої гострої патології органів черевної порожнини ще недостатній і потребує подальшого накопичення фактів. Нами вивчалася можливість ургентного ультразвукового обстеження при різній патології органів черевної порожнини.

Аналізуються результати обстеження 125 ургентних хворих з різною хірургічною патологією, що поступали в Львівську міську лікарню швидкої медичної допомоги. У комплексне обстеження хворого входили клінічне, лабораторне,

ультразвукове, ендоскопічне, рентгеноскопічне обстеження. Дані хірургічного і морфологічного вивчення зіставлялися з даними, одержаними в дооперецийноом періоді. Ультразвукове дослідження виконувалося переважно без попередньої підготовки хворого і проводилося за стандартною методикою у реальному часі з використанням В-методу. Воно дозволяло з достатньо високою точністю ідентифікувати зміни ехоструктур органів черевної порожнини.

У обстежених була виявлена найрізноманітніша патологія, а саме: гострий холецистит - 68 хворих (54,5%), гострий панкреатит - 10 хворих (8,85%), травматичне пошкодження органів - 8 хворих (6,37%), пухлини органів черевної порожнини - 5 (3,45%), загострення захворювань органів травлення - 13 (10,2%), гостра патологія матки і придатків - 2(1,8%), інша - 19 хворих (15,3%). Зіставлення даних інших методів дослідження і ультразвукового дослідження показав, що неспівпадання результатів ультразвукового обстеження з попереднім клінічним діагнозом був у 4,5% хворих.

Невідкладне ультразвукове обстеження має високу інформативну цінність в клініці ургентної хірургії. УЗД повинен використовуватися для отримання інформації на першому етапі діагностики і в динамічному процесі використовування інших методів, таких як рентгеноскопія, ендоскопія і інвазивних. Накопичення достатнього клінічного досвіду розширить можливості УЗД в ургентній хірургії.

Своєчасна діагностика післяопераційних ускладнень у хворих з пухлинами органів черевної порожнини була і залишається високоактуальною, особливе після проведення великих об'ємних втручань.

Сонографічно на 3-7 добу після лапаротомних операцій обстежено 47 пацієнтів з групою ризику виникнення післяопераційних внутрішньочеревних ускладнень. До групи ризику відносилися хворі із стійким гіпертермічним синдромом, пальпабельним інфільтратом в черевній порожнині, хворі, оперовані на фоні перитоніту, а також пацієнти, які перенесли високотравматичні операції на печінці, підшлунковій залозі, заочеревінном просторі, органах малого тазу. Дослідження проводилося на апараті EUB-405, фірми ’’HITACHI’’, з використанням датчика частотою 3,5 Мгц.

діагностоване ускладнення раннього післяопераційного періоду у вигляді абсцесів, гематом, инфільтратов. Переважає піддіафрагмальна локалізація цих ускладнень (5), на другому місці - міжкишкові (3) і підпечінкові - (2), внутрішньопечінкові - (1). У 8 випадках виявлений інфільтраті і скупчення рідини в різних відділах черевної порожнини. Піддіафрагмальні, внутрішньо - і підпечінкові абсцеси достатньо переконливо виявляються у вигляді ан- і гипоєхогенніх округлої форми утворень з малорухливим змістом. Ехографічна картина міжкишкових абсцесів подібна до зображення паретічной кишки, але відрізняється від кишки неправильністю форми, а також симптомом ’ ’неподвіжного содержімого’’ і стабільністю ультразвукової картини в динамічному спостереженні протягом 1-2 діб. У 7 випадках під контролем ультразвуку проведена тонкоголковую пункція виявленої освіти з цитологичним дослідженням біоптату. Окрім цього, ультразвукове дослідження органів черевної порожнини дозволяє виявити деякі супутні захворювання, які можуть бути причиною неблагопріємного ходу післяопераційного періоду.

Динамічний ехографічний скринінг пацієнтів з ризиком розвитку внутрішньочеревних післяопераційних ускладнень є діагностичним методом вибору, який сприяє їх своєчасному виявленню і цілеспрямованому рішенню тактичних питань лікування.

Небагато про звук і хвилю

Звукові хвилі можуть служити прикладом коливального процесу і розглядатися як окремий випадок механічних коливань і хвиль. Рухи, що повторюються, або зміни стану називають коливаннями. Всім коливанням незалежно від їх природи, будь то механічні коливання і хвилі або коливання поширювані в рідких, газових або твердих середовищах, властиві деякі загальні закономірності. Коливання розповсюджуються в середовищі у вигляді хвиль. Будь-який коливальний (хвильове) рух має свою частоту і амплітуду коливання. Хвильові коливання виникаючі в середовищі за участю зовнішньої сили змінюються по періодичному закону і мають назви - вимушених коливань. Частота вимушених коливань рівна частоті сили, що вимушує. Амплітуда ж вимушених коливань прямо пропорційна амплітуді сили, що вимушує, і має складну залежність від коефіцієнта загасання середовища і кругових частот власного і вимушеного коливань. Якщо коефіцієнт загасання і початкова фаза коливань для системи задані, то амплітуда вимушених коливань має максимальне значення при деякій певній частоті сили, що вимушує, званої резонансної, а саме явище досягнення максимальної амплітуди - називають резонансом.

У фізиці область, що досліджує пружні коливання в середовищах від найнижчих частот до гранично високих (1012 1013 Гц) носить назву - акустика. У вузькому значенні слова під акустикою розуміють вчення про звук, тобто про пружні коливання і хвилі в газах, рідини і тверді тіла, сприймані людським вухом (частоти від 16 до 20 000 Гц). Поняття - акустичний тиск (звуковий тиск) є вижним чинником при подальшому розгляді дії звукових (ультразвукових) коливань на біологічні об'єкти.

Профіль акустичної хвилі, як правило, має знакозмінний характер, причому тиск вважається позитивним, якщо ділянка середовища в даний момент часу випробовує стиснення, і негативний при розрядці. Якщо коливання можуть бути


Сторінки: 1 2