У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Зміст:

Вступ……………………………………………………………………2

Розділ I. Теоретико-методологічний аналіз геополітичного стану сучасності………………………………..…………………………......6

Розділ II. Україна в сучасній глобальній міжнародній системі: курс на членство в НАТО.…………………………………………..21

2.1. Політичні та правові засади євроатлантичної інтеграції України……………………………………………………………21

2.2. Переваги і недоліки вступу України в НАТО…………..31

Розділ III. Особливості трансформація НАТО в нових геополітичних умовах……………………………………………….41

3.1. Загальна характеристика діяльності НАТО в останні роки……………………………………………………………….41

3.2. Вплив Росії на діяльність і трансформацію НАТО……48

3.3. Вплив США та глобалізації на діяльність НАТО…….53

3.4. Трансформація НАТО у найближчу перспективу…….56

Висновки……………………………………………………………..63

Список використаної літератури…………………………………68

Вступ:

Актуальність теми дослідження. Сьогодні і найближчому майбутньому змінюється ситуація у світі. У світі панує США – «рах аmеricana», себто панує світі політика миру, яку диктує США. Але багато політологів у світі вказують на формування багатополюсного світу. Проте, США не дає іншим державам світу диктувати геополітику. Бо це автоматично веде до втрати панівного місця у світі. Тому відповідно до нових умов у сфері політики. економіки та екології США намагається утворити навколо себе безліч організацій, які мають стати інструментом для втілення своїх інтересів у світі. Відповідно потрібно пристосовуватись до нових геополітичних умов. Однією з таких організацій є Північноатлантичний Альянс.

НАТО створено у 1949 році для забезпечення миру у північній Атлантиці, але з розпадом СРСР то ОВД багато постсоціалістичних держав висловили своє намагання вступити до НАТО. Розширення НАТО суттєво змінило розстановку сил у Європі і світ. Збільшення кількості членів Північноатлантичного Альянсу потягнуло за собою трансформацію політичного та економічного клімату у Європі.

Розширення НАТО дає можливість Україні приєднатись до програм колективної безпеки Альянсу. Від цього Україна може отримати економічну та політичну вигоду. Це допоможе Україні адаптуватись до економічних, військових, політичних перетворень у світі і зокрема у Східній та Центральній Європі. Такого роду співпраця з Європою дозволить нам у подальшому стати потужним геополітичним гравцем у Європі.

Складність проблеми полягає у існуванні багатьох підходів і точок зору відносно формування нової системи безпеки у Європі та світі.

Наукова новизна. Дана науково тема не є новою для світової політичної думки, проте не досліджено багато аспектів трансформації НАТО у нових геополітичних реаліях які склалися після формування уніполярного світу на чолі з США. НАТО яка є організацією по забезпеченню миру у Північноатлантичному регіоні не може діяти ефективно без дотримання безпеки і миру на теренах постсоціалістичних держав, до яких входить Україна. Тому дуже важливо дослідити відносини між НАТО і Україною.

Стан наукової розробки. Наукова розробка цієї теми є досить обширна. Є безліч наукових статей у різних журналах та газетах. Видано нові довідники, які розроблені у Брюсселі, перекладені і адаптовані до України. В Україні є центри співпраці України і НАТО які видають безліч матеріалів про співпрацю України та НАТО. Використано також деякі нормативно-правові документи. Зокрема, статут НАТО та офіційні документи НАТО [1] та ООН [9]. Використано підручник О. Дугіна Основи геополітики [37], підручник з глобалістики Лукашевича [12] та виступи представників НАТО. Використано також дані неурядових організацій, наприклад Центру Разумкова «Україна-НАТО: в майбутнє в руках минулого» [15]. Але дослідження даної проблеми вимагає теоретичного осмислення на основі аналізу наявних розробок і досліджень.

Метою роботи є вивчення причин та передумов формування сучасної геополітичної ситуації, та як НАТО пристосовується до нових реалій.

З мети витікають такі основні завдання дослідження:

встановити причини зміни політики НАТО стосовно формування нової системи безпеки;

вивчити які програми розробляє НАТО;

дослідити зміни в структурах НАТО відповідно до нових геополітичних вимог;

встановити переваги і недоліки вступу України до НАТО;

дослідити які матиме Україна дивіденди у разі вступу до Альянсу.

Об’єктом дослідження є НАТО, як організація по форрмуванні безпеки у трансатлантичному просторі.

Предметом дослідження є вивчення трансформація НАТО як організації і дослідити якою вона буде у найближчому часі, під впливом різних геополітичних чинників. Яким чином може Україна приєднатись до НАТО, і які це дасть результати.

Хронологічні рамки наукової роботи 10 – 15 останніх років, адже саме в цей період НАТО активно трансформується.

У роботі використаний принцип системності для того, щоб побачити цілісну картину трансформації НАТО, але також для вивчення конкретних фактів діяльності структур НАТО. Себто використано і інституційний підхід при вивчені трансформації НАТО в останні 10 – 15 років.

Використаний порівняльний метод для порівняння діяльності НАТО на початку роботи організації з 1949 року з останніми 10 – 15 роками. Для того, щоб побачити, яка була організація яка вона є сьогодні і якою буде. Використано також прогнозування для того, щоб побачити, якою буде організація у найближчому майбутньому, але прогнози не є остаточними, тому, що на організацію впливають безліч зовнішніх і внутрішніх факторів.

Використано також такі методи як абстракція, аналіз, синтез, індукція дедукція. Важливим у цій роботі є метод діалектики. За допомогою якого було досліджено безліч аспектів роботи НАТО у сфері трансформації. Та встановлено причинно-наслідковий зв'язок між діями НАТО у минулому та майбутньому.

Практичне значення. Ця робота може, певною мірою, бути використана при розробці даної проблеми чи при проведенні семінарів та конференцій. Також матеріали роботи можна використати і при підготовці лекцій чи відкритих уроків у університетах і школах відповідно. Також можна на основі даної бакалаврської роботи підготувати статті для опублікування у науковій чи публіцистичній літературі. Адже тут наведені достовірні і точні данні, та проаналізовано багато літератури. Також тут проаналізовано і багато точок зору багатьох дослідників проблеми та політиків. Тому роботу можна вважати готовою для використання при наукових дослідженнях з проблематики


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20