У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент


РЕФЕРАТ

на тему:

«Профілактика захворювань пародонту у дітей»

План

1. Необхідність профілактики захворювань пародонту

2. Види профілактики

3. Профілактика захворювань пародонту у дітей

4. Методи профілактики захворювань пародонту

Список літератури

1. Необхідність профілактики захворювань пародонту

Здоров'я зубів безпосередньо пов'язане з рівнем профілактики захворювань ротової порожнини. Стоматологи виділяють сім основних ознак хворих зубів, а саме: карієс зубів, зубний наліт, запалення ясен, зубний камінь, зубні плями, карієс оголеного коріння, запах з рота. Культуру гігієни ротової порожнини необхідно постійно підвищувати. Багато що залежить від кожного з нас. Не варто забувати, що профілактика захворювань набагато дешевше і безболезненней|, чим лікування. У зв'язку з цим варто пам'ятати про те, що після кожного чищення зубів, а також після ухвалення їжі необхідно користуватися обполіскувачом для порожнини рота. Для Ваших зубів і ясен ідеально підійде лечебно-профилактичечкое засіб Dentix®. Dentix® ефективно попереджає і лікує: гінгівіт, пародонтит, стоматит, кандидоз і пошкодження слизистої оболонки порожнини рота . Dentix® підвищує місцевий імунітет і відновлює нормофлору порожнини рота.

Профілактика (з книги Хвороби порожнини рота /под ред|. Л.М. Лукиних (Н. Новгород: вид-во Ніжегородськой державної медичної академії, 2004г|.)) - це комплекс державних, соціальних, гігієнічних і медичних мерів, направлених на збереження здоров'я людини і попередження захворювань порожнини рота і організму в цілому. Основною метою профілактики є усунення причин і умов виникнення і розвитку захворювань, а також підвищення стійкості організму до дії несприятливих чинників навколишнього середовища. Виділяють три види профілактики: первинну, вторинну, третинну.

2. Види профілактики

Первинна профілактика ставить перед собою завдання зберегти здоровими тканині пародонту, попередити дії чинників природного і соціального середовища, здатних викликати патологічні зміни в пародонті. Первинна профілактика включає наступні заходи: раціональне вигодовування і живлення, тренування жувального апарату для нормального формування пародонту, за свідченнями - раннє ортодонтическое| і ортопедичне лікування, формування мотивації по догляду за порожниною рота (зокрема регулярне використання обполіскувача для порожнини рота, наприклад Dentix®|), виявлення і усунення чинників риски, пов'язаних з аномаліями прикріплення вуздечок губ, мови, дрібного переддня, санацію порожнини рота.

Вторинна профілактика направлена на раннє виявлення захворювань пародонту, попередження прогресу захворювання і розвитку ускладнень. Заходи, що проводяться при вторинній профілактиці: виключення травматичних чинників (зубний камінь, нависаючі пломби, неякісні ортопедичні і ортодонтические| конструкції, аномалії прикусу, каріозні порожнини), професійна гігієна, контрольоване чищення зубів і використання лікувально-профілактичного обполіскувача, наприклад, Dentix®|. Саме Dentix®| ефективно попереджає і лікує: гінгівіт, стоматит, пародонтит|, кандидоз порожнини рота, пошкодження слизистої оболонки порожнини рота.

Третинна профілактика направлена на попередження переходу захворювання пародонту у важку форму, попередження загострень, відновлення функцій жувального апарату. Вона включає комплекс мерів по терапевтичному, хірургічному, ортопедичному і фізіотерапевтичному лікуванню.

Профілактика захворювань пародонту передбачає виконання програми стоматологічної освіти, виховання гігієнічних навиків у населення, раціонального харчування (з урахуванням складу і структури їжі).

Профілактика захворювань пародонту направлена на усунення причин і чинників риски. Основна увага повинна бути направлене на раціональне харчування, застосування препаратів фтору, усунення аномалій прикусу і патологічної оклюзії, аномалій будови і розташування деяких м'яких тканин і органів порожнини рота, наявність хвороб зубів, функціонального перевантаження щелепно-лицьової області, недостатньої гігієни порожнини рота.

Залежно від віку профілактика захворювань пародонту складається з певних заходів.

3. Профілактика захворювань пародонту у дітей

1. Перший рік життя. Забезпечення нормальної функції:

- смоктання;

- ковтання;

- забезпечення нормального зімкнення губ.

2. Вік 4 року (у цьому віці повинні бути треми і нормальне співвідношення щелеп):

- санація порожнини рота (відновлення нормальної форми коронок зубів пломбуванням і відновлення нормальної оклюзії);

- усунення шкідливих звичок (облизування губ, кусання нігтів і так далі);

- правильна їда (ретельне розжовування, не запиваючи).

З. Возраст 6-7 років:

- усунення шкідливих звичок;

- формування функцій ковтання (стежити за правильною вимовою звуків і так далі);

- вживання жорсткої їжі;

- миогимнастика|;

- гігієна порожнини рота;

- зміцнення здоров'я.

4. Вік старший за сім років:

- профілактика і своєчасне лікування аномалій прикусу;

- окклюзиография| (регулярне визначення жувального навантаження);

- усунення аномалії вуздечок;

- гігієна порожнини рота.

Первинна профілактика хвороб пародонту багато в чому схожа з профілактикою карієсу зубів. Велика увага приділяється нормалізації живлення з достатньою кількістю білка, аскорбінової кислоти, вітамінів Е і Р, зменшенням кількості борошнисто-кондитерських виробів, вживання жорсткої їжі. Важливо стежити за розвитком функцій дихання і ковтання дитини у момент формування молочного прикусу. Усуваючи пороки прикусу, які змінюють розподіл силових навантажень на зуби і альвеолярний відросток, можна попередити розвиток різних форм гінгівіту і пародонтита|.

Патологічний вплив на пародонт надає аномальне прикріплення вуздечки губи (на рівні верхівки ясенного сосочка), особливо коли вона масивна і щільна. За наявності дрібного преддверья| порожнині рота спостерігається відшаровування ясен від шийки зуба. Внаслідок чого розвиваються гінгівіт і пародонтит|. Тому профілактика повинна полягати в усуненні виявлених причин. Для чого рекомендуються пластика вуздечки, масаж ясен, спеціальні фізичні вправи, в 6-9 років можливо оперативна корекція тканин преддверья| порожнини рота. Для профілактики хвороб пародонту у дітей необхідне лікування гормональних дисфункцій сумісно з педіатрами, ендокринологами.

Важливо також своєчасно і якісно лікувати зуби, виключаючи пошкодження ясен і усуваючи осередки одонтогенної інфекції, а також необхідно проводити ортодонтическое| і ортопедичне лікування. Велике значення для профілактики захворювань пародонту має активне жування. Жорстка їжа і активне жування сприяють правильному формуванню і розвитку зубочелюстной| системи. Людям, у яких є початкові ознаки захворювання пародонту, необхідна дієта з обмеженням вживання вуглеводів, жирів. Необхідно вживати повноцінні білки, які грають важливу роль в профілактиці атеросклерозу, що впливає на виникнення пародонтозу.

Особливе місце в профілактиці захворювань пародонту належить раціональному догляду за порожниною


Сторінки: 1 2