У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Історія хвороби: бронхіальна астма змішаного генезу

Історія хвороби: бронхіальна астма змішаного генезу

ПАСПОРТНІ ДАНІ:

П.І.Пб -

ВІК - 57 р.

ПРОФЕСІЯ – інженер.

МІСЦЕ РОБОТИ – акціонерний банк “Євроцентр”.

АДРЕСА - ДАТА ГОСПІТАЛІЗАЦІЇ – 11.03.2001, 1345/

КИМ НАПРАВЛЕНИЙ – швидкою доомогою.

СКАРГИ ХВОРОГО

(MOLESTIA AEGROTI).

При поступленні хворий скаржився на приступи ядухи, що супроводжується стахом смерті, сухий кашель, закладеність носа, утруднене дихання через ніс, задишку з утрудненим видихом, інтенсивний головний біль в потиличній ділянці розпираючого характеру, що підсилюється під час кашлю, серцебиття, біль в ділянці серця за грудиною, пекучого характеру без іррадіації, загальну слабкість.

ІСТОРІЯ ЗАХВОРЮВАННЯ

(ANАMNESIS MORBI).

Перші ознаки хвороби виникли в 1993 р., початок – гострий, виникли приступи ядухи, які повторювались по кілька разів в день, 5 разів виникали вночі. Хворий пов’язує хворобу з психоемоційним перевантаженням (перенервувався на роботі). Ядуха не залежала від пори доби, хворий не може казати причину кожного приступу, супроводжувалась страхом смерті. Ядусі передували закладення носа, утруднення дихання через ніс. При кожному приступі виникав сухий гавкаючий кашель, який переходив після закінчення приступу в вологий з виділенням 20-30 мл. скловидного дуже в’язкого, густого харкотиння, що важко виділяється, без запаху і домішок крові. Під час приступу виникали дифузні болі в грудній клітці, тупі, інтенсивні, посилюються при кашлі. При приступі виникав пекучий біль за грудиною без іррадіації. При нападах ядухи виникав інтенсивний розпираючий головний біль в потиличній ділянці. Загальний стан хворого під час нападів – середньої важкості. Положення в ліжку вимушене (ортопное). Вираз обличчя – неспокійний. Шкіра гіперемована. Склери ін’єковані. Хворий звернувся в Тернопільську міську клінічну лікарню №3, де йому було надано медичну допомогу (призначено еуфілін, сальбутамол). Після перебування в лікарні стан хворого значно покращився. Хворий отримав саніторно_курортне лікування в Криму. Приймав інгаляції сальбутамолу (при появі закладення носа). З 1994 року приступів ядухи не спостерігалося. З 1996 року хворий відчував задишку з утрудненим видихом при бігу, швидкому підніманні по сходах, а з 1998 року при звичайному фізичному навантаженні. Іноді відмічалось утруднене дихання через ніс. Задишка підсилювалась восени і зимою, особливо при виникненні гострого бронхіту. Іноді задишка виникала після психо_емоційного стресу. Восени і взимою виникав вологий гавкаючий кашель з виділенням невеликої кількості в’язкого харкотиння зеленуватого кольору.

11.03.2001 року о 12 годині виник новий приступ ядухи, який хворий пов’язує з прийманням анальгіну. Він викликав карету швидкої допомоги. Було введено еуфілін, що не принесло покращення. Хворого було доставлено в лікарню, в дуже важкому стані. Відмічався приступ ядухи, інтенсивні пекучі болі за грудиною, серцебиття, виник ціаноз обличчя, артеріальний тиск – 160/90, ЧСС – 95, аускультативно – вологі незвучні хрипи. Хворому було введено еуфілін, сальбутамол, дексаметазон. Приступ було знято до 1415. На час перебування в лікарні приступи не повторювались. Відмічалась задишка при звичайних фізичних навантаженнях.

ОПИТУВАННЯ ПО СИСТЕМАХ ОРГАНІВ

(STATUS PRAESENS SUBJECTIVUS).

Дихальна система.

Хворий скаржиться на утруднене дихання через ніс, закладеність носа, що тимчасово знімається нафтизином, сухість в роті. Відмічаються серозні виділення з носа, кровотечі з носа не було. Сухості за грудиною хворий не відчуває. Спостерігається сухий гавкаючий кашель, який переходить після закінчення приступу в вологий з виділенням 20-30 мл. скловидного дуже в’язкого, густого харкотиння, що важко виділяється, без запаху і домішок крові. Між приступами – вологий кашель з виділенням харкотиння зеленуватого кольору. Під час приступу виникали дифузні болі в грудній клітці, тупі, інтенсивні, посилюються при кашлі. Задишка в хворого виникає при фізичному навантаженні (ходьба), утруднений видих, може виникати при хвилюванні.

Хворий не скаржиться на лихоманку, підвищену пітливість, нічні поти.

Серцево_судинна система.

При приступі виникав пекучий біль за грудиною без іррадіації, приступоподібний, інтенсивний, проходить після зняття бронхоспазми. Хворий скаржиться на періодичне серцебиття, що виникає при кожному приступі ядухи, іноді між приступами (при фізичному навантаженні, хвилюванні), перебої в роботі серця хворий заперечує. Хворий не скаржиться на набряки, переміжну кульгавість.

Нервова система та органи чуття.

Головні болі, що спостерігаються при нападі ядухи, переважно в потиличній ділянці, інтенсивні, розпираючого характеру, посилюються під час кашлю, зникають при купуванні приступу. Спостерігаються часті ниючі головні болі без чіткої локалізації, середньої інтенсивності, тривалістю 2-3 години, що полегшуються при прийманні корвалолу.

Голокружіння хворий не спостерігав. Іноді виникає безсоння. Працездатність дещо знижена. Підвищена дратівливість. Корчі, парестизії, запаморочення, втрати свідомості не відмічалися. Під час нападів ядухи виникає шум у вухах. Хворий скаржиться на зниження зору. Відчуття запаху, смаку, і слуху не порушені.

Травна система.

Апетит хворого дещо зменшений. Постійна спрага відсутня, за добу випиває близько двох літрів рідини. При закладенні носа відмічається сухість в роті. Присмаку гіркоти, зіпсуття смаку, болів і печії в язиці немає. Слинотеча не спостерігається.

Ковтання і проходження їжі по стравоходу неболісні. Болі в животі відсутні. Нудота, блювота не спостерігались. Відрижки і печії не було. На здуття живота хворий не скаржиться. Акт дефекації самостійний, відходження газів вільне, стілець регулярний, оформлений, звичайного кольору, без домішок крові, слизу та гнійних виділень. Свербіння та болі в ділянці заднього проходу відсутні.

Сечовидільна система

Болей в ділянці попереку та над лобком не відмічається. Сечопуск вільний, вдень 5-6 раз, вночі немає. За добу – 1,2 літра сечі світло-жовтого кольору, осаду не спостерігається. На мимовільний сечопуск не скаржиться.

Ендокринна система.

Порушення росту не помічено, розростань пальців, підборіддя, язика і носа немає. Вага коливається в межах 86-87 кг. Надмірної пітливості чи сухості шкіри нема, рубці не відмічаються. Надмірного оволосіння не спостерігається. Відмічається


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7