У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат

 

Ендогенна профілактика карієсу

Профілактика й лікування початкової стадії карієсу здійснюються за допомогою з'єднань фтору З'єднання фтору нормалізують мінеральний і білковий обмін, що створює сприятливі умови для мінералізації твердих тканин зуба й костей кістяка. Призначення препаратів фтору в період мінералізації твердих тканин сприяє підвищенню їх карієсрезистентності, що використається при проведенні профілактичних заходів у дитячому віці.

З'єднання фтору надходять в організм із водою і їжею. Оптимальна кількість фтору, що вводить в організм дорослої людини, перебуває в межах 1,2-2,6 мг у добу, а дитини, що вводить в організм - 1,2-1,6 мг.

Для профілактики карієсу зубів застосовують органічні й неорганічні з'єднання фтору. Найчастіше вживають натрію фторид, калію фторид, олова фторид, амінофторид, титану фторид. Фториды призначають місцево й усередину.

Місцево використають 0,05—0,2 % водяний розчин натрію фторида (для полоскань, аплікацій, електро- і фонофореза), а також фторлак, фторвмісні гелі й зубні пасти.

Натрію фторид (Natrium fluoratum) при місцевому застосуванні вступає в хімічну сполуку з одним з основних мінеральних компонентів емалі — гідроксиапатитом, перетворюючи його в гідроксифторапатит і фторапатит, більше стійкий до впливу кислот. Утворення фторапатита в емалі знижує також її проникність.

Розчини натрію фторида (0,05 % й 0,2 %) призначають як місцеві засоби дітям з 6 років і дорослим у вигляді полоскань. Полоскання порожнини рота розчинами натрію фторида проводять після їжі й чищення зубів у вигляді пасажу (3 полоскання по 1 хв): 0,05 % розчином щодня по одному пасажі, 0,2 % розчином - один пасаж в 1-2 тиж. Діти 6-9-літнього віку беруть для полоскання по 7,5 мол розчину (десертна ложка), у віці 10 років і більше - по 15 мол розчину (їдальня ложка). Полоскання розчинами натрію фторида проводять протягом 9 міс, повторюючи курс лікування щорічно. Можливо одночасне застосування таблеток, розчинів натрію фторида й фторлака.

Rp Sol Natrii fluorati 0,05 % 50 ml
D S. Для полоскань порожнини рота

Для аплікацій використають 0,2 % розчин або 1- 2 % гель натрію фторида. Перед процедурою поверхня зубів ретельно очищають від зубного нальоту, ізолюють від слини й висушують. Потім на поверхню зубів на 4-5 хв накладають пухкі ватяні тампони, змочені розчином натрію фторида. На курс лікування 4-7 аплікацій (2 рази в рік).

Rp.- Sol Natni fluorati 0,2 % 50 ml

D S Для аплікацій на поверхню емалі зуба або для електрофореза (уводити з катода протягом 2-3 хв); курс 4-7 процедур

Фторлак (Phthorlacum) — композиція природних смол грузлої консистенції, темно-жовтих кольорів, що містить 2,9 % фтору. До складу фторлака входять (з розрахунку на 100 г): натрію фторид (5 г), бальзам піхтовий (40 г), шелак (19 г), хлороформ (12 г) і спирт етиловий (24 г). У воді не розчиняється, рН 5,25.

Плівка фторлака довгостроково втримується на поверхні зуба, насичуючи поверхневий шар емалі іонами фтору, що сприяє утворенню більше міцного й менш розчинного в кислотах фторапатита.

Для профілактики карієсу фторлак застосовують у дітей у віці від 7 до 14 років. Препаратом обробляють всі зуби 3 рази з інтервалом 6 міс.

Як лікувальний засіб при карієсі в стадії плями й гіперестезії твердих тканин зубів фторлак наносять на окремі уражені зуби 1-2 рази в тиждень. Курс лікування - до 4 аплікацій. При необхідності через 6-12 міс проводять повторний курс лікування препаратом.

Rp.: Phthorlacum 25 ml

D.S. Нанести на поверхню зуба на 3- 5 хв

Для профілактики карієсу фторлак застосовують у такий спосіб. Поверхня зуба ретельно очищають від зубного нальоту, протирають ватяним тампоном (ретельного висушування не потрібно). За допомогою пензлика або пластмасової (дерев'яної) лопаткоподібної палички препарат тонким шаром наносять на поверхню зубів, починаючи із зубів нижньої щелепи (щоб уникнути нагромадження слини). Протягом 4-5 хв після нанесення фторлака (поки лак не підсохне) хворий не повинен закривати рот. Протягом 12-22 ч варто вживати тільки рідку їжу й не чистити зуби. Рекомендують трикратне покриття зубів фтором-лаком з інтервалом 1-2 дні. Через 6 міс процедуру повторюють.

Для аплікацій застосовують 0,2 % розчин натрію фторида або 1-2 % фторвмісний гель. Перед аплікацією поверхня зубів ретельно очищають від зубного нальоту, ізолюють від слини й висушують тампонами або повітрям. Потім на поверхню зубів на 4-5 хв накладають пухкі ватяні тампони, просочені лікарським засобом. На курс лікування - по 3-7 аплікацій 2 рази в рік.

Для аплікацій рекомендується 1-2 % гель натрію фторида на 3 % агарі. У розігрітому виді гель наносять на ретельно очищену й висушену поверхню зубів за допомогою пензлика. При зіткненні з поверхнею зуба гель застигає у вигляді тонкої плівки. Не дозволяється приймати їжу протягом 3 ч. На курс - 3-5 аплікацій.

Фторвмісні гелі й лаки поступово витісняють місцеве використання розчинів фторидів, оскільки вони мають перед розчинами ряд переваг. По-перше, завдяки своєї грузлої консистенції вони краще втримують фториди на поверхні зуба. Крім того, гелі можна наносити, використовуючи відбиткові ложки, одночасно на всі зуби за одну процедуру, що заощаджує час лікаря-стоматолога й пацієнта.

При роботі фторвмісними гелями слід дотримуватися мір, що дозволяють мінімізувати проковьнуті пацієнтами гелю:*

під час аплікації використати слюновідсмоктувач;*

обмежувати кількість гелю, що поміщає в кожну виготовлену по індивідуальному замовленню відбиткову ложку, 5-10 краплями;*

під час процедури хворий повинен сидіти прямо, нахиливши голову вперед.

Фторвмісні гелі найкраще накладати за допомогою відбиткових ложок, покритих пористою гумою. Тривалість аплікації не повинна перевищувати 4 хв. Після


Сторінки: 1 2 3