У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





-

Фізіологічні механізми короткотривалої пам'яті у людей різного віку

магістерська робота для здобуття кваліфікації

магістр-біолог

ЗМІСТ

ВСТУП ...............................................................................................................3

1. ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ.................................................................................5

1.1. Загальна характеристика пам'яті..................................................5

1.2. Теорія пам'яті.................................................................................6

1.3. Види пам'яті....................................................................................9

1.4. Характеристика процесів пам’яті................................................15

1.5. Фізіологічні механізми короткочасної пам’яті..........................22

1.6. Мнемічні властивості особистості..............................................24

1.7. Розвиток пам’яті...........................................................................26

2. МАТЕРІАЛИ І МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕННЯ.......................................32

2.1. Порівняльне дослідження безпосереднього та опосередкованого

запам’ятовування абстрактних понять.....................................32

2.2. Визначення короткочасної образної пам’яті...................... 33

2.3. Визначення зорової образної пам’яті.......................................33

2.4. Визначення логічної та механічної пам'яті..............................33

2.5. Методика вивчення продуктивності пам'яті............................34

3. РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕННЯ ТА ЇХ ОБГОВОРЕННЯ..............35

3.1. Аналіз процесу опосередкованого запам’ятовування............35

3.2. Аналіз короткочасної образної пам’яті у людей різного віку.............................................................................................. 37

3.3. Аналіз короткочасної зорової пам’яті у людей різного віку...............................................................................................39

3.4. Аналіз логічної та механічної пам'яті......................................41

3.5. Аналіз продуктивності пам'яті у людей різного віку.............43

ВИСНОВКИ.................................................................................................45

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ............................................................................46

ДОДАТКИ.....................................................................................................49

ВСТУП

Актуальність теми полягає в тому, що пам’ять є соціальною спадкоємницею, нашим безцінним багатством і силою. Завдяки їй людина у вигляді знань може присвоювати надбання попередніх поколінь. Пам’ятаючи минуле, вона краще розуміє теперішнє і може прогнозувати майбутнє. Людина без пам’яті перестає бути особистістю, не орієнтується в часі і просторі.

Розвиток людини як особистості, ускладнення її поведінки і поступове збагачення її діяльності відбувається за рахунок нагромадження індивідуального досвіду. Його формування було б неможливим, якби відчуття, сприймання, думки, переживання, які виникають в корі головного мозку, безслідно зникали. Ніяка актуальна дія немислима поза процесами пам’яті, бо протікання будь-якого психічного акту передбачає утримання його елементів для скріплення з наступним. Без цього неможливий розвиток людини. Будучи найважливішою характеристикою всіх психічних процесів, пам’ять забезпечує єдність і цілісність особистості людини. Пам’яттю називають процеси запам’ятання, збереження, відтворення і забування різноманітного досвіду. За ім’ям грецької богині пам’яті Мнемозіни їх ще називають мнемічними процесами.

Матеріальною основою процесів пам’яті є здатність кори головного мозку утворювати тимчасові нервові зв’язки, зберігати, закріплювати і відновлювати сліди минулих вражень. Для розуміння причинного обумовлення процесів пам’яті важливе значення має поняття підкріплення, під яким найчастіше розуміють досягнення безпосередньої мети дії індивіда. Підкріплення, таким чином являє собою співпадання утвореного зв’язку з досягненням мети дії, а, як тільки зв’язок співпав з досягненням мети, він залишається і зміцнюється. Отже, фізіологічне поняття підкріплення співставлене з психологічним поняттям мети дії, являється пунктом злиття фізіологічного і психологічного аналізу механізмів запам’ятання.

Особливістю пам'яті є те, що її складові виступають водночас і як автономні процеси. Звичайно, можливе таке їх поєднання, як-от у короткочасній пам'яті, коли всі процеси здійснюються послідовно, один за одним, і процес запам'ятовування одразу переходить у зберігання, а невдовзі й у відтворення (застосування), як і в забування відразу ж після використання. Однак у більшості випадків кожний із процесів пам'яті може здійснюватися самостійно. При цьому інші процеси можуть бути відстроченими в часі або й не відбутися зовсім.

Мета роботи. Вивчити фізіологічні механізми та властивості короткочасної пам’яті у людей рiзного вiку.

Завдання роботи.

1. Вивчити індивідуальні особливості короткочасної пам’яті.

2. Вивчити безпосереднє та опосередковане запам’ятовування абстрактних понять.

3. Визначити короткочасну зорову пам’ять у людей різного віку.

4. Визначити короткочасну образну пам’ять у людей різного віку.

Практичне значення цієї роботи визначається можливістю використовування одержаних даних і висновків на практиці у загальноосвітніх установах для поліпшення засвоєння знань студентами і підвищення продуктивності запам’ятовування навчального матеріалу.

1. ОГЛЯД ЛIТЕРАТУРИ

1.1. Загальна характеристика пам'яті

Кожного дня ми взнаємо багато нового, з кожним днем збага-чуються наші знання. Все, про що дізнається людина, може бути надовго збережене в «кольорах» її мозку. Мозок не тільки збе-рігає наші знання про навколишній світ, а й має здатність за на-шим бажанням відтворювати ці знання. [4]

Процес запам’ятовування, збереження і наступного пригадування або упізнавання того, що людина раніше сприймала чи робила, називається пам’яттю. Значення пам'яті в житті людини дуже велике. Абсолютно все, що ми знаємо, вміє-мо, є наслідок здатності мозку запам'ятовувати й зберігати в па-м'яті образи, думки, пережиті почуття, рухи та їх системи.

Пам'ять зберігає нам знання, а без знань немислимі ні плід-на діяльність, ні успішне навчання. Чим більше людина знає та вміє, тобто чим більше зберігається в неї в пам'яті, тим більшу користь вона зможе принести своєму народові, своїй Батьківщині.

Пам'ять, як і всі інші психічні процеси, має характер діяль-ності. Чи запам'ятовує людина, чи згадує вона, а чи пригадує що-небудь, відтворює або взнає — завжди вона здійснює певну психічну діяльність.

Людина запам'ятовує найміцніше ті факти, події та явища, які мають для неї, для її діяльності особливо важливе значення. І навпаки, все те, що для людини малозначуще, запам'ятовуєть-ся набагато гірше й скоріше забувається. [6]

Як відомо, спрямованість особистості виражена в її інтересах та схильностях. Інтереси людини дуже сильно впливають на па-м'ять— забезпечують успішність запам'ятовування. Особливо велике значення для запам'ятовування мають стійкі інтереси, що характеризують особистість. Усе, що в навколишньому житті по-в'язано з стійкими інтересами, запам'ятовується краще, ніж те, що з ними не пов'язано. Це й буде проявом вибірковості пам'яті.

У дітей шкільного віку особливо яскраво проявляється вплив інтересу на продуктивність запам'ятовування. Відомо, що багато хто з школярів неоднаково запам'ятовує і засвоює різні навчаль-ні предмети. Пояснюються ці факти не різною пам'яттю учня, а різним інтересом до виучуваних предметів. Педагогічна практика показує, що коли вчитель виховує в дітей інтерес до так званих нелюбимих предметів, запам'ятовування та засвоєння цих пред-метів учнями різко поліпшується. [7]

На запам'ятовування великий вплив справляє емоційне ставлення людини до того, що запам'ятовується. Якщо предмет чи які-небудь


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12