У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





глазные лекарственные формы заводского производства

Реферат

Очні лікарські форми заводського виробництва

Зміст.

Введення.

Промислове виробництво лікарських препаратів.

Структура очних лікарських форм.

Вимоги до очних лікарських форм. Їх обгрунтування і реалізація.

Технологія виробництва очних крапель.

Виробництво очних плівок.

Висновки.

Список літератури.

Введення.

Захворювання очей залишаються серйозною соціальною проблемою практичної офтальмології як причина тимчасової непрацездатності (80%) і як причина сліпоти (10–20%). Щорічно в світі 1,5–2 млн. чоловік отримують монокулярну сліпоту у зв'язку з виразкою і травмою рогівки. Серед запальних захворювань очей найбільшу групу складають кон'юнктивіти – 66,7%. Хоча на кератити доводиться не більше 5%, саме ця форма захворювань очей найбільш небезпечна пониженням зору і сліпотою. За нашими даними, бактерійна виразка рогівки складає 27,6% як первинна і 30,2% як вторинна інфекція рогівки. Точні відомості про поширеність захворювань очей, особливо їх інфекційних форм невідомі.

У зв'язку з широким і фактично безконтрольним використанням антибіотиків багато хворих, страждаючих бактерійною інфекцією очей і що займаються самолікуванням, залишаються неврахованими, якщо у них не розвиваються важкі ускладнення. Тому все велику роль мають лікарські форми для лікування очей. Серед них слід виділити лікарські форми заводського виготовлення як найбільш якісні. Лише в умовах великих виробництв можна добитися жорсткого проходження вимогам стерильності і стандартам регулюючим виготовлення даних речовин.

Промислове виробництво лікарських препаратів.

Джерелом більшості лікарських препаратів, що поступають в аптеку, є медична промисловість. Розрізняють наступні самостійні галузі медичної промисловості: хіміко-фармацевтична, галенофармацевтическая і промисловість а/б, органопрепаратів і вітамінів. До хіміко-фармацевтичної промисловості відносяться виробництво синтетичних речовин і активних фармакологічних речовин, виділення в чистому вигляді з природної сировини. До галеновофармац. промисловості відносяться виробництво галеновых і новогаленовых препаратів, а також різноманітних готових лікарських препаратів.

Виробництво а/б і вітамінів зосереджене в особливих галузях медичної промисловості.

Першочерговим завданням медичної промисловості є створення і виробництво нових а/б, що надають противірусну, антибактеріальну, антигрибкову і протипухлинну дію. Крім того, особлива увага приділяється збільшенню випуску ефективних засобів профілактики і лікування серцево-судинних захворювань.

Розширюється виробництво асортимент лікарських препаратів в нових лікарських формах (слойные пігулки і драже, різні капсули, спеціальні форми для дітей) і упаковках (мазі в тубах, аерозолі в балонах, упаковки з полімерних і ін. матеріалів і так далі)

Разом з великомасштабною фармацевтичною промисловістю розвиваються фармацевтичні фабрики, які відносяться до аптечних управлінь і займаються випуском галеновых препаратів (настоянки, екстракти), для виробництва яких, потрібне відносно нескладне устаткування.

Фармацевтичні заводи побудовані за цеховим принципом, зазвичай вони мають 4 основних цехи:

галеновый; 2) пігулка; 3) ампульный; 4) фасувальний.

У галеновом цеху зосереджено виробництво екстрактів і настоянок, а також новогаленовых препаратів, біогенних стимуляторів і так далі У цьому цеху проводиться екстрагування рослинної сировини різними методами (мацерація, перколяция, циркуляція і ін.), операції по розділенню рідких і твердих фаз (відстоювання, фільтрування, пресування) відгін спирту і інших екстрагентів, випаровування, сушка під вакуумом, розчинення, змішення і так далі

У цеху пігулки виготовляються пігулки, що є спресованими порошкоподібними сумішами Основні виробничі операції в цьому цеху – подрібнення початкових речовин, змішення, гранулювання маси і таблетування.

У ампульном цеху виготовляються розчини в ампулах для ін'єкцій. Тут виробничий цикл складається з розчинення початкових речовин, фільтрація розчинів, виготовлення ампул, підготовка їх до накопичення ( миття і ін. операції), наповнення, запаювання, стерилізація і этикетирови.

У фасувальному цеху фасується продукція, що виробляється заводом.

Робота в цехах проводиться по відділеннях (виробничі ділянки), наприклад відділення мазей в галеновом цеху. На заводах спеціалізованого профілю можуть бути такі цехи, як пластир, суппозиторный і ін. Заводи вузького профілю можуть бути одно-цехові, наприклад завод, що випускається гірчичники.

На кожному фармацевтичному заводі, окрім основних цехів є підсобні цехи і відділення, які обслуговують основні цехи. Сюди відносяться: котельна, картонажна майстерня, складські приміщення і так далі

Особливе місце займає на заводі відділ технологічного контролю, (ОТК), здійснюється контроль на всіх ділянках виробництва і санкціонуючий випуск готової продукції із заводу.

Великі фармацевтичні заводи відносяться до категорії великосерійних виробництв. Для них характерні застосування потокового методу, максимальні механічні виробничі процеси і у ряді випадків повна автоматизація виробництва.

Структура очних лікарських форм .

Очні лікувальні форми виділяються в особливу групу лікувальних речовин у зв'язку із способом їх застосування. Слизиста оболонка ока є найвідчутнішою зі всіх слизових оболонок організму. Вона різко реагує на зовнішні подразники – механічні включення, невідповідність осмотичного тиску і значення рН лікувальних форм, що вводяться в око, осмотичному тиску і значенню рН слізної рідини. Слізна рідина є захисним бар'єром для мікроорганізмів завдяки наявності в ній лізоциму (фермент муромидаза). При різних захворюваннях очей вміст лізоциму в слізній рідині значно знижується, що сприяє розмноженню мікроорганізмів, які викликають важкі захворювання. Тому разом із загальними вимогами для багатьох лікувальних форм до них пред'являються підвищені вимоги: стерильність, стабільність, ізотонічність, відсутність механічних включень і дратівливої дії, точність дозування.

В даний час при лікуванні і профілактиці захворювань очей використовуються наступні очні лікувальні форми промислового виробництва: краплі, мазі, плівки. Найпоширенішою очною лікувальною формою є краплі, серед яких є як розчини так і емульсії і суспензії.

Вимоги до очних лікарських форм. Їх обгрунтування і реалізація.

Основні вимоги, яким повинні відповідати очні краплі:

Стерильність;

Відсутність механічних включень;

Комфортність (ізотонічність, оптимальне значення рН);

Хімічна стабільність;

Пролонгація дії.

Розглянемо кожен з цих пунктів окремо і з'ясуємо як їх реалізовують в масштабах великих фармацевтичних виробництв.

1. Забезпечення стерильності

Це одна з головних вимог. Особливо небезпечна забрудненість очних крапель синегнойной паличкою і золотистим стафілококом. Були ряд випадків сліпоти, яка наступала в результаті використання нестерильних очних


Сторінки: 1 2 3 4