У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Первинна хірургічна обробка ран

Первинна хірургічна обробка рани – це оперативне втручання, основне завдання якого попередити розвиток раневої інфекції і гостре нагноєння рани:

- висічення мертвих тканин проводиться при побічних ознаках некрозу (роздавлення, забруднення, ізоляція пошкоджених тканин);

- операція проводиться в не гранулюючій і ненагноєній рані;

- операція проводиться в перші години після поранення.

Розрізняють ранню хірургічну обробку рани, яка проводиться в перші 6 годин, відтермінована, яка проводиться до 24 годин, та пізня, яка проводиться у поранених, які не отримували антибіотиків після 24 годин, або у тих, яким були призначені антибіотики пізніше 48 годин.

Основними показаннями до первинної хірургічної обробки ран є: значне по-шкодження тканин, кровотеча, наявність гематоми, ознаки розвитку ранової інфекції. Шкіру довкола рани миють, висушують, змазують йодом.

Приладдя: стерильний матеріал(простиня, серветки, тампони, кульки), кровоспинні затискачі, скальпелі, ножниці, зонд гудзиковий, 0,25-0,5% розчин новокаїну, одноразовий шприц 20мл., антисептичний розчин, розчин фурациліну 1:5000, перекись водню, хірургічні голки, голкотримач, шовк, кетгут.

Для виконання первинної хірургічної обробки частіше використову-ють місцеву інфільтративну анестезію ( 0,5 % розчин новокаїну) з потенційним знеболюванням. У більшості випадків операцію розпочинають із ревізії та роз-січення тканин по ходу ранового каналу. Шкіру розсікають у повздовжньому напрямку, по ходу основних кровоносних судин, нервів та з врахуванням природних складок. При розчавлених і забруднених краях рани їх економно висікають обрамляючими розрізами. Висікають також пошкоджену і просякнуту кро-в'ю підшкірну жирову клітковину, перев'язують кровоточиві судини (рис. 1)

Поряд із цим, здійснюють ревізію рани, видаляють із неї обривки одягу, мілкі кісткові відламки, некротичні тканини, гематому та ін. Після цього висікають розчавлені нежиттєздатні м'язи, які набувають темно-вишневого кольору, ма-ють тьмяний вигляд, не скорочуються і не кровоточать. Для профілактики рано-вої інфекції слід ретельно видалити всі нежиттєздатні м'язи, їх висікання здійсню-ють по можливості за ходом м'язових волокон. У процесі обробки рани розкри-вають сліпі "кишені" і відгалуження ранового каналу. Широко зяючі рани інколи можуть бути оброблені без додаткового розсічення шкіри та фасцій. При цьому краї рани розтягують гачками, проводять її огляд, висікають нежиттєздатні тка-нини, видаляють сторонні тіла та гематоми, зупиняють кровотечу.

Після хірургічної обробки рана повинна бути чистою, мати гладкі життє-здатні краї і вільний відтік можливого вмісту. Для забезпечення останнього здійснюють дренування рани з додаткового розрізу. Після хірургічної оброб-ки краї і дно рани доцільно інфільтрувати антибіотиками з 0,25% розчином новокаїну. При впевненості в проведенні якісної обробки і відсутності ознак інфікування рану закривають наглухо і накладають первинні шви. У тих ви-падках, коли накладання первинних швів на рану протипоказане, накладають первинно-відстрочений або вторинний шов. При проведенні пер-винної хірургічної обробки рани відповідно до показань інколи здійснюють пластику сухожилків, нервів, судин, суглобів і т. ін.

Ревізія ран черевної стінки. Показаннями до ревізії ран черевної стінки є сліпі і колоті рани, без ознак пошкодження органів черевної порожнини. Під міс-цевою анестезією (Sо1. Nоvосаіnі 0,5% - 20-30 мл) проводять невеликий розріз відповідно до

Рис. 1. Техніка первинної хірургічної обробки рани: а – початок висікання розчавлених країв рани і клітковини; б – завершення висікання рани.

шкірної складки і напрямку ранового каналу, ревізуючи рану до очеревини. При наявності сторонніх тіл у тканинах черевної стінки про-водять їх видалення. При пошкодженні парієтального лис-тка очеревини (проникаючому пораненні живота) рану інфіль-трують антибіотиком широкого спектра дії з новокаїном, прикривають стерильними сер-ветками і терміново направля-ють у хірургічне відділення для лапаротомії.

Література:

1.Кіт О.М. Хірургія / [О.М. Кіт, О.Л. Ковальчук, І.С. Вардинець, А.О. Боб] – Тернопіль: Укрмедкнига, 2004. – 644 с.

2.Скрипниченко Д.Ф. Хірургія: підручник/ Д. Ф. Скрипниченко – К.: Выща шк., 1992. – 518 с.

3.Перша долікарська допомога / за ред. М.Д. Василюка. – Івано-Франківськ, 2005. – 268 с.

4.Кондратенко П. Г. Хирургическая инфекция / П. Г. Кондратенко, В. В. Соболев – Донецк, 2007. – 511 с.