У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





КОНЦЕПЦІЯ
РЕФОРМУВАННЯ СТОМАТОЛОГІЧНОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ
(ОСНОВНІ ЗАСАДИ)

Загальна характеристика проблеми стоматологічного здоров'я населення

Однією з найбільш актуальних проблем в Україні є стан здоров'я населення, в тому числі його складової - стоматологічного здоров'я. Низький рівень стоматологічного здоров'я, насамперед дитячого населення та вагітних жінок, негативно впливає на стан загального здоров'я впродовж всіх періодів життя людини, спричиняючи соціальні та фінансові проблеми та негативно впливаючи на рівень соціально-економічного розвитку країни.

Особливе занепокоєння викликає стабільно висока поширеність стоматологічних захворювань у всі вікові періоди, насамперед значну ураженість твердих тканин зубів та пародонта у вагітних жінок та дітей. Результати епідеміологічних досліджень свідчать, що розповсюдженість карієсу зубів тимчасового прикусу у 6-ти річних дітей становить 87,9 % при інтенсивності ураження КПУ3- 4,6; розповсюдженість карієсу зубів постійного прикусу у 12-ти річних дітей - 72,3 % при інтенсивності ураження КПУ3- 2,75. В регіонах з вмістом фтору в питній воді менше 0, 5 мг/л розповсюдженість карієсу зубів становить 78,6 % при КПУ3- 3,62. В регіонах з вмістом фтору в питній воді більше 0,5 мг/л розповсюдженість карієсу зубів дорівнюється 61,7 % при КПУ3- 2,05. Розповсюдженість хронічного катарального гінгівіту серед дітей віком 12-15 років становить в середньому 70-80%, сягаючи в окремих регіонах 95-98%. Розповсюдженість зубощелепних аномалій у дітей та підлітків віком 7-18 років перевищує 60,0%. Високою залишається питома вага вроджених вад розвитку, пухлин, онкологічних та запальних захворювань, травм щелепно-лицевої ділянки. Стоматологічна захворюваність дитячого населення в забруднених регіонах перевищує у 1,5-3 рази аналогічні показники серед дітей, які проживають в екологічно благополучних регіонах.

В той же час європейські цілі, визначені ВООЗ до 2010 року (1987), передбачають конкретні заходи щодо підвищення рівня стоматологічного здоров'я, визначають чіткі показники інтенсивності і поширеності стоматологічних захворювань. Запровадження рекомендацій ВООЗ у країнах Європи довело значну соціальну і медичну ефективність стосовно підвищення і збереження високого рівня стоматологічного здоров'я населення. Більшість країн Євросоюзу, які запровадили рекомендовані ВООЗ принципи, вже досягли цілей стосовно стоматологічного здоров'я.

Нормативні акти стосовно запровадження засад стоматологічного здоров'я населення, організації стоматологічної допомоги та управління стоматологічною галуззю застарілі і в сучасних умовах не дозволяють реалізувати необхідні управлінські та лікувально-профілактичні заходи. Профілактика та лікування стоматологічних захворювань визнані загальнодержавним завданням і здійснювались у формі "Програми профілактики та лікування стоматологічних захворювань на 2002-2007 роки", затвердженої розпорядженням Президента України від 21 травня 2002 року №475/2002 та на територіальному рівні у вигляді складової частини комплексної програми. Однак, запровадження вказаної програми в умовах вкрай обмеженого фінансування не дозволило підвищити рівень стоматологічного здоров'я населення України.

Аналіз сучасного стану стоматологічної галузі в Україні та перспектив розвитку в України свідчить про необхідність реорганізації стоматологічної служби. В умовах сучасної соціально-економічної ситуації в Україні держава об'єктивно не в змозі повністю фінансувати з державного бюджету усі видатки, пов'язані з діяльністю галузі.

При цьому створення нової організаційної моделі стоматологічної служби в Україні має відбуватись в умовах реформування системи охорони здоров'я населення, як передбачається Проектом Закону України „Про внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров'я" (оприлюднений 15,05,2008 р.).

Основними інтегрованими показниками, які відображають стан стоматологічного здоров'я населення, є:

європейські цілі, визначені ВООЗ (1987) до 2010 року

глобальні цілі в галузі стоматологічного здоров'я до 2020 року, визначені в Заяві ВООЗ та FDI (18 вересня 2003 року).

завдання, визначені в Програмі стоматологічного здоров'я ВООЗ (2004).

Європейські цілі стосовно стоматологічного здоров'я, визначені ВООЗ (1987) до 2010 року передбачають, що:

80% шестирічних дітей будуть вільними від карієсу;

інтенсивність карієсу зубів у дітей дванадцятирічного віку не перевищить 1,5;

у дітей і підлітків до вісімнадцяти років не буде видалених зубів з приводу карієсу;

більш ніж 99% населення віком 35-44 років збереже не менше 20 функціонуючих зубів;

кількість беззубих пацієнтів віком 65 років і старше зменшиться до 20%;

буде існувати ефективна інформаційна система, що ґрунтується на статистично достовірних даних і дає можливість їх співставлення на міждержавному рівні за єдиними параметрами ВООЗ.

Глобальні цілі, визначені ВООЗ і FDI (2003) до 2020 року, передбачають:

сприяння стоматологічному здоров'ю і мінімалізацію впливу захворювань стоматологічного та щелепно-лицевого походження на загальне здоров'я і психосоціальний розвиток, зосереджуючи сили на популяризації стоматологічного здоров'я серед населення, яке в найбільшій мірі страждає від вказаних станів і захворювань;

мінімілізувати вплив стоматологічних і щелепно-лицевих проявів загальних захворювань окремих осіб і суспільства в цілому, використовуючи ці прояви для ранньої діагностики, профілактики і ефективного лікування системних захворювань.

Завдання, визначені в Програмі стоматологічного здоров'я ВООЗ (2004) включають:

впровадження системи моніторингу за всіма аспектами здоров'я населення;

виокремлення і поглиблене вивчення найбільш поширених захворювань;

адаптоване впровадження алгоритмів профілактики, діагностики і лікування, що базуються на доказовій медицині;

розробка власних (у кожній державі) алгоритмів профілактики з урахуванням регіональних профілів ризику.

Оптимальним шляхом, який допоможе розв'язати комплекс причин, що призводить до низького рівня стоматологічного здоров'я, недостатньої ефективності діяльності стоматологічної галузі, є розроблення та реалізація Концепції реформування стоматологічної служби України.

Як зазначено в Указі Президента України "Про невідкладні заходи щодо реформування системи охорони здоров'я населення" від 6 грудня 2005 року N 1694/2005, Кабінет Міністрів України має забезпечити розроблення в установленому порядку та внести на розгляд Верховної Ради України "Плану дій з реформування системи охорони здоров'я населення". У даному Плані слід передбачити, зокрема, заходи


Сторінки: 1 2 3 4