У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Поняття референдуму.

Види референдумів в Україні

Особливим інститутом демократії є референдум як один із засобів демократичного управління державними справами.

Референдум (лат. — те, що повинно бути повідомленим) — засіб вирішення шляхом голосування кардинальних проблем за-гальнонаціонального і місцевого значення (прийняття консти-туції, інших важливих законів або внесення до них змін, а також інших рішень з найважливіших питань). Референдум є одним із важливих інститутів безпосередньої демократії, проводиться з метою забезпечення народовладдя — безпосередньої участі гро-мадян в управлінні державою і місцевими справами.

Референдуми за предметом проведення:*

конституційний — на всенародне голосування виноситься проект конституції або конституційні поправки;*

законодавчі — на всенародне голосування виносяться про-ект закону або чинний закон;*

консультативний — проводиться з метою виявлення гро-мадської думки щодо принципового питанню державного життя.

Референдуми за ступенем обов'язковості проведення:*

обов'язковий — предметом референдуму є питання, відне-сені Конституцією до виключного вирішення в результаті все-народного опитування (наприклад, відповідно до ст. 73 Консти-туції України виключно всеукраїнським референдумом вирішу-ються питання про зміну території України);—

факультативний — проводиться з метою виявлення громад-ської думки щодо конкретного питання, яке цікавить певну ча-стину населення регіону (наприклад, про встановлення вільної економічної зони у Харківській області).

Предметом референдуму можуть бути питання:—

що мають істотне значення для визначення політики дер-жави

ззовні (міжнародні-правові питання) — входження країни до певних міждержавних структур, співтовариства, наприклад, про членство країни в Європейському Співтоваристві;—

що мають істотне значення для вдосконалення системи управ-ління

усередині (адміністративно-правові питання) — вирішення питань управлінського характеру, наприклад, зміна адміністра-тивно-територіального поділу.

Юридичні наслідки зазначених референдумів — різні:

1. Результати конституційного і законодавчого референдумів мають найвищу юридичну силу, не потребують затвердження. Вони є загальнообов'язковими для державних органів, слугують правовим підґрунтям їх правотворчої і правозастосовної діяль-ності.

2. Результати консультативного референдуму не є обов'язкови-ми для винесення адекватного рішення з опитуваного питання. Вони мають дорадчий характер, розглядаються і враховуються при прийнятті рішень відповідними державними органами.

За територією проведення референдум може бути:

(1) Загальнонаціональним — проводиться в масштабах усієї країни. Доцільно проводити перед референдумом всенародне або широке громадське обговорення питань, що вирішуються рефе-рендумом.

Відповідно до Конституції України (ст. 72) загальнонаціона-льний, усеукраїнський референдум призначається Верховною Радою або Президентом. Призначення всеукраїнського рефере-ндуму відбувається відповідно до народної ініціативи за вимо-гою не менш як 3 мільйонів громадян України, які мають право голосу, за умови, що підписи щодо призначення референдуму зібрано не менше як у двох третинах областей і не менш як по 100 тисяч підписів у кожній області.

Референдум в Україні не допускається щодо законопроектів з питань податків, бюджету та амністії. Як уже зазначалося, виключно всеукраїнським референдумом вирішуються питання про зміну території України.

(2) Місцевим — проводиться в межах окремих суб'єктів фе-дерації (у федеративній державі) або адміністративно-територі-альних одиниць (в унітарній та федеративній державах) із ме-тою вирішення найважливіших питань місцевого значення.

Прийняті рішення на місцевому референдумі (наприклад, пе-рейменування сіл, міст або дострокове припинення повнова-жень місцевої Ради, її голови) мають вищу юридичну силу щодо рішень відповідних місцевих Рад народних депутатів.

Новий усеукраїнський референдум з питань, що раніше ви-носилися на референдум, може бути проведений через 5 років, а місцевий референдум — через 1 рік від дня проведення попе-реднього референдуму з цих самих питань.

У виборах і референдумах мають право брати участь грома-дяни України, які досягли на день їх проведення 18 років. Гаран-тується вільне волевиявлення. Голосування під час виборів і ре-ферендумів є таємним: контроль за волевиявленням громадян не допускається.

У Швейцарії, крім референдуму, інститутами безпосередньої демократії є народне вече, народна законодавча ініціатива. У США референдум застосовується нарівні з законодавчою іні-ціативою. У Франції через три роки після проведення першого референдуму в 1789 p. почали практикуватися плебісцити — все-народні опитування, які розглядаються як синоніми референ-думів.