У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





 

Зміст

ВСТУП .……………………………………………………………………………...3

1. ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ……………………………………………………….…..6

Сучасні дані про будову чоловічих статевих залозу нормі………………..6

Причини, клінічні прояви пахвинної грижі та її вплив на фертильність...10

Оперативне лікування пахової грижі……………………………………....12

2. МАТЕРІАЛИ І МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕННЯ …………………………….........14

Матеріали дослідження……………………………………………………...14

Гістологічні та морфометричні дослідження паренхіми яєчка…………...15

Електронно-мікроскопічні дослідження паренхіми яєчка…………...…..19

3. РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕНЬ І ЇХ ОБГОВОРЕННЯ,,,…………………...….20

Морфо-функціональний стан паренхіми яєчка чоловіків зрілого віку в нормі…………………………………………………………………….......20

Ультраструктура яєчка чоловіків зрілого віку у нормі ………………......23

Морфологічні зміни у паренхімі яєчка спричинені герніопластикою …..26

Ультраструктурні зміни в яєчку спричинені герніопластикою ……....….29

ВИСНОВКИ..…………………………………………………………..……….…..30

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ……………………………………………….…………..32

ДОДАТКИ...………………………………………………………………...............34

ВСТУП

Актуальність теми.

Проблема чоловічого безпліддя залишається постійно актуаль-ною Це пов’язано з високою чутливістю паренхіми яєчок до впливу різноманітних факторів зовнішнього середовища та значною їx уразливістю. Ця проблема має виражений соціальний характер, бо останнім часом зростає кількість безплідних шлюбів. Їх питома вага досягає 15 %, при цьому 30 - 60 % з них зумовлені розладами запліднюючої здатності чоловіків, що негативно впливає на дітонародження. Нерідко причиною зниження сперматогенної та гормональної функції яєчка i безпліддя є гострі і хронічні розлади кровообігу в ньому[3;4].

Останні спостерігаються при наявності пахвинної грижі, вміст котрої створює періодичну або постійну компресію на кровоносні судини сім'яного канатика. Гіпоксія яєчка веде до структурних змін в оболонці сім'яних канальців та розладів сперматогенезу. Нерідко сама операція розсікання грижі негативно впливає на яєчка. Серед причин здатних викликати гострі та хронічні розлади кровообігу в яєчку з пошкодженням сперматогенної та ендокринної функції треба назвати травмування елементів сім'яного канатика при виконанні пластики пахвинного каналу та технічний брак, допущений при операції (компресія судин та нервів сім'яного канатика при надто тісному зашиванні внутрішнього чи зовнішнього отвору пахвинного каналу, поранення i перев'язка кровоносних судин яєчка їx тромбоз, утворення в місці хірургічного втручання рубців із втягуванням в них судин яєчка котрі викликають циркуляторну гіпоксію в органі та наступну його атрофію i безпліддя). При герніопластиці у дітей та підлітків трапляється пересікання сім'явиносної протоки з наступною аспермією[7;23].

У зв'язку з високою захворюваністю, відносно простою технікою операції, нескладним хірургічним інструментарієм та після операційним доглядом

хворих, герніопластика стала однією з найбільш поширених операцій. Серед багатьох факторів, що провокують розлади сперматогене-зу, важливе місце займають механічні ушкодження яєчка спортивного, побутового та виробничого характеру (удар, компресія). У практиці вони трапляються досить часто, але їх вплив на яєчко вивчений недостатньо.

Слід пам'ятати, що пластика стінок пахвинного каналу може негативно вплинути на сперматогенез не тільки через розвиток циркуляторної гіпоксії в яєчку, але й в наслідок порушень терморегуляції в органі у зв’язку з утрудненим венозним відтоком.

При хірургічному лікуванні косих пахвинних гриж часто застосовується пластика передньої стінки пахвинного каналу зі звуженням його поверхневого кільця. Хоча розміри пахвинного каналу не відіграють суттєвої ролі в патогенезі рецидиву грижі, рецидиву грижі, вони можуть значно утруднити кровообіг в яєчку, спричинити його набряк з подальшою частковою атрофією та розладами функцій[12].

У даній роботі визначено закономірності розвитку реактивних та компенсаторно-відновних процесів у сім'яних канальцях яєчок чоловіків при варикоцеле та у відповідь на механічну травму судинно-нервових елементів статевої залози при наявності пахвинної грижі, після пластики передньої та задньої стінок пахвинного каналу з метою профілактики в цих умовах набутого безпліддя[6;20].

Мета дослідження .

Метою даного дослідження е визначення закономірностей розвитку реактивних та компенсаторно-відновних процесів у сім'яних канальцях яєчка чоловіків у відповідь на механічну травму його судинно-нервових елементів при наявності пахвинної грижі та після пластики передньої задньої стінки пахвинного каналу.

Завдання дослідження.

Вивчити характер та динаміку структурних змін в

кровоносних судинах, компонентах гематотестикулярного бар’єру та сім'яних канальців чоловіків зрілого віку та при компресії судинно нервових елементі сім’яного канатика яєчка вмістом грижового мішка при наявності косої і прямої пахвинної грижі ;

Вивчити особливості структурних змін у кровоноснихсудинах,компонентах ГТБ та сім’яних канальцях після пластики задньої стінки пахвинного каналу ;

Вивчити зміни в кровоносних судинах і паренхімі яєчка після

пластики задньої стінки пахвинного каналу.

Об’єкт дослідження.

Яєчко чоловіків зрілого (22-35 років) віку, що перенесли герніопластикy.

Предмет дослідження

Власна оболонка звивистих сім'яних трубочок, клітини сперматогенного епітелію, клітини Лейдіга яєчка.

Наукова новизна дослідження

В даній роботі на основі комплексного морфологічного дослідження вивчено :

1) структурні зміни в артеріях, венах, судинах, мікроциркуляторного русла, сім’яних канальцях, компонентах гематотестикулярного бар’єру при прямій і косій пахвинній грижі;

2) вираженість морфологічних і ультраструктурних змін після пластики передньої, задньої стінки пахвинного каналу при косій пахвинній грижі та після пластики задньої стінки при прямій пахвинній грижі;

3) різницю в структурних змінах кровоносних судин паренхіми яєчка та гематотестикулярного бар’єра після пластики передньої і задньої стінки пахвинного каналу.

Практичне значення одержаних результатів

Результати роботи свідчать про необхідність раннього xipypгічного лікування пахвинних гриж з метою зменшення тривалості компресії кровоносних судин яєчка вмістом грижового мішка та зниження ймовірності часткової атрофії яєчка.

1. ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ

Сучасні дані про будову чоловічих статевих залоз в нормі

Чоловіча статева система включає чоловічі статеві залози - яєчка, сім'явиносні шляхи (над'яєчка, сім'явиносні протоки, сім'явипорскувальні протоки, сечівник) та додаткові органи (сім'яні пухирці, передміхурову залозу, цибулино-сечівникову залози, прутень) (мал. 1). Основна функція органів чоловічої статевої системи - генеративна, яка полягає в утворенні чоловічих статевих клітин - сперматозоїдів. Статеві органи містять ендокринні клітини, тому крім генеративної вони виконують ще й ендокринну функцію.

Яєчко (сім'яник, testis) розміщене у калитці (мошонці). Це парний орган овальної форми (мал. 1, мал. 2). Маса його в статево зрілого чоловіка складає 18-25 г, розміри 4x3x2,5 см. У яєчку утворюються сперматозоїди, продукуються чоловічі статеві гормони, а


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9