У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Пальцеве обстеження прямої кишки.

Показання: біль в анальному каналі і періанальній зоні; патологічні виділення з прямої кишки; порушення функції прямої кишки; дослідження передміхурової залози; диференціальна діагностика захворювань органів черевної порожнини.

Приладдя: жиророзчинні мастила (вазелін, гліцерин); хірургічні рукавички.

Положення хворого залежить від його стану, мети, способу дослідження і може бути різним - колінно-ліктьове, стояче, але з зігнутим під прямим кутом у кульшових суглобах тулубом, лежачи на боці (спиною чи обличчям до дослідника) з підведеними до живота колінами чи лежачи на спині з розведеними і зігнутими в колінах ногами (рис.1).

Для дослідження верхніх відділів прямої кишки хворому надають положення навприсядки, змушуючи його тужитися або кашляти. У результаті цього підвищується внутрішньочеревний тиск, внутрішні органи чи утворення, що знаходяться в тазу, опускаються.

Техніка.

- Оглядають ділянку заднього проходу. При цьому можна знайти випадання прямої кишки, випадання гемороїдальних вузлів, нориці, різного роду ураження шкіри навколо заднього проходу і т.д.

- Оглядають слизову оболонку анального каналу.

- В анальний канал уводять вказівний палець, змащений вазеліном. Відразу ж слід звернути увагу на тонус сфінктера, силу стиснення введеного пальця і висоту стояння стискаючого кільця. Ретельно і методично обстежують стінку анального каналу по всій окружності (на предмет наявності чи відсутності стовщень, складок, шрамів, виразок, інфільтратів, розколин, нориць, гіпертрофованих гемороїдальних вузлів, поліпоподібних розростань, а також пухлин). Знайденим утворенням повинні бути дані точні координати по умовному циферблату і висоті залягання відносно шкірно-анальної лінії. Одночасно в чоловіків потрібно з'ясувати стан купферових залоз шляхом прощупування двома пальцями зони наперед від ануса - вказівним пальцем зсередини кишки і першим пальцем, покладеним на промежину.

- Просувають палець далі по ходу прямої кишки, ретельно досліджуючи по окружності стінки кишки і виявляючи можливі патологічні утворення.

- Через передню стінку кишки в чоловіків прощупується передміхурова залоза, величина якої залежить від віку обстежуваного. Зміни її конфігурації і розмірів, а також підвищена чутливість можуть бути викликані патологічними процесами в ній (простатит, гіпертрофія, пухлина).

- У жінок через передню стінку кишки прощупується шийка матки. У нормі зсув шийки матки безболісний. З появою болючих відчуттів можна припустити наявність гострого запалення придатків матки (симптом Промтова).

- Слід з'ясувати стан стінок таза, наявність чи відсутність інфільтратів, ступінь їхньої щільності і мобільності. Якщо прощупується пухлина, то завжди, якщо це можливо, потрібно «обійти» її навколо, з'ясувати форму, консистенцію, рухливість і зв'язок зі стінками таза чи розташованими поруч органами (матка і піхва в жінок, передміхурова залоза в чоловіків).

- Дослідження закінчують оглядом рукавички на наявність слідів крові, гною, слизу.

Протипоказання. Практично не існує. У зв'язку з вираженим больовим симдромом, обумовленим защемленням або тромбозом гемороїдальних вузлів, дослідження проводиться під епідурально-сакральною анестезією.

Ускладнення. Практично не буває.

Література:

Лікарські маніпуляції: навчальний посібник / [за ред. проф. Т.Г.Кондратенка]. – Донецьк: Новий світ, 2001. – 230 с.

Кіт О.М. Хірургія / [О.М. Кіт, О.Л. Ковальчук, І.С. Вардинець, А.О. Боб] – Тернопіль: Укрмедкнига, 2004. – 644 с.

Цитовская Л.В. Руководство практическим занятиям по хирургии / Л.В.Цитовская – К.: Выща шк. Головное изд-во, 1988. – 352 с.

Руководство по клинической хирургии / Диференциальная диагностика и лечение хирургических болезней / под. ред. П.Г. Кондратенко. – Донецк,2005. – 752 с.

Кіт О.М. Медсестринство в хірургії / О.М. Кіт, О.Л. Ковальчук, Г.Т.Пустовойт – Тернопіль: Укрмедкнига, 2001. – 494 с.

Хирургические болезни: учебник [М.И. Кузин О.С. Шкроб, Н.М. Кузин и др.] – М.: Медицина, 1995. – 640 с.