У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





РЕФЕРАТ по ПОЛІТОЛОГІЇ

РЕФЕРАТ по ПОЛІТОЛОГІЇ

Політичний режим. типологія політичних режимів.

ВВЕДЕННЯ.

Я вибрав цю тему тому, що хочу краще розібратися в процесах, що відбуваються сьогодні в Росії, оскільки наша країна знаходиться на стадії переходу від одного політичного режиму до іншого, а саме від " тоталітаризму" до " демократії".

В своїй роботі мені хотілося б з'ясувати, що стоїть за цими термінами.

Почну з визначення політичного режиму. Кожна держава має свій політичний режим. Політичний режим означає сукупність прийомів, методів, форм, способів здійснення політичної державної влади в суспільстві, характеризує ступінь політичної свободи, правове положення особи в суспільстві і певний тип політичної системи, існуючої в країні.

Режим - управління, сукупність засобів і методів здійснення економічної і політичної влади пануючого класу ( * ).

В сучасному світі можна говорити про 140-160 режими, які трохи відрізняються один від одного.

Античний філософ Арістотель дає два критерії, по яких можна провести класифікацію:

по тому, в чиїх руках влада; по тому, як ця влада використовується.

"3 правильні " форми держави: монархія ( влада однієї людини ), аристократія ( влада в руках небагатьох "кращих" ), полития ( влада більшості з середніх в майновому відношенні людей ).

"неправильні" форми держави - ті, при яких люди, що стоять у влади, діють у власних інтересах, не піклувавшися про благо суспільства. До "неправильних" форм відносяться: тиранення ( влада в руках тирана ),олигархия ( у влади імуща меншина ) і демократія ( контроль суспільства (більшості ) над владою)).

------------------------------------------------------

( * ) Політологічний словник. М., 1991.

Демократія розумілася як форма держави, в якій влада належить всім або більшості вільних громадян, що підкоряються закону. Таке уявлення про демократію зберігалося аж до кінця 1868 року, а з часів Великої

французької революції поняття демократії стало застосовуватися не до форм, а до принципів політичного пристрою держави. Виділяють два основні демократичні принципи: свобода і рівність.

Одна з достатньо простих, широко поширених, класифікацій політичних режимів - розподіл їх на тоталітарні, авторитарні і демократичні. Типологія політичних режимів:

а) демократичний політичний режим;

б) ліберальний політичний режим;

в) авторитарний політичний режим;

г) тоталітарний політичний режим.

2.ДЕМОКРАТИЧЕСКИЕ РЕЖИМИ.

Демократія - ( від старогрецького DEMOS - народ і CRUTOS - влада ) -народовластие - це одна з основних форм пристрою будь-якої організації, заснованої на рівноправній участі її членів в управлінні і ухваленні в ній рішень по більшості; ідеал суспільного пристрою : свобода, рівність, пошана людської гідності, солідарність і т.д.; соціальний і політичний рух за народовладдя. З моменту виникнення демократія пов'язана з державою, а значить з примушенням, і в кращому разі є владою більшості над меншиною, а частіше всього формою правління добре організованої привілейованої меншини, більшою чи меншою мірою підконтрольної народу.

Демократичний режим - характеризується високим ступенем політичної свободи людини, реальним здійсненням його прав, що дозволяє йому робити вплив на державне управління суспільством. Політична еліта, як правило, досить вузька, але вона спирається на широку соціальну базу.

Характерні риси демократичного режиму:

Суверенітет народу: саме народ вибирає своїх представників влади і може періодично змінювати їх. Вибори повинні бути чесними, змаганнями, регулярно тими, що проводяться. Під "змаганнями" розуміється наявність різних груп або індивідуумів, вільних виставляти свою кандидатуру. Вибори не будуть змаганнями, якщо одні групи ( або індивідууми) мають нагоду брати участь, а інші її позбавлені. Вибори вважаються чесними, якщо немає махінацій і є спеціальні механізм чесної гри. Вибори бувають нечесними, якщо бюрократична машина належить одній партії, навіть якщо ця партія відноситься терпимо до інших партій під час виборів. Використовуючи монополію на засоби масової інформації, що стоїть у влади партія може впливати на громадську думку до такого ступеня, що вибори не можна вже назвати чесними. Періодична виборність основних органів держави. Уряд народжується з виборів і на певний, обмежений термін. Для розвитку демократії недостатньо регулярно проводити вибори, необхідно, щоб вона спиралася на виборний уряд. В Латинській Америці, наприклад, вибори проводяться часто, але багато латиноамериканських країн знаходяться зовні демократії, оскільки найпоширеніший спосіб зсуву президента - військовий переворот, а не вибори. Тому, необхідна умова демократичної держави - особи, що здійснюють верховну владу, обираються, причому обираються на певний, обмежений термін, зміна уряду повинна відбуватися в результаті виборів, а не за бажанням якогось генерала. Демократія захищає права окремих осіб і меншини. Думка більшості, виражена демократичним шляхом на виборах, це лише необхідна умова демократії, проте, зовсім не недостатнє. Лише поєднання правління більшості і захист прав меншини складають один з основних принципів демократичної держави. Якщо ж відносно меншини застосовуються дискримінаційні заходи, режим стає недемократичним, незалежно від частоти і чесності виборів і зміни законно вибраного уряду. Рівність прав громадян на участь в управлінні державою: свобода створення політичних партій і інших об'єднань для виразу своєї волі, свобода думок, право на інформацію і на участь в конкурентній боротьбі за заняття керівних посад в державі.

5

Залежно від того, як народ бере участь в управлінні, хто і як безпосередньо виконує владні функції, демократія ділиться на пряму, плебісцитарну і представницьку.

При прямій демократії всі громадяни самі безпосередньо беруть участь в підготовці, обговоренні і ухваленні рішень. Така система може мати практичний сенс тільки при відносно невеликому числі людей, наприклад, в громадських або племінних порадах або в місцевих органах профспілок, де всі члени можуть зібратися в одному приміщенні для обговорення питань і ухвалення рішення шляхом консенсусу


Сторінки: 1 2 3 4