У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ТЕМА:

“Британський парламент”

БРИТАНСЬКИЙ ПАРЛАМЕНТ

Британський парламент — один з найстарших парламентів світу (часто його називають “праматір'ю” — точніше було б говорити “прабатьком” — парламентів). Він виник наприкінці XIII століття і з тих пір продовжує функціонувати без перерв протягом усієї політичної історії країни.

Тривалий еволюційний шлях обумовив характерну для вищого представницького органа країни наступність. Британський парламент — дивний приклад сполучення старих і нових форм, їхніх нашарувань, співіснування. Ця особливість знаходить висвітлення в багатьох сторонах його організації і діяльності.

Саме поняття “парламент” уживається тут у різних змістах. Коли говорять про парламент як верховному законодавчому органі, мають на увазі не тільки обидві палати парламенту — палату громад і палату лордів, але і монарха, тому що тільки єдність усіх названих елементів утворить у правовому змісті те, що називають парламентом. Іноді термін “парламент” уживають для позначення обох палат парламенту, але найчастіше під парламентом мають на увазі його основну частину — палату громад. Члени палати громад іменуються “членами парламенту”. Уряд несе відповідальність тільки перед палатою громад, і ця відповідальність іменується “парламентської”. Саме палата громад здійснює те, що називають “парламентським контролем над фінансами”.

Своєрідність британського парламенту — дуже сучасного по самій своїй суті установи —виявляється й у тій ролі, що в організації його діяльності грають різного роду церемонії. Пишно й урочисто, з дотриманням стародавніх ритуалів проходить щорічне відкриття парламентських сесій. Спеціальна посадова особа палати лордів — герольдмейстер запрошує членів палати громад у палату лордів, щоб заслухати тронну мову королеви. Посадові особи палат проводять засідання, одягнені в суддівські перуки і мантії. Обидві палати мають свої символи — чорний жезл і булаву. З глибокими історичними традиціями зв'язане і саме місце, де палати проводять свої засідання. Вестмінстерський палац, зведений ще до норманнського завоювання, протягом тривалого часу служив головною резиденцією королів. У 1941 р. приміщення, де засідала палата громад, було зруйновано німецькою бомбою. Пізніше його відновили в колишніх розмірах, хоча місць на депутатських лавах не вистачало для всіх членів палати.

Особливістю британського парламенту є те, що він функціонує в унікальних умовах відсутності в країні писаної конституції. Деякого правила, що відносяться до його організації і діяльності, містяться в звичайних законах країни (їхній дуже мало), інші — у неписаних нормах конституції, конституційних угодах. Положення парламенту в конституційній системі визначається двома фундаментальними принципами — парламентського верховенства і парламентарного (відповідального) правління. Реальне ж функціонування всього парламентського механізму засновано на існуванні в країні двопартійної системи. Під її впливом знаходиться вся організація виборчого процесу — починаючи від висування кандидатів, розподілу країни на виборчі округи і кінчаючи способом підрахунку голосів виборців. Вона впливає на внутрішню організацію і діяльність парламенту. Під її впливом склалися найбільш істотні конституційні угоди, що обумовлюють весь комплекс відносин між парламентом і урядом.

При двопартійній системі обидві партії поперемінно змінюються у влади. У таких умовах уряд, як правило, має у своєму розпорядженні підтримку більшості в палаті громад, і це дає йому дуже сильні позиції в парламенті. Фактором посилення ролі уряду стало також надзвичайне зростання значення в державному керуванні постійного, професійного чиновництва. Обоє названих фактора сприяли витисненню класичної моделі парламентарного правління, названої “вестмінстерської” (по місцеві розташування парламенту), нової — “моделлю Уайтхолла”, названої так по місцеві розташування уряду.

Процес переміщення центра влади від парламенту до уряду дуже гостро порушив питання про саме призначення представницького органа, його реальному положенні в конституційній системі. В останні два десятиліття в Англії були проведені серйозні реформи, загальний зміст яких зводився до того, щоб підвищити ефективність діяльності парламенту, забезпечити парламентаріям більш широкі можливості для участі в здійсненні основних функцій представницького органа. Була реорганізована система парламентських комітетів, створена посада омбудсмена, прийняті заходи для підвищення професіоналізму депутатів і ін. При цьому “праотець” парламентів вивчав і освоював новий досвід інших країн і часто запозичав ту практику, що вважав для себе вигідної і корисний (американська система комітетів з розслідування діяльності міністерств, інститут уповноваженого по контролі за недозволеними діями державних органів і посадових осіб і ін.).

Британський парламент — надзвичайно активна представницька установа. Він має тривалі політичні традиції і нагромадив багатий досвід ведення публічних дебатів і дискусій. Його дійсна роль визначається не стільки формально приналежними йому повноваженнями, скільки реальним положенням як форум, на якому привселюдно і гласно обговорюються питання внутрішньої і зовнішньої політики, важливі суспільні і політичні справи, що хвилюють населення країни. Ця роль парламенту з всією очевидністю виявляється в моменти гострих політичних і соціальних криз, коли він стає центром політичних дискусій, фокусом усього політичного життя. Парламент здатний впливати на хід подій, суспільну думку, політику уряду.

ПАЛАТА ГРОМАД.

ФОРМУВАННЯ І СКЛАД ЧЛЕНІВ

Порядок формування

Одна з найважливіших особливостей парламенту (власне, його основної частини — палати громад) — виборність. Це єдиний виборний центральний орган державної влади в країні.

Правила, що визначають проведення виборів, мають надзвичайно велике значення для політичного життя країни. Зрештою саме в процесі парламентських виборів зважується питання про те, яка з двох головних партій, що складають двохпартійну систему, буде правити країною. Звичайно основні правила, що відносяться до виборчої системи, містяться в конституції. У Великобританії порядок проведення виборів визначається парламентським законодавством.

Парламентські вибори тут мають глибокі історичні корені і традиції, і норми виборчого права складалися в ході тривалої еволюції. Інша особливість виборчого права


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7