У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Первинна хірургічна обробка ран

Перев’язка хворих після операції на нирці,

сечовому міхурі, зовнішніх статевих органах.

На протязі перших післяопераційних годин після операції на нирці повинні бути виключені різкі повороти тулуба і напруга черевного пресу, щоб уникнути кровотеч. Потрібно спостерігати за пов’язкою щоб вчасно виявити кровотечу. Під вечір в день операції допускаються обережні повороти тулуба на бік. Необхідна подальша увага за пов’язкою. Поява у раневому виділенні великої кількості крові вимагає провести детальний огляд рани. В пов’язках, які приміняються на органах сечостатевої системи, не повинна застосовуватись вата так як вона сприяє скупченню і розкладанню сечі. Пов’язка не повинна мати багато шарів марлі.

Особливістю перев’язки урологічних хворих являється те, що дренажні трубки залишаються в операційній рані і потребують фіксації, особливого накладання пов’язок. Якщо із рани просочується сеча то рекомендується краї рани змазувати вазеліном, пастою Лассара, цинковою маззю для запобігання мацерації шкіри. Нижній край пов’язки надрізають відносно кількості і місця трубок вставляючи так щоб дренажні трубки проходили через розрізи. Другий шар надрізають з протилежного боку пов’язки і накладають на нижній шар таким чином щоб трубки виводились всередину пов’язки. Поверх двох шарів пов’язки накладають марлеву наклейку всередині якої роблять отвори для дренажних трубок. Можна фіксувати пов’язку до шкіри полосками лейкопластеря, який накладають поперечно. Після операції на нирках по ходу рани накладають пов’язку подовгуватої форми, а надрізи для дренажних трубок проводять поперечно з різних боків відповідно кількості трубок.

Після операції на сечовому міхурі необхідно детально спостерігати за відтоком сечі, а при наявності крові або гною в сечі – регулярне промивання катетера невеликими кількостями стерильної рідини. Якщо прохідність постійного катетера не удається відновити то його необхідно замінити.

Після епіцистостоми при гнійній або кров’янистій сечі міхур щоденно промивається через надлобковий дренаж дезинфікуючими розчинами. Після високого січення сечового міхура з залишеним постійним катетером Петцера, заміну його проводять один раз на місяць.

Після операції на органах калитки для профілактики набряку, гематоми калитки, які можуть розвиватись в її рихлих тканинах накладають тугу давлячу пов’язку, суспензорій, а в перші післяопераційні години на пов’язку кладуть груз (мішечок з піском) і холод (пузир із льодом). Після операції на органах калитки хворим показано вставати уже вечором у день операції. Пов’язки на органах калитки повинні бути давлячими, що припиняє розвиток набряку і гематоми в рихлих тканинах калитки.

Після кругового висічення крайньої плоті важливо застерегти пов’язку від намокання сечею. Пов’язку накладають у вигляді кругового валика фіксованого нитками від операційного шва. Після нього накладають звичайну пов’язку з віконцем для зовнішнього отвору сечовипускного каналу, щоб запобігти попаданню сечі в пов’язку. Для запобігання попадання сечі на пов’язку можна використати простий спосіб: під час сечовипуску до зовнішнього отвору уретри щільно прикладають заокруглений край пробірки з відрізаним дном. Сеча проходить по стінках пробірки і не попадає на пов’язку.

Література:

Шабад А.Л. Учебное пособие по урологи/ А.Л. Шабад - М.: Медицина, 1990. – 288с.

Цитовская Л.В. Руководство практическим занятиям по хирургии / Л.В.Цитовская – К.: Выща шк. Головное изд-во, 1988. – 352 с.