У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





РЕФЕРАТ

на тему:

«Лікування пульпіту постійних зубів у дітей

План

Методи лікування пульпіту

Консервативний метод

хірургічний метод

Вітальні та де вітальні методи лікування

Висновки

Лікування пульпіту полягає у видаленні хворобливо зміненої пульпи, дезинфекції пульпарной камери, а також механічній і медикаментозній обробці каріозної порожнини, каналів кореня зуба і заповненні їх пломбувальним матеріалом.

Своєчасне лікування пульпіту допоможе зубу ще довгі роки виконувати своє призначення.

Методи лікування пульпітів:

- консервативний (біологічний): життєздатність пульпи зберігається;

Консервативний (біологічний) метод лікування пульпіту припускає повне збереження пульпи зуба. Застосовується при запальних захворюваннях пульпи, травматичному пульпіті, випадковому розтині порожнини зуба. Такий метод лікування пульпіту ефективний у молодих людей у віці до 30 років, що не мають захворювань внутрішніх органів, а також при початкових стадіях запалення пульпи, коли з моменту появи гострих болів пройшли не більше двох днів. Лікування пульпіту проводять за допомогою знеболюючих. Повністю віддаляються мертві тканини, формується порожнина. Основний етап лікування пульпіту в цьому випадку - накладення лікувальної пасти на саме дно порожнини. Паста володіє протизапальною дією і підсилює регенерацію тканин. При лікуванні в перші відвідини зуб відновлюють пломбою. Під час других відвідин порожнина закривається тимчасовою пломбою, а остаточно її відновлюють через 2—3 діб.

- хірургічний: запалена пульпа віддаляється, а канал кореня зуба заповнюється пломбувальним матеріалом.

Хірургічне лікування пульпіту має на увазі видалення всієї пульпи (экстирпационный| метод) або її коронкової частини (метод ампутації). Метод ампутації показаний при гострому пульпіті. Застосовують загальну анестезію. Порожнину зуба розкривають, за допомогою бору зрізають пульпу нижче за рівень звуження порожнини зуба, раневу поверхню промивають розчинами препаратів нитрофуранового| ряду і накладають пасту з гідроокису кальцію або окислу цинку з евгенолом, що ізолює прокладку, після цього порожнину пломбують.

При цьому методі лікування пульпіту видалення пульпи може проводиться двома способами:

Вітальний

Свідченнями для його застосування є всі форми пульпітів. Видалення пульпи відбувається під загальним або місцевим знеболенням.

Девітальний

При використанні цього методу, видалення пульпи відбувається після некротизации|, тобто убивання нерва.

У дітей найчастіше зустрічаються хронічні форми пульпіту.

Основним завданням при лікуванні пульпітів молочних зубів є збереження зуба до  фізіологічної зміни. На підставі досвіду роботи різними методами, ми вважаємо, що найбільш ефективним є метод пульпотомии|. Метод використовується на практичному прийомі, має добрі клінічні і рентгенологічні результати.

Лікування пульпіту полягає в:

1) витяганні мертвої пульпи - для усунення бактерій, що скупчилися усередині зуба;

2) обробці каналів - віддаляються нервова тканина і органічні відходи, які служать для бактерій сприятливим середовищем і їжею;

3) пломбуванні каналів - заповнюється і пломбується простір зубного нерва, бактеріям не залишається місця для існування

При пломбуванні каналів використовуються дві методики:

- метод латеральної конденсації з використанням гутаперчевих штифтів

- пломбування каналів за допомогою термафилов|.

Скільки лікують пульпіт?

У дітей дошкільного віку лікування пульпіту проводиться в 3 відвідини, що дозволяє добитися стійких результатів і понизити вірогідність ускладнень після лікування.

Проте, у разі обмеженості пацієнтів в часі, у разі відсутності клінічних протипоказань і готовності дитини до співпраці з лікарем, можливе виконання лікування пульпіту в одні відвідини – під анестезією.

Лікування пульпіту у дітей шкільного віку, що мають несформоване коріння зубів, здійснюється із застосуванням стерильного гідроокису кальцію – препарату "Каласепт".

Для того, щоб якісно вилікувати від пульпіту такий зуб, батькам необхідно бути готовим до того, що спостереження лікаря за дитиною повинне бути систематичним: необхідно буде бути в покладені терміни, визначені лікарем, для проведення рентгенограм і заміни лікувальної пасти усередині кореневого каналу. Це забезпечить безперервність формування кореня і збереже здоров'я тканин, що оточують зуб.

У дітей більш старшого віку, лікування пульпіту в постійному зубі з сформованим корінням, проводиться із застосуванням анестезії, рентгенологічного і електрометрії визначення довжини кореневих каналів, хіміко-механічного препарування системи кореневих каналів коріння; пломбування гутаперчею.

Наслідки пульпіту

У перші декілька днів після пульпіту можливий біль при тому, що накушує на зуб. Через деякий час зуб може зміниться в кольорі.

Зазвичай зуби уражені пульпітом мають досить великі каріозні порожнини, що іноді сприяє їх розколу, в незалежності є в зубах пломба чи ні, що вимушує ставити на них коронку.

Показання до застосування: хронічний фіброзний пульпіт молочних моляров|.

Протипоказання: некроз пульпи.

Пульпотомія проводиться з використанням препаратів на основі формокрезола|. «Крезацин», що випускається фірмою  PD| (Франція), або препаратом на основі глутаральдегида| «Ендожі № 3», Владміва  (Росія).

Дані препарати надають антисептичну дію на пульпу, купірують запальну реакцію пульпи і дозволяють зберегти молочний зуб до фізіологічної зміни.

Методика застосування:

1. Знеболення

2. Накладення коффердама

3. Препарування каріозної порожнини

4. Ампутація коронкової пульпи

5. Висушування стерильним ватяним тампоном для зменшення кровоточивості і огляду кукси пульпи

6. Нанесення на гирла кореневих каналів  одного з препаратів за допомогою ватяного тампона на 5 мин. На куксу пульпи накладається цинкоксид-| эвгенольная| паста, ізолююча прокладка, пломба.

Помилки і ускладнення при діагностиці і лікуванні пульпітів у дітей

Помилки в лікуванні і постановці діагнозу пов'язані з недостатнім збором анамнезу, неправильною оцінкою ознак і ступеня поширеності запалення пульпи, недооцінкою больового симптому. Вони можуть виникати також при недостатньому обгрунтуванні свідчень і протипоказань до лікування зубів з пульпітом біологічним і методом вітальної ампутації коронкової пульпи, недообліку своєрідності перебігу гострого загального пульпіту і реакції навколишніх м'яких тканин у маленьких дітей.

Багато неприємностей пов'язано з миш'яковистою пастою. Якщо тимчасова пов'язка накладена нещільно, то миш'яковиста паста, що просочилася в навколишні тканини, може викликати некроз слизистої оболонки ясен, щоки, мови. При тривалому зіткненні її з тканинами можливі некроз і секвестрація частини альвеоли. Із-за передозування або тривалого перебування миш'яковистої пасти в каріозній


Сторінки: 1 2