У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Проблеми фінансування політичних партій в Україні

Політичні партії виконують важливі функції в політичній системі будь-якої держави. Вони суттєво впливають на політичний про-цес, на формування органів державної влади і взагалі на розвиток суспільства. Тому надзвичайно важливим є питання фінансування політичних партій.

Проблема партійних фінансів відноситься до числа найбільш за-критих у сучасній теорії політичної науки та політичній практиці. У демократичних країнах світу запровадження системи державного фінансування партій сприяло значною мірою відкриттю завіси над партійними бюджетами. Разом із тим постійні повідомлення в різноманітних засобах масової інформації про наявність таємних рахунків, з яких фінансувались окремі види партійної діяльності, про добровільні внески від юридичних та фізичних осіб як "подяка" за отримання "вигідних" проектів, що часто межували з прихова-ною корупцією, тощо, свідчать про далеко ще не повну прозорість системи партійних фінансів. Більше того, практика доводить, що число осіб, які реально володіють інформацією про стан партійних фінансів, насправді є досить незначним і вони не поспішають оп-рилюднювати достовірну інформацію.

Поява політичних партій як суспільного явища імпліцитно де-термінувала розвиток паргології, спрямованої на вивчення як самого інституту, так і його структурних елементів, функцій та широкого спектру похідних. Домінуючою тезою раніше проведе-них і поточних досліджень є твердження, що політична партія є індикатором і водночас вельми потужним інструментом грома-дянського суспільства. За цього сама вона є продуктом демокра-тизації, а воднораз справляє безпосередній вплив на розвиток демократичного політичного ладу. Одночасно дослідники вказу-ють на цілу низку залежностей, які можуть формуватися між ор-ганізаційною структурою, системою функціонування політичної партії, з одного боку, і характером внутрішньої та зовнішньої її діяльності.

Система фінансування політичних партій включає в себе дві го-ловні складові — джерела надходжені, до партійного бюджету і основні статті та напрямки видатків. Ми зосереджуємо свою го-ловну увагу на джерелах формування партійного бюджету.

На сьогодні фінансова діяльність українських політичних партій

регулюється законами "Про політичні партії", "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку із запровадженням державного фінансування політичних партій в Україні", "Про ви-бори Президента", "Про вибори народних депутатів", "Про вибо-ри депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим", "Про вибори депутатів місцевих та сільських, селищних, міських голів" та постановою Центральної виборчої комісії від 10 січня 2001 ро-ку № 37 "Порядок обліку надходження та використання коштів ви-борчих фондів політичних партій, виборчих блоків політичних партій, кандидатів у народні депутати України та звітності із цих питань". Відповідно до діючого законодавства легальними дже-релами партійного доходу виступають: членські внески, доб-ровільні пожертвування фізичних і юридичних осіб (з чіткою забо-роною отримувати будь-які кошти від іноземних громадян, підприємств та держав, а також підприємств державної та кому-нальної власності, анонімних осіб і т. п.), державне фінансування, прибутки від розповсюдженняпартійних видань, продажу партійної символіки тош.о.

Одним із головних джерел доходів політичних партій у розвину-тих країнах Європи є членські внески. На відміну від інших країн в Україні склалася дещо інша ситуація. Так, протягом березня-квітня 2003 року група дослідників провела інтерв'ювання лідерів політичних партій на центральному рівні та у Львівській і До-нецькій областях. Загалом було опитано 22 лідери обласних партійних організацій та 12 — центрального рівня. Опитування було поширене на політичні партії, що брали участь у парла-ментських виборах 2002 року, — як тих, що пройшли до парла-менту, так і тих, що опинилися поза Верховною Радою: КПУ, СПУ, АПУ, СДПУ(о), "Команди озимого покоління", Партії зелених Ук-раїни, Партії "Демократичний союз", "Батьківщини", НРУ, УНП, ПРП. Згідно з результатами цього інтерв'ювання 92% партійних лідерів центрального рівня вказували на важливість для партії системи збору членських внесків, проте на обласному рівні ця частка склала тьільки 15%. Лише представники КПУ однозначно констатували наявність систематичних надходжень коштів від членських внесків, трактуючи їх як основне джерело партійних доходів. Якщо говорити про інші великі партії, то сьогодні регу-лярна система збору членських внесків відсутня в Соціалістичній партії. Особливий характер вона має в Партії регіонів та СДПУ(о). Решта політичних партій передбачає згідно з власними статутами особливий характер добровільних, пожертву-вань, ніж про членські внески. Це дає нам підставу вважати, що окрім КПУ та почасти СПУ членські внески не збір членських внесків, але на практиці цього не робить. Що сто-сується є сьогодн комуністів і соціалістів, то в їхньому випадку скоріше мож-на говорити про і основним джерелом доходів політичних партій України. Такий стан справ сприяє суттєвій фінансовій залежності політичних партій від при-ватних донорів.

У більшості країн світу членські внески складають суттєву част-ку доходів політичних партій. За оцінками різних дослідників цієї проблеми, сума щорічних членських внесків до партійних бюд-жетів складає від 15 до 45% загального фонду політичної партії. Такий стан справ сприяє фінансовій незалежності політичних партій, "виводячи" їх з-під можливих впливів олігархів, держави чи приватних жертводавців. Усі вони за допомогою фінансових важелів можуть на свій розсуд коригувати процес прийняття рішень партійним керівництвом. Така незалежна позиція політич-ної партії дозволяє не лише уникати небажаних впливів ззовні. Партія може дозволити собі "йти до кінця", відстоюючи партійні чи електоральні інтереси, виражаючи думку певної частини су-спільства, знаючи, що якийсь мінімум коштів бодай на інституціональну діяльність вона має в наявності завжди. Це дуже важ-ливий момент, особливо для партій опозиційного спрямування, що мають обмежений доступ до фінансових ресурсів.

Тому законом "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку із запровадженням державного фінансування політичних партій в


Сторінки: 1 2 3 4