У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Огляд урологічного хворого.

Під час огляду слід звертати увагу на положення хворого в ліжку, стан, ходу, поведінку, колір шкіри, наявність набряків, запах із рота, участь передньої черевної стінки в акті дихання, розмір статевого члена, калитки, стан крайньої плоті, розташування зовнішнього отвору сечівника, наявність і характер виділень із піхви і сечівника.

При нирковій кольці хворий не може знайти собі місця в ліжку, згинає нижні кінцівки, тримається за поперек, стогне. Якщо виникає затримка сечі, хворий згинається, тримається за низ живота, через кожні кілька хвилин намагається спорожнити сечовий міхур. При каменях сечового міхура і сечівника хворий тягне за статевий член, при гострому простатиті відмовляється сісти на стілець, оскільки в положенні сидячи біль посилюється.

Під час хронічних захворювань багато про що свідчить вигляд хворого. При недостатності нирок і зумовленій нею інтоксикації обличчя хворого має блідо-землистий колір. Шкіра суха. Діти відстають у розвитку, їхній загальний вигляд не відповідає віку. При тяжких формах ураження нирок розвивається нирковий нанізм.

Огляд хворого дає змогу виявити дефект передньої стінки живота при екстрофії сечового міхура, сколіоз і контрактуру нижньої кінцівки при гострому паранефриті, асиметрію живота при збільшеній нирці, розвиток колатералей венозної мережі передньої черевної стінки при пухлинах нирки, у виснажених хворих — переповнений сечовий міхур.

Огляд дуже інформативний при патології зовнішніх статевих органів. У разі варикоцеле ліва половина калитки відвисає, вени розширені (червоподібні). При епідидиміті та орхоепідидиміті калитка набрякла і гіперемійована. Одна або обидві половини калитки збільшені при гідроцеле, гематоцеле, великих пухлинах і втягнуті — при крипторхізмі і ектопії яєчок. Патологія статевого члена може виявлятися у формі аномалії розташування сечівника і його зовнішнього отвору, фімозу, парафімозу. Під час огляду слід змістити вгору передню шкірочку (крайню плоть), щоб побачити, в якому стані його головка (запалення, новоутворення тощо).

Огляд дає змогу помітити в жінок ознаки маскулінізації, у чоловіків— фемінізації, недорозвиненість зовнішніх статевих органів.

Найбільш характерні такі порушення:

Анорхізм – відсутність обох яєчок у калитці, паховому каналі і в типових для ектопії місцях.

Вірилізація (маскулінізація, андрогенізація) – наявність у жінок чоловічих статевих ознак (ріст вусів, бороди, оволосіння за чоловічим типом, огрубіння голосу) на фоні гіпоплазії жіночих статевих органів і збільшення клітора.

Гіпогеніталізм — гіпотрофія статевих органів на фоні недостатнього розвитку (чи відсутності) вторинних статевих ознак.

Гіпогонадизм — недорозвиненість статевих органів і недостатня виразність вторинних статевих ознак.

Гірсутизм — надмірне оволосіння у жінок. Розрізняють п'ять форм гірсутизму: а) конституціональний; б) зумовлений введенням з лікувальною метою андрогенних препаратів; в) пов'язаний з нейроендокринними захворюваннями (андрогенітальний синдром, андростерома, хвороба Іценка — Кушінга); г) внаслідок ураження центральної нервової системи (пухлини мозку, енцефаліт тощо); д) зумовлений місцевим впливом на шкіру та захворюваннями шкіри.

Євнухоїдизм — недорозвинення статевих органів і вторинних статевих ознак у поєднанні з диспропорціональною будовою тіла (короткий тулуб, довгі кінцівки) внаслідок зниженої функції статевих залоз.

Пріапізм— ерекція, яка не зв'язана із статевим збудженням.

Фемінізація – наявність у чоловіків жіночих статевих ознак (недостатній ріст волосся на обличчі, оволосіння лобка за жіночим типом, високий голос, нерідко збільшення грудей, переважання розмірів таза над розмірами плечового пояса).

Під час огляду дитини звертають увагу на її положення в ліжку, поведінку, колір шкіри. Так, вимушена поза на боці з притиснутою до тулуба і зігнутою в колінному і тазостегновому суглобах ногою може свідчити про гнійно-запальний процес у навколонирковій клітковині. Характерною є поведінка хворого при нирковій кольці — дитина неспокійна, не може знайти собі місця. У разі парадоксальної ішурії вона спокійно лежить на спині з розведеними і напівзігнутими нижніми кінцівками, часто тихенько стогне. Із сечівника краплями виділяється сеча.

Загальний огляд дитини при нефротичному синдромі в функціонально-компенсованій стадії дозволяє помітити блідість шкіри при відсутності ознак анемізації. Якщо недостатність нирок значна, шкіра дитини жовто-сіра, спостерігаються геморагії і рахітичні зміни скелета. При уремії з рота відчувається запах сечовини, свідомість потьмарена, дихання голосне. М'язи посмикуються, шкіра суха, може бути асцит, іноді з'являються клонічні судороги дрібних груп м'язів.

Під час огляду шкіри нерідко помічають набряки. В ранніх стадіях вони локалізуються в ділянці повік, лиця, потім з'являються в-попереку, статевих органах і поступово поширюються на підшкірну основу, досягаючи іноді ступеня анасарки.

Під час огляду ділянки нирок звертають увагу на симетричність їх, наявність припухлості, гіперемії, саден, гематом, ран. При великих пухлинах нирки, гідронефрозі чи полікістозі можна виявити асиметрію живота, випинання сечового міхура над лобком внаслідок гострої затримки сечі.. Особливу увагу слід звертати на участь живота в акті дихання.

Огляд зовнішніх статевих органів проводять у горизонтальному і вертикальному положенні хворого. При цьому звертають увагу на такі ознаки: виділення із сечівника і піхви, наявність травми, виразки, подразнення, сечової інфільтрації, розміри калитки і статевого члена, стан передньої шкірочки, розташування зовнішнього отвору сечівника та ін.

Література:

Возіанов О.Ф.Урологія: підручник / [Возіанов О.Ф., Люльков О.В.] - К.: Вища шк, 1993. – 711 с.

Урология / під ред. Н.А. Лопаткіна. - М.: Медицина, 1982. – 512 с.

Урология / під ред. Н.А. Лопаткіна. - М.: Медицина, 1977. – 431 с.